Доступність посилання

ТОП новини

У Вільнюсі вдруге закритий чеченський інтернетний сайт. Частина литовських парламентарів бажає від керівника департаменту безпеки пояснення


Альгімантас Літвінас У Вільнюсі вдруге закритий чеченський інтернетний сайт. Частина литовських парламентарів бажає від керівника департаменту безпеки пояснення

Вільнюс, 26 червня 2003 – Сьогодні, в четвер, у Сеймі директор департаменту державної безпеки Литви Мячіс Лаурінкус мав відповісти парламентарям на питання про причини закриття у Вільнюсі чеченського інтернетного сайту “Кавказ-Центр”. Але виявилося, що керівник служби безпеки перебуває на стажуванні у США, і в парламент не прибув ніхто з його заступників.

Чеченський інтернетний сайт у Вільнюсі закривається вже вдруге. Раніше від кінця січня до кінця квітня діяв на сервері литовської компанії “Microlink Data”, потім сайт ніби-то через фінансові обставини переїхав в Естонію, де розміщався на сервері підприємства “Starman Internet”. Після неприємностей з естонською поліцією “Кавказ-Центр”, за даними литовської преси, кілька тижнів був на сервері компанії США “Pegasus Web Technologies”, а з кінця травня чеченський сайт знов діяв у Литві, у комп’ютері фірми “Elneta”.

Минулої п’ятниці, майже тиждень тому, працівники литовської служби безпеки виключили сервер у фірмі інтернетних послуг “Elneta” та взяли його як речовий доказ. Департамент державної безпеки свої дії пояснює тим, що, на думку незалежних експертів, інформація, яка розміщається на сайті “Кавказ-центр”, може бути пов’язана з пропагандою тероризму та підбурюванням національної і релігійної ворожості. Таку діяльність забороняє конституція Литви.

Проте депутат Сейму Литви християнський демократ Пятрас Гражуліс категорично незгідний, що сайт пропагував тероризм – мовляв, просто виконував свою роль розповсюджувача інформації. За ініціативою Гражуліса було зібрано підписи 33 депутатів із різних фракцій (всього тепер в Сеймі 137 депутатів) під вимогою, щоб керівник департаменту безпеки Мячіс Лаурінкус на найближчому парламентському засіданні, тобто сьогодні, пояснив причини закриття сайту “Кавказ-Центр”.

[ Депутат Гражуліс суб’єктивним вважає висновок експерта ісламу в Литві, викладача Вільнюського інституту міжнародних відносин і політичних наук Егдунаса Рачюса, що “Кавказ-Центр” підбурює етнічну ворожнечу. На думку депутата Гражуліса, департамент державної безпеки піддався натискові Росії, представники якої протягом останніх кількох місяців неодноразово вимагали закриття чеченського сайту в Литві. ]

Майбутнє “Кавказ-Центру” в Литві має вирішитися після рішення суду. За обтічним формулюванням декотрих литовських мас-медіа, “Кавказ-Центр” “висвітлює події в Чечні та в мусульманських країнах із точки зору чеченських бійців за незалежність від Росії”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG