Доступність посилання

ТОП новини

"Тиждень регіонів"


Володимир Ляшко "Тиждень регіонів"

Київ, 28 червня 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”!

Продовжуємо ранкову програму. В ефірі оглядовий радіожурнал “Тиждень регіонів”.

Україна в ці дні живе двома екстремами: тривогами довкола всезростаючих ринкових цін на основні продукти харчування та небезпечними для здоров’я умовами проживання на Донбасі, де поширюється епідемія гепатиту.

Великою мірою ці тривожні явища пояснюються тим, що і сільське господарство, і вугільна галузь болісно переживають реформи і запровадження ринкових механізмів. Це призводить до різних соціально-економічних катаклізмів. Ці теми стануть стрижневими у сьогоднішньому випуску радіожурналу “Тиждень регіонів”.

З київської студії радіо “Свобода” Вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко та оператор звукозапису Михайло Петренко.

Отже, почнемо з цін на хліб. Це – базовий показник, який визначає ціни і на продукцію тваринництва: молоко, м’ясо, яйця і так далі. Комбікорми, не забуваймо, виготовляють саме з зерна.

До суті справи. Хоча керівники переважної більшості областей України запевнили, що об’єктивних умов для подорожчання хлібобулочних виробів немає, а ось факти говорять про інше.

Наприклад, в Криму різко підскочив хліб у ціні, і це за умов, що до 1 серпня в автономії діє постанова Ради Міністрів АРК про урядове регулювання цін на хлібобулочні вироби і мораторій на їхнє зростання.

Повідомляє Володимир Притула.

Володимир Притула

Звичайні нарізні батони, які ще зовсім недавно у Симферополі коштували гривню - гривню десять, тепер обходяться споживачеві одну гривню 70 копійок. Схожа ситуація і з іншими сортами хлібу, і хлібобулочних виробів як у Симферополі, так і в інших регіонах автономії.

Як повідомив в інтерв’ю журналістам комерційний директор відкритого акціонерного товариства “Кримхліб” Ярослав Михайлов, на зростання цін є об’єктивні причини: різке подорожчання продовольчого зерна і муки. На такий крок цей найбільший в Криму виробник хлібної продукції пішов попри те, що в автономії з 1 квітня по 1 серпня діє постанова кримського уряду про урядове регулювання цін на деякі сорти хлібу. Додам, що частка відкритого акціонерного товариства “Кримхліб” на хлібному ринку автономної республіки складає більше 30%. Слідом за цим підприємством ціни підняли й інші виробники хлібобулочної продукції. Загалом ціни зросли більш як на третину.

У зв’язку із ситуацією, що склалася, кримський прем’єр Сергій Куніцин розпорядився скликати екстрене засідання уряду автономії. Пан Куніцин доручив Державній інспекції з контролю за цінами в АРК і Республіканському комітету із захисту прав споживачів перевірити обґрунтованість підвищення цін у роздрібній торговій мережі. “За всіма фактами спекулятивного нагнітання цін реакція уряду Криму буде дуже жорсткою”, - заявив прем’єр. Ось як він пояснює зростання цін на хліб.

Сергій Куніцин

Ми досить жорсткими непопулярними кроками стримували цінову політику, зокрема, обмежили торгові надбавки. Просто перед новим урожаєм виявився на межі рівень прибутковості підприємств, в тому числі, “Кримхлібу” і “Кримспоживспілки”, які є основними виробниками хліба. Дуже різко підскочили ціни на муку і на інші складові, тому правління “Кримхлібу” ухвалило рішення про підвищення.

Володимир Притула

Попри таке розуміння, у четвер відбулося екстрене засідання кримського уряду, який ухвалив ще одну постанову про контроль за цінами на продовольчі товари. Розповідає Сергій Куніцин.

Сергій Куніцин

У мене відбулася дуже безстороння розмова з власниками “Кримхлібу”, ми надіслали туди відповідні контролюючі організації, і, я думаю, що після сьогоднішнього засідання уряду Криму, де ми обмежили рівень рентабельності, якщо не повернемо колишні ціни, то щонайменше візьмемо під жорсткий контроль для того, щоб не відбувалося хаотичне підвищення цін і не було ажіотажного стану. А республіка з хлібом буде.

Володимир Притула

Керівники “Кримхлібу” і “Кримспоживспілки” одразу після засідання Ради Міністрів автономії покинули приміщення уряду, а вже потім додзвонитися до них було просто неможливо. Тож поки що не відомо, чи знизять виробники ціни. А деякі експерти тим часом прогнозують навіть виникнення в регіоні тимчасового дефіциту на хліб.

Володимир Ляшко

Засуха, яка завдала непоправної шкоди новому врожаю, гучний скандал пов’язаний з масовим продажем зерна за кордон врожаю 2002 року, - все це призвело до паніки серед населення. У великих кількостях воно закуповує продукти харчування тривалого зберігання.

Зросли ціни і на Київщині. Керівники області, на жаль, не спромоглися через регіональні ЗМІ пояснити реальну ситуацію на продовольчому ринку.

Поговоримо про це детальніше.

На Київщині багато невеличких містечок, де основну масу продукції населення купує на ринках. Розгалужену мережу ринків і магазинів кооперативної торгівлі має і “Облспоживспілка”. Саме сюди стікається інформація про кон’єктуру ринку, попит на основні види продовольчих товарів, ціни і таке інше.

Спеціалісти управління ринками “Облспоживспілки” констатують різке зростання цін впродовж червня на більшість продовольчих товарів. Якщо на початку місяця кг борошна вищого ґатунку коштував від 1,60 грн. до 1,70 грн, то на 21 червня ціни підскочили до 2, 70 грн. Вдвічі подорожчала гречана крупа, вдвічі, до 3-х гривень, зросли ціни і на макаронні вироби. Додам, що порівняно з червневими цінами минулого року – це в 3-4 рази вище. Прикметно, що зросли ціни і на ранню капусту: на початку червня її кг обходився в 1,50 – 1,90 грн., тепер же ціна зросла до 3-х гривень.

Спеціалісти пояснюють стрибок тим, що врожай середньостиглої і пізньої капусти під загрозою. У реформованих господарствах плави численних річок області використовуються не ефективно.

“Чому ж так стрімко зростають ціни на ту ж гречку”, - запитую я у економіста, інспектора ринків “Облспоживспілки” Галину Васколович.

Галина Васколович

Зовсім немає врожаю у цьому році.

Володимир Ляшко

Це пояснюється тим, що засуха?

Галина Васколович

Так. Можливо, в цьому році й не прийдеться збирати врожай.

Володимир Ляшко

Така ж сама ситуація і з пшеницею складається?

Галина Васколович

Так, із пшеницею також.

Володимир Ляшко

На початку цього року кг пшениці на ринку коштував від 0,9 грн. до 1 грн., так?

Галина Васколович

Так. А тепер до 2-х гривень. Це ж пшениця.

Володимир Ляшко

А що робиться з борошном?

Галина Васколович

А борошно так само подорожчало. Тепер люди беруть не кілограмами, а мішками.

Володимир Ляшко

Після гучного скандалу з пшеницею, населення мало вірить високопосадовцям і їхнім запевненням про керованість ситуації на ринку продовольства. Його закупляють великими кількостями. Про це повідомляють з Броварів, Білої Церкви та інших населених пунктів області. Тривожно і в Борисполі. Про настрої в місті, колективі в ліцеї ім. Чубинського розповідає Тетяна Немилостива.

Тетяна Немилостива

Ситуація критична, бо на ринках немає товарів харчування. Високі ціни на продукти. Склади на оптових ринках порожні. Продавці кажуть, що їм нічого з Києва не видається.

Володимир Ляшко

Можливо, вони чекають переоцінки цих товарів?

Тетяна Немилостива

Можливо.

Володимир Ляшко

Як Ви сприймаєте запевнення членів уряду про те, що все буде гаразд, і закупок про запас робити не треба?

Тетяна Немилостива

Я не знаю, як сприймати ці запевнення, але ж люди турбуються. Існує до уряду недовіра.

Володимир Ляшко

Директор ліцею Лариса Власенко додає...

Лариса Власенко

Мене завжди дивує, що немає такого регіону чи такої території, за якою не були б закріплені відповідні можновладці. Якщо піднявся такий ажіотаж, то йдіть до мікрофону, заспокойте людей. Не можна все ж так пускати на самоплив. Ми ж живемо у правовій державі. Вони повинні відповідати, а не просто займати цю посаду.

Володимир Ляшко

Тим часом, у вівторок під час прямої телефонної лінії “Проблеми економічної реформи” в Кабінеті Міністрів заступник голови Антимонопольного комітету України Олександр Мельничук зазначив: “Я з відповідальністю кажу, що ніякого дефіциту круп, борошна і цукру ні восени, ні влітку не буде”. За словами Олександра Мельничука, Антимонопольний комітет продовжує вести контроль за цінами й на ці продукти з метою розкриття антиконкурентних змов і припинення зловживань монополістів шляхом проведення регулярного моніторингу цін на ці продукти. Крім того, він додав, що Антимонопольний комітет не виступає проти державного регулювання цін на ринках.

Такі заяви, пишуть в ці дні газети, продовжують багато запитань щодо того, яка ж ринкова модель працює в сільському господарстві України.

З цього приводу цікаво висловився тижневик ”Пропозиція”, який займається проблематикою АПК. Він пригадав слова Павла Гайдуцького, одного з реформаторів сільського господарства України. Тижневик пише: “Цікаво жити нині в Україні: аграрна реформа проведена, але нічого не змінилося” (як елегантно висловився П.Гайдуцький: “Аграрна реформа до недавнього часу йшла повільно, а потім – прискорено. На жаль, це реальність, з якою доводиться миритися”.) Тижневик робить висновок: сільське господарство зростає, а разом із ним зростає і кількість проблем, на які ніхто не знає відповідей.

Тим часом, за дорученням Кабміну України з Держрезерву Криму виділено 6,7 тисяч тонн зерна і 1,6 тисяч тонн борошна для потреб хлібопекарської галузі.

Рішенням уряду запроваджено регулювання цін на окремі види продовольчих товарів, яким обмежено граничний рівень рентабельності і граничні розміри торгових надбавок на борошно і масові види хлібної продукції.

До переліку регульованої продукції включено крупи, цукор. Вирішено також знизити рівень рентабельності переробних підприємств з 10 до 7%, рівень торгових надбавок для міських торгових організацій з 15 до 10%, сільських – з 25 до 20%.

Ще одне повідомлення. У п’ятницю голова управління з питань цінової політики Київської міськадміністрації встановив ціни на окремі продукти харчування, за якими підприємства роздрібної торгівлі мають їх продавати.

Задекларовано такі ціни: борошно – 2грн. 10 коп. за 1 кг, манна крупа – 3,20, гречка – 4,80, рис – 3,20, крупа пшенична – 1,60.

На апаратній нараді в п’ятницю київський міський голова О.Омельченко зазначив, що основні продукти харчування столиця завозить з інших регіонів і суттєво вплинути вже на ціни вона не в змозі.

Ситуацію, що склалася на ринку , він пояснив відсутністю цінової політики на державному рівні. За словами О.Омельченка, трейдери безпідставно підняли ціни на крупи, борошно і цукор.

Другу декаду у місті Суходольську на Луганщині лютує епідемія вірусного гепатиту “А”. Число постраждалих швидко збільшується і добирається до півтисячі осіб. Значна частина хворих – це діти.

Репортаж з місця події нашого кореспондента. Він там побував у середу, коли Суходольськ відвідав прем’єр-міністр України Віктор Янукович.

Слово Василю Соколенку.

Василь Соколенко

Не зважаючи на зусилля медиків, епідеміологів, вчених, які прибули з Києва, кількість хворих щодня збільшується в середньому на 30-40 осіб. На нараді з участю прем’єр-міністра Віктора Януковича, яка відбулася в Суходольську, керівництво області рапортувало, що придбано ліків на десятки тисяч гривень, закуплена велика партія вакцини, обладнанні додаткові інфекційні відділення, які відкриті навіть у школах, щодня підвозиться чиста питна вода безкоштовно, терміново ремонтуються водоканалізаційні мережі, замість металевих – пластикові труби, лікарі видають місцевому населенню стимулятори імунного захисту, але не дивлячись на таку масштабну роботу, головний державний лікар Луганської області А.Докашенко робить песимістичні прогнози.

Анатолій Докашенко

Практично, в цих кварталах вже давно немає води гарантованої якості. Там проживає 3,5 тисячі населення. Попереджаючи наступні запитання, відразу повідомляю, що хворі надходитимуть і надалі, тому що інкубаційний період може тривати до 30 днів, адже інфікування відбувалося не за один день. Всі, хто захворів пили некип’ячену воду. І, практично, ми вважаємо всіх цих людей умовно інфікованими.

Але найголовніший факт, який спричинив спалах – це підняття ґрунтових вод. Як тільки закрили шахти, так відразу вода і піднялася до 1 метра 20 см. Всі труби, які були в землі, затопило ґрунтовими водами.

Василь Соколенко

23 червня до Суходольська прибули військові зі складу полку МНС разом з технікою. Вони розташували присувний шпиталь для хворих. Дії військових коментує керівник МНС Г.Рева.

Григорій Рева

Перш за все, створено оперативний штаб. По-друге, техногенна інспекція виїхала на місце і займається теж своєю роботою. По-третє, що саме головне, це практична допомога місту, маючи на увазі 90 осіб особового складу, 20 одиниць техніки. Ви були сьогодні у Суходольську і бачили практичну роботу МНС. Тому сьогодні там працюють наші солдати і офіцери, техніка по підвозу та відкачці води з підвалів житлових будинків.

Василь Соколенко

Керівники усіх рівнів, починаючи від міського голови і закінчуючи прем’єр-міністром, зауважують, що епідемія – це наслідок системної кризи, яка може проявитися в будь-якому місті Донбасу.

Обласна влада наголошує, що основна причина - у недофінансуванні програми закриття шахт. Нагадаю, що на Луганщині таким чином ліквідовано понад 40 вугільних підприємств, внаслідок чого понад 50 шахтарських селищ залишилося без обслуговуючої інфраструктури, а території окремих районів підтоплюються шахтними водами.

Володимир Ляшко

На ранок у п’ятницю на стаціонарному лікуванні перебуває 429 осіб, з них 126 – діти. Діагноз захворювання підтверджено у 275 осіб, з яких 91 особа – діти.

Прес-служба партії “Яблуко” в четвер повідомила, що керівництво партії звернулося до Президента України з проханням про звільнення голови Луганської облдержадміністрації Олександра Єфремова у зв’язку зі спалахом епідемії гепатиту в Суходольську.

Члени партії вважають, що вся відповідальність за спалах небезпечної хвороб лежить не на міському голові, а на голові облдержадміністрації. “Адже всі фактичні важелі управління в областях знаходяться у призначених Л.Кучмою губернаторів”, - йдеться у повідомленні прес-служби “Яблука”. Протягом останніх років Україна не знала жодного випадку, щоб мер будь-якого міста ефективно діяв, не залежачи від волі голови облдержадміністрації”.

Члени Івано-Франківської крайової організації НРУ заявили, що готуються до проведення різноманітних заходів з метою протидіяти політичній реформі ініційованій Президентом України. Для цього в регіоні створено Комітет захисту Конституції.

З подробицями Іван Костюк.

Іван Костюк

Член політради Народного Руху України: народний депутат Богдан Костинюк та голова Івано-Франківської крайової організації НРУ Роман Ткач заявили, що рухівці Прикарпаття готові протистояти політичній реформі, що її ініціював Леонід Кучма. Вони повністю підтримують пропозицію блоку “Наша Україна” щодо встановлення мораторію на конституційні зміни до 2006 року – часу виборів нового складу Верховної Ради.

Івано-Франківська крайова організація Народного Руху України - друга за величиною в державі і найсильніша політична структура на Прикарпатті. Зважаючи на це, керівники крайової організації переконані, що в області вдасться ефективно провести акцію “Захистимо Конституцію від її Гаранта”.

Нинішнім завданням політичної реформи голова крайової організації Народного Руху України Роман Ткач та член політради НРУ Богдан Костинюк вважають:

Роман Ткач

Відтягти, відволікти народ від найголовнішої проблеми, яка об’єднує Крим, Івано-Франківськ, Донецьк, Тернопіль. Єдина проблема на Україні – проблема виживання, як заробити кусок хліба, як навчити дітей, як гарантувати дітям якусь роботу. І всі ці президентські ініціативи прив’язані до цієї теми.

Богдан Костинюк

Основна мета сьогодні Президента – це продовження президентських повноважень. Основна мета оточення Президента – це якнайдовше втриматись при владі задля того, щоб до кінця обдерти Україну.

Іван Костюк

На Прикарпатті вже створюються комітети захисту Конституції. Рухівці також готують численні заходи, до яких залучатимуть громадськість Прикарпаття, щоб показати незгоду галичан з президентськими ініціативами.

Володимир Ляшко

В Україні минулого вівторка відбувся форум демократичних сил Закарпаття та V регіональний форум “НУ”. Форум виступив проти проведення політичної реформи та президентських ініціатив щодо внесення змін до Конституції.

Політики та лідери форуму стурбовані можливим візитом до Закарпаття голови Комітету боротьби з корупцією та організованою злочинністю, оскільки цей візит, начебто, збігається в часі з виборами міського голови Мукачева. Вибори заплановані на 29 червня.

Розповідає Анастасія Осадчук.

Анастасія Осадчук

Відомо, що президентські вибори не за горами, і проведення регіональних форумів “НУ” та “Демократичних сил Закарпаття” мають за мету якомога більше залучити політичних партій та громадських сил до форуму, який запланований на жовтень 2003 року, щоб узгодити єдиного кандидата від демократичних сил на майбутніх президентських виборах. Про те, як пройшов форум на Закарпатті, дав оцінку лідер “НУ” В.Ющенко.

Віктор Ющенко

Я був би щасливий, якби хоча б якась частинка тієї полеміки, яка була сьогодні у залі, була доведена до закарпатців. Це була інтелігентна дискусія, це була мудра по змісту і якісно політична. В залі були і ліві, і праві, і представники демократичних сил, і представники опозиційних сил, молодіжних, громадських, етнічних формувань.

Анастасія Осадчук

Учасники форуму виступили з ініціативою встановлення мораторію на конституційні зміни до 2006 року – часу виборів нового складу ВР України, яка має бути сформована на пропорційній основі. Про це заявив і лідер “НУ” в Закарпатті В.Ющенко.

Віктор Ющенко

В будь-якому контексті політичної реформи важливо пам’ятати одне: серцевиною політичної реформи є система виборів. Вона полягає, що в концепції політичної реформи був відмічений особливою позицією призумція закону про пропорційну систему виборів. Чому? Вибори ті, які відбуваються, і ви є свідками того по Мукачеву, в тому числі, це вибори без виборів. Завтра цього кандидата, який не угодний владі, можуть зняти з виборів.

Це в нас стосовне і сьогодні, до речі, у Мукачеві. Якщо ви проаналізуєте довибори, які відбулися в округах до ВР, ви звернете увагу, що по більшості з них вже кандидати в народні депутати в округи не їздять – цього не варто вже робити.

Корупція, фальсифікація, зловживання уже роблять свою справу. Передайте гроші – назад ви отримаєте бюлетені. Мажоритарна система привела Україну до формування недемократичної системи влади. Тому система виборів для неї потрібна пропорційна.

Анастасія Осадчук

Відомо, що 29 червня в Мукачевому відбудуться вибори міського голови. Основними претендентами на посаду керівника міста залишається представник від демократичних сил Василь Петьовка, а від провладних сил Ернест Нусер.

Представник опозиції проявляють занепокоєння щодо приїзду голови Комітету з корупції та організованою злочинність О.Колінько, а також декількох чиновників.

Віктор Ющенко

Ще очікується приїзд декількох чиновників. Це є справа перед бідою такі візити. Я думаю, що, можливо, громаді Мукачева вже заготовлено сюрприз, як це було в Сумах, як це було в інших містах, коли, буквально, за декілька годин до виборів кандидата, який має прямі шанси на перемогу, звичайно, це кандидат від демократичних, здорових державницьких сил, знімається. Самим судом або якимось іншим чином.

Анастасія Осадчук

На сьогоднішній прес-конференції голова Закарпатської облдержадміністрації Іван Різак запевнив, що голова Комітету з корупції та організованої злочинності до регіону не прибула.

Іван Різак

Вона не прибувала, інакше мене б інформували. Якщо буде приїжджати ще хтось, я обов’язково вас проінформую. Те, що пропонує Віктор Ющенко в Закарпатті є вчорашнє української політики, а майбутнє української політики – це реалізація тієї політичної реформи, яку пропонує Президент України, і ті конкретні завдання, які він ставить у сфері економіки. Якщо ми на регіональному рівні зможемо ці завдання нормально виконати, то це буде відповіддю тим багатьом так званим опозиціонерам.

Анастасія Осадчук

Напруга, яка сьогодні нависла над Закарпаттям, зрозуміла, адже від того, хто очолить Мукачівську обласну раду залежатиме в кінцевому рахунку і співвідношення політичних сил в регіоні. Тому, питання влади сьогодні для України є головним, а питання маленької влади залежить від громади на місцях.

Володимир Ляшко

Минулої середи львів’яни пригадували перебування у Львові 2 роки тому святішого отця Івана Павла II. Тоді десятки тисяч людей вийшли на вулиці міста аби вітати Папу Римського. “Ми любимо тебе, ми вітаємо тебе,” – скандували вони.

Емоційне піднесення, любов і довіра, спокій і віра панували в серцях людей в дні перебування святішого отця у Львові.

З нагоди цих світлих зустрічей на стіні Римо-католицького кафедрального собору у середу урочисто посвятили меморіальну дошку з зображенням святішого отця. Під час урочистостей як духовенство, так і представники влади говорили про вплив і важливість візиту Івана Павла II в Україну.

Репортаж про подію Галини Терещук.

Галина Терещук

Торік з нагоди візиту святішого отця Івана Павла II в Україну Греко-Католицька Церква встановила пам’ятник біля храму, де відбувалася незабутня зустріч Папи Римського з молоддю. А на цей раз римо-католицька єпархія вже встановила меморіальну таблицю з зображенням Івана Павла II. На ній є надпис про відвідини Папою Римським 25 червня 2001 року кафедри. Представник Папи Римського кардинал Роджер Еджегерей передав львів’янам вітання і зауважив, що в ці хвилини Іван Павло II молиться за українців.

Іван Павло II

І хай живе церква на Україні - суспільна і релігійна матриця українського народу, народу, який гордий зі свого минулого.

Галина Терещук

У листі Івана Павла II на адресу глави Римо-Католицької Церкви в Україні кардинала Романа Яворського Папа Римський дякує за незабутню зустріч із молоддю, коли під проливним дощем йому підспівувала молодь, і дощ тоді припинився.

Я запитала посла України у Ватикані Ніни Ковальської про вплив і значення візиту Івана Павла II в Україну.

Ніна Ковальська

Важко порівняти цей візит із будь-яким іншим. Звичайно, і в серцях людей зберігається цей візит. Мені здається, що то був великий поштовх України у відродженні її духовності. Цей процес, його успіх чи неуспіх залежить від нас усіх.

Галина Терещук

Чи Папа не планує ще раз приїхати в Україну?

Ніна Ковальська

Це потрібно нам тут виявляти ініціативу.

Галина Терещук

І хто знає, чи Папа Римський не відгукнеться на запрошення українців, маючи такі теплі і світлі спомини перебування в Україні?

Володимир Ляшко

Радіожурнал добігає кінця. Мені залишається привітати наших слухачів з Днем Конституції України, який відзначається в суботу. За соціологічним опитуванням Центру Разумкова, на жаль, понад 80% громадян України не знають в якому році була ухвалена Конституція. Опитано було 2011 респондентів віком від 18 років в 123 населених пунктах, включаючи села, селища міського типу, малі, середні та великі міста. Похибка підрахунків може скласти 2-3%.

Тож не забуваймо слова В’ячеслава Липинського – відомого філософа, історика та дипломата: “Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто за нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути”.

З Вами, шановні слухачі, прощається ведучий Володимир Ляшко та звукооператор Михайло Петренко.

Хороших Вам вихідних!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG