Доступність посилання

ТОП новини

Син відомого українського політика, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва їде добровольцем до Іраку


Володимир Притула Син відомого українського політика, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва їде добровольцем до Іраку

Симферополь, 26 червня 2003 - В українському суспільстві тривають дебати, чи треба надсилати українських військових до Іраку. Відомо, що на початку червня Верховна Рада України ухвалила рішення про участь українського військового контингенту у силах зі стабілізації в Іраку. Серед тих, хто голосував “За” - відомий український політик, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Його син – Ельдар Ебубекиров записався добровольцем до складу української бригади, яка чекає на відправлення до Іраку. Наш кримський кореспондент Володимир Притула розмовляв з батьками Ельдара – Мустафою і Сафінар Джемілєвими.

Ельдар Ебубекиров зараз проходить відповідну підготовку і готується до відправки в Ірак. Тож я мав змогу порозмовляти з його батьками – лідером Меджлісу Мустафою Джемілєвив і головою Ліги кримськотатарських жінок Сафінар Джемілєвою. Сафінар-ханум розповідає, що Ельдар – прийомний син Мустафи-ефенді, але саме його він вважає своїм батьком. В традиціях кримських татар не ділити дітей на рідних і прийомних: “Він син від першого мого чоловіка. Його батько помер, коли Ельдар був совсім маленьким. І тому він знає як батька тільки Мустафу Джемілєва. Між ними дуже добрі, теплі і дружні стосунки, і хлопець ніколи не відчував, що росте без батька”.

Сафінар-ханум каже, що з розумінням поставилася до рішення 29-літнього сина: “У мене троє чоловіків у сім’ї. І я вважаю, що чоловік має вирішувати сам. А жінка насамперед має підтримувати чоловіка в його справах. Обидва сини і чоловік Мустафа – самостійні у своїх рішеннях, і кожен не любить заперечень. Я знаю, якщо вони вже вирішили, то все-рівно будуть робити. Тож ж краще – з любов’ю, з Богом нехай іде, і, я думаю, все буде добре”.

Видно, що пані Джемілєва хвилюється за сина, який за фахом сапер, і очевидно, в Іраку займатиметься розмінуванням, але переконує і мене, і себе, що служба в стабілізаційних силах йому піде на користь: “Це для нього буде ще одним випробовуванням. Він себе відчує чоловіком. Відчує себе Джемілєвим. Я думаю, все це буде йому корисним. Це нові враження, новий життєвий досвід, нове бачення світу, нове бачення життя взагалі”, - каже Сафінар Джемілєва, мама українського військовусложбовця Ельдара Ебубекирова.

А що ж з цього приводу вважає його батько, Мустафа Джемілєв?: “Ельдар взагалі слідкує за розвитком ситуації, він знав про прозицію Меджлісу кримськотатарського народу стосовно подій в Іраку. Це було його особисте рішення, але коли він запитав, як ти дивишся, батьку, якщо я туди поїду, я відповів: звичайно, я буду радий. Тим більше у парламенті були розмови, мовляв, вони голосують за відправку чужих дітей, а своїх, напевно, залишають. Тому із задоволенням це сприйняв”, - сказав Мустафа Джемілєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG