Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльська газета "Вєсті" приєдналась до дискусії про дивізію СС Галичина з позиції українського національного руху


Вольф Москович Ізраїльська газета "Вєсті" приєдналась до дискусії про дивізію СС Галичина з позиції українського національного руху

Єрусалим, 1 липня 2003 – У квітні цього року виповнилось 60 років з дня заснування дивізії СС Галичина, чия історія викликає й сьогодні найгостріші суперечки – до дискусії приєдналась ізраїльська газета "Вєсті". На відміну від багатьох попередніх ізраїльських публікацій на цю тему, остання стаття трактує історичні факти з позиції українського національного руху. Стаття не містить негативної формації про дивізію СС Галичина, підтримуючи ідею української національної справи і звільнюючи дивізію від будь-яких обвинувачень у злочинах проти єврейського народу. Напевно, вона викличе чимало листів протесту до редакції.

Колишній харків’янин Шимон Бриман, позаштатний кореспондент ізраїльської газети «Вєсті», охочий до сенсацій. Близько року тому він оприлюднив у цій газеті статтю про євреїв-солдатів гітлерівського вермахту, де навів факти служби у нацистському війську громадян Рейху, один з батьків чи дідів яких був євреєм. Тепер він дав публікацію під заголовком «Золотий лев зі свастикою», де розповідає як історик-ревізіоніст про дивізію СС Галичина. Він наголошує, що обвинувачення солдатів дивізії у злочинах проти цивільного населення і, зокрема, проти євреїв не були ніколи доведені. Характеризуючи відомі факти про спробу реабілітації вояків дивізії міськрадою Івано-Франківська у березні минулого року, Шимон Бриман виступає і проти постанови Держдуми Росії, і проти листа головного рабина Росії Берла Лазара, і проти голови Всеукраїнського єврейського конгресу Вадима Рабиновича, які засудили дії Івано-Франківської міськради. На яких же фактах, запитує Бриман, оснований медіальний ґвалт, який намагається перетворити Україну у всесвітньо антисемітські страховища. А фактів, каже він, як кіт наплакав.

З тим, щоб дізнатися правду про можливу участь вояків дивізії у масових вбивствах цивільного населення, Шимон Бриман вернувся до проводу сучасного УНА-УНСО. Він повністю цитує відповідь прес-служби цього руху, яка заперечує подібні обвинувачення і супроводить її коментарем, прихильним до цієї відповіді. Признаємося собі, каже Бриман, дуже часто наш погляд на воєнну драму в Галичині – це промосковська точка зору, яка взагалі не допускає думки про те, що українці мали та мають право боротися за незалежну державу. Мільйони західних українців могли щиро не бажати повернення радянської окупації з новими підвалами НКВД, депортаціями та колгоспами, пригніченням української культури та релігійний звичаїв.

«Історія дивізії СС Галичина, - завершує свою статтю Шимон Бриман, - це частина трагедії України, затиснутої між двома тоталітарними гігантами, що б’ються між собою, гігантами, що приносили незліченні біди народам».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG