Доступність посилання

ТОП новини

В Криму нахабніють “чорні” археологи


Володимир Притула В Криму нахабніють “чорні” археологи

Симферополь, 27 червня 2003 - Ми вже повідомляли про інцидент, який стався в ніч на 25 червня, коли невідомі зловмисники напали та обстріляли з вогнепальної зброї членів археологічної експедиції, яка вела розкопки стародавнього аланського могильника неподалік Симферополя. Як повідомили в Республіканському комітеті з охорони історичної спадщини Криму, шкода від діяльності нелегальних, чи як їх називають, “чорних” археологів щороку складає до одного мільйона американських доларів.

Безпрецедентний випадок стався поблизу села Опушки Симферопольського району, де археологи із Таврійського національного Університету досліджували, охороняючи вночі, могильник перших століть нашої ери. За повідомленням урядовців, нелегальні копачі кілька разів намагалися пограбувати цю пам’ятку старовини. Прийшли вони і в ніч на 26 червня, уже після згаданого обстрілу, що, за словами начальника інспекції з охорони і використання пам’яток культурної спадщини Вячеслава Зарубіна, свідчить про нахабність злочинців, які почувають себе безкарними. Лише після цього і в результаті звернь до Головного управління МВС України в Криму, міліція відреагувала: “Цей інцидент привернув увагу громадськості і преси. Мені здається, це була головна причина того, що нарешті зацікавилися правоохоронні органи тим, що там відбувається. Вночі там була виставлена охорона з бійців “Беркуту”. Археологи зараз начебто надійно захищені, але час втрачений, грабіжників не затримали. Не виключено, що вони з’являться там пізніше – після від’їзду експедиції, в інший якийсь період, або в іншому місці”.

За даними Республіканського Комітету і Служби безпеки України, щороку “чорні археологи” – ті ,які нелегально проводять розкопки, – завдають шкоди автономії до одного мільйона доларів, вивозячи за межі півострова тисячі археологічних предметів. Вячеслав Зарубін продовжує: “По Бахчисарайському району. Я подаю дані лише за цей рік: розграбований Ескі-Кермен, пізньоантичний могильник Бельбек, могильники біля сіл Айвове, Тінисте, Червона Зоря. Там порушені кримінальні справи. В Ленінському районі: останні дані – це село Тасунове, а до цього – Войкове. Фіксуються у нас випадки і по Симферопольському району: зокрема, розграбування древнього кургану в Красноліссі. Взагалі я можу сказати, що за нашими оцінками, традиційно зазнають розграбувань 90% могильників пізньоантичного-ранньосередньовічного часу, а випадки грабунку фіксуються, практично, в усіх регіонах Криму”, - сказав Вячеслав Зарубін, начальник інспекції з охорони і використання пам’яток культурної спадщини.

А чи є вихід у цій ситуації? Вячеслав Зарубін: “Вихід, який ми бачимо. Ми вже писали і буквально сьогодні знову відправляємо листа з пропозицією про створення спеціального підрозділу, напевно, в структурі органів внутрішніх справ, який би займався боротьбою з цими грабунками. Я часто наводжу приклад Росії, де існує аналогічна проблема. Там дійшла інформація до президента, і, за словами Путіна, така служба на федеральному рівні в Росії буде створена. Для нас важливо хоча б у Криму створити такий мобільний міліцейський підрозділ, навіть одне повідомлення про його появу десь примусить цих грабіжників призадуматися”, - вважає пан Зарубін.

Тим часом в Головному управлінні МВС Україні в Криму висловили сумнів у можливості створення такого підрозділу. А в Центрі громадських зв’язків главку заявили, що завчасно поки що говорити, що напад на експедицію і, власне, обстріл археологів з вогнепальної зброї взагалі мав місце. Тож питання, хто захистить історичну спадщину в Криму,поки що залишається без відповіді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG