Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон прибув сьогоднi до Приштини, головного мiста Косова, з метою сприяти миру й стабiльностi в провiнцiї та в регiонi


Михайло Рамач Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон прибув сьогоднi до Приштини, головного мiста Косова, з метою сприяти миру й стабiльностi в провiнцiї та в регiонi

Белград, 26 червня 2003 – Чотири роки тому, коли пiсля тримiсячних повiтряних ударiв НАТО сербськi сили покинули Косово, в провiнцiї розташовались мiжнароднi миротворчi сили. Разом з армiєю й полiцiєю Косово, яке стало протекторатом ООН, покинули 200 тисяч сербiв. Робертсон й 19 членiв Пiвнiчноатлантичного вiча прибули до Приштини з метою висловити пiдтримку мiжнародній адмiнiстрацiї та миротворчим силам і вимагати вiд тимчасових органiв влади ефективнiшого врегулювання полiтичних та економiчних справ.

Дотеперiшнiй голова мiжнародної адмiнiстрацiї Мiхаел Штайнер подав Робертсону й натовськiй делегацiї останню офiцiйну доповiдь про ситуацiю в провiнцiї, оскiльки вiн 30 червня вiд’їжджає з Косова. В iнтерв’ю белградськiй газетi “Полiтика” Штайнер стверджує, що ситуацiя нинi краща, анiж була пiвтора року тому, коли вiн очолив мiжнародну адмiнiстрацiю. Коли йде мова про стосунки мiж етнiчними албанцями й сербами, керiвник мiсiї ООН каже, що мiж ними переважає не ненависть, як це було в минулому, а страх один перед одним. На думку Штайнера, албанськi й сербськi лiдери бiльше дбають про полiтичний маркетинг, анiж про своїх земляків, і через це вину за усi негаразди скидають на мiжнародну адмiнiстрацiю.

Белградськi ЗМI тим часом повiдомляють, що албансько- сербський дiалог, якого вимагає Європейський союз, розпочнеться в другiй половинi липня. Сербськi урядовцi кажуть, що немає сенсу розпочинати розмови, поки мiсiю ООН очолює Штайнер, котрий, на їхню думку, толерантно ставиться до албанських екстремiстiв. Дiалог розпочнеться в Брюсселi.

На пiдставi недавнiх дебатiв у Парламентськiй асамблеї Ради Європи, оглядачi у Белградi припускають, що Європейський союз запропонує надати провiнцiї статус спецiальної автономiї в рамках Державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя, з вiдповiдними мiжнародними гарантiями. Албанцi одностайно виступають за незалежнiсть, серби - за пiдпорядкування Косова белградськiй владi або за подiл провiнцiї на сербську й албанську частини.

Белградська газета “Данас” тим часом повiдомляє, що у Приштинi найближчим часом розпочнеться дiалог мiж Демократичною партiєю Косова, яку очолює колишнiй повстанський вождь Хашiм Тачi, та сербським Рухом за Косово. Темою розмов будуть соцiальнi проблеми. Отож, колишнi непримиреннi вороги збагнули, що вони скорiше чи пiзнiше будуть змушенi забути болюче минуле й дбати про спiльне майбутнє. Саме про це нагадав їм сьогоднi генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG