Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь - прохідний пункт в Україну та Росію для іракських офіційних осіб колишнього режиму Саддама Гуссейна?


Михайло Мигалисько Білорусь - прохідний пункт в Україну та Росію для іракських офіційних осіб колишнього режиму Саддама Гуссейна?

Вашингтон, 25 квітня 2003 - Відомий британський журналіст, експерт із іракських питань Патрік Кокбурн сказав сьогодні в інтерв’ю радіо “Свобода”, що затриманий американськими військовослужбовцями представник колишнього режиму Саддама Гуссейна ймовірно планував скористатися білоруськими паспортами, щоб знайти притулок в Україні або на російській території.

Американські офіційні особи підтвердили повідомлення з Багдада Патріка Кокбурна, журналіста британської газети “Індепендент”, що під час затримання радника Саддама Гуссейна Абід Гаміта Махмуда аль Тикриті у нього виявлені білоруські паспорти. Експерти американських розвідувальних служб зараз вивчають ці документи. Зі свого боку, американська газета “Нью-Йорк Таймс“, посилаючись на офіційних осіб США, повідомляє, що ймовірно білоруські паспорти були призначені для синів Саддама Гуссейна. Британський журналіст Патрік Кокбурн, який у минулому брав інтерв’ю в членів родини Гуссейна та в його найближчих соратників, сказав у розмові з кореспондентом радіо “Свобода” Роном Синовіцом, що Абід Гамід отримав білоруські паспорти в Сирії й немає доказів, що до цього були причетні сирійські власті. Щоправда, представники влади в Мінську різко критикували статтю британського журналіста й заявили, що ймовірно йдеться про сфальшовані документи, та що вони готові розслідувати це питання, у випадку якщо надійде таке прохання з боку американців.

Згідно з консульською практикою Міністерства закордонних справ Білорусі, за кордоном не видається паспортів , - заявив в інтерв’ю радіо “Свобода” Уладзімір Лапата Загорські - посол Білорусі в Сирії. Тим часом газета “Нью-Йорк Таймс“ повідомляє, що є відомою тісна співпраця між білоруськими та російськими розвідувальними службами, які також мали довготривалі стосунки з спецслужбами Саддама Гуссейна. Британський журналіст Патрік Кокбурн однак вказує й на те, що між Україною та Іраком часів Саддама Гуссейна існували тісні економічні й торговельні відносини. Власне, в Україні та в деяких регіонах Росії колишні представники режиму Саддама Гуссейна могли б намагатися знайти притулок вважає він:

“Опинившись у Мінську, можна рухатись у кількох напрямках. У випадку, якщо під рукою є багато грошей, то набагато легше сховатися, скажімо, в Україні – де ,як відомо, слабша правова система, ніж у країнах Центральної та Західної Європи,“ - сказав у інтерв’ю радіо “Свобода” британський журналіст Патрік Кокбурн.

З і свого боку, президент Центру імені Разумкова у Києві Анатолій Гриценко наголошує, що це лише припущення:

" Чутки про можливе залучення України до якихось таких скандалів, пов’язаних з продажем наших озброєнь або з передачею паспортів час від часу виникають у засобах масової інформації. Поки що в мене немає підстав говорити про це як факт. Це, очевидно, лише припущення одного з журналістів, досить відомого. Але це його припущення потребує перевірки компетентними органами і в Україні, і, відповідно, адміністрацією в Іраку, якщо в них є відповідна інформація. Лише після цього можна зробити вже об’єктивний висновок про факт, якщо він підтвердиться. Якщо чутки стосуються продажу наших озброєнь або поставок у проблемні країни, то, як правило, за цим стоять конкуренти, які самі хотіли б поставити зброю у відповідний регіон і таким чином усунути Україну з відповідного ринку. Якщо виникають якісь політичні питання, пов’язані або з особистостями, або з країною як такою, тут треба вже кваліфікувати політичне замовлення."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG