Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Празі відкрилось 115-те засідання Міжнародного олімпійського комітету


Оксана Пеленська Сьогодні в Празі відкрилось 115-те засідання Міжнародного олімпійського комітету

Прага, 1 липня 2003 - Під прапором з п’ятьма кольоровими кільцями в Празі зібралось понад три тисячі гостей, серед яких – відомі олімпійські чемпіони, спортивні дипломати і політики. Найавторитетнішими учасниками засідання чеська преса назвала колишнього міністра закордонних справ США Генрі Кіссінджера, українського спортсмена Сергія Бубку та принца Альберта з Монака.

Чехи не приховують гордості: вже втретє 10-мільйнна Чехія стає центром олімпійського руху, втретє відбувається тут засідання Міжнародного олімпійського комітету. Цього разу до Праги приїхали представники 83 країн світу, щоб вирішити головне питання: хто стане господарем зимової олімпіади 2010 року. У списку кандидатів три міста: австрійський Зальцбург, канадський Ванкувер і південнокорейський Пхйонґ Чанґ. За повідомленням чеської преси, члени олімпійського комітету до останньої миті так і не зуміли домовитись, якому місту – Зальцбуругу, Ванкуверу чи Пхйонґ Чанґу – віддати перевагу. Все має вирішити голосування, яке відбудеться в середу. Є, звичайно, й інші питання, – їх понад 40 на порядку денному. Наприклад, – стан олімпійського бюджету чи як вимальовується перспектива проведення літньої олімпіади 2016 року.

На нинішньому засіданні Олімпійського комітету вперше офіційно про свій намір боротись за право стати господарем літньої олімпіади 2016 року заявила Прага. Прагматичні чехи вже приступили до підрахунків: що потрібно зробити, тобто скільки коштів укласти до Олімпіади, і що можна буде замість цього отримати. Прибутки в цих калькуляціях, очевидно, переважають видатки. І, звичайно, жодною валютою світу не виміряти престиж, який здобуває країна-організатор Олімпіади в очах світу. Які шанси має Прага? Голова чеського Національного олімпійського комітету Мілан Ïрасек висловлюється обережно:

Мілан Ïрасек

Гадаю, – це питання трохи передчасне. Звичайно, інтерес до Олімпійських ігор дуже великий. Наприклад, зараз ми розглядаємо кандидатури міст на літню олімпіаду 2012 року. Конкуренція дуже велика, заявки подали Сан-Пауло, Нью-Йорк, Лондон, Париж, Мадрид, Москва, Стамбул і Лейпциг. Так що говорити про Прагу ще рано. Тільки за 4 роки ми зможемо дізнатись, які міста будуть конкурувати з Прагою. Нині наші наміри – на стадії оцінки бази даних.

Тим часом на засіданні в Празі про стан підготовки до Олімпійських ігор повідомили делегації Афін, де відкриється Олімпіада наступного року, а також міст Турина і Пекіна, в яких відбудуться наступні Олімпійські ігри. В Празі був також ухвалений важливий додаток до Олімпійської хартії, згідно з яким відтепер дискваліфікація чекатиме не тільки того спортсмена, який вжив допінг, але й того, хто наркотики продає чи розповсюджує. Моральна аргументація, підтримання духу, чистоти олімпійського руху – понад усе, – мотивують свої дії учасники Міжнародного олімпійського комітету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG