Доступність посилання

ТОП новини

В Криму різко зросли ціни на хліб


Володимир Притула В Криму різко зросли ціни на хліб

Симферополь, 26 червня 2003 - Ми знову повертаємося до актуальної хлібної теми. У Криму цими днями різко подорожчав хліб. І це за умови, що до 1 серпня в автономії діє постанова Ради міністрів АРК про урядове регулювання цін на хліб та хлібобулочні вироби і мораторій на їхнє зростання.

Звичайні нарізні батони, які ще зовсім недавно у Симферополі коштували гривню - гривню десять, тепер коштують споживачеві 1 гривню 70 копійок. Схожа ситуація і з іншими сортами хліба і хлібобулочних виробів - як у Симферополі, так і в інших регіонах автономії. Як повідомив у інтерв’ю журналістам комерційний директор відкритого акціонерного товариства “Кримхліб” Ярослав Михайлов, на зростання цін є об’єктивні причини – різке подорожчання продовольчого зерна і муки. На такий крок цей найбільший у Криму виробник хлібної продукції пішов попри те, що в автономії з 1 квітня по 1 серпня діє постанова кримського уряду про урядове регулювання цін на деякі сорти хліба. Додам, що частка відкритого акціонерного товариства “Кримхліб” на хлібному ринку автономної республіки складає понад 30%. Слідом за цим підприємством ціни підняли й інші виробники хлібобулочної продукції. Загалом ціни зросли більш як на третину.

У зв’язку із ситуацією, що склалася, кримський прем’єр Сергій Куницин розпорядився скликати екстренне засідання уряду автономії. Він доручив Державній інспекції з контролю за цінами в АРК і Республіканському комітету із захисту прав споживачів перевірити обґрунтованість підвищення цін у роздрібній торговій мережі. «За всіма фактами спекулятивного нагнітання цін реакція уряду Криму буде дуже жорсткою», - заявив прем’єр. Ось як він пояснює зростання цін на хліб: “Ми досить жорсткими непопулярними кроками стримували цінову політику, зокрема, обмежили торгові надбавки. Просто перед новим урожаєм виявився на межі рівень прибутковості підприємств, у тому числі – “Кримхлібу” і “Кримспоживспілки”, які є основними виробниками хліба. Дуже різко підскочили ціни на муку і на інші складові, тому правління “Кримхлібу” ухвалило рішення про підвищення”, - сказав прем’єр.

Попри таке розуміння, у четвер відбулося екстрене засідання кримського уряду, який ухвалив ще одну постанову про контроль за цінами на продовольчі товари. Розповідає Сергій Куни цин:“У мене відбулася дуже безстороння розмова з власниками “Кримхлібу”, ми надіслали туди відповідні контролюючі організації, і, я думаю, що після сьогоднішнього засідання уряду Криму, де ми обмежили рівень рентабельності, якщо не повернемо колишні ціни, то щонайменше візьмемо під жорсткий контроль, для того, щоб не відбувалося хаотичне підвищення цін і не було ажіотажного стану. А республіка з хлібом буде”, - пообіцяв Сергій Куницин.

Керівники “Кримхлібу” і “Кримспоживспілки” одразу після засідання Ради міністрів автономії покинули приміщення урялу, а вже потім додзвонитися до них було просто неможливо. Тож поки що не відомо, чи знизять виробники ціни. А деякі експерти тим часом прогнозують навіть виникнення в регіоні тимчасового дефіциту на хліб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG