Доступність посилання

ТОП новини

Лiдери етнiчних албанцiв закликали сербських бiженцiв повернутися до Косова. Серби вимагають, щоб косовськi iнституцiї гарантували їм безпеку


Михайло Рамач Лiдери етнiчних албанцiв закликали сербських бiженцiв повернутися до Косова. Серби вимагають, щоб косовськi iнституцiї гарантували їм безпеку

Белград, 3 липня 2003 – Керiвники тимчасових органiв влади в Приштинi й лiдери партiй етнiчних албанцiв у листi до тих сербiв, котрi чотири роки тому виїхали з провiнцiї, зазначають: “Прийдiть, щоб ми спiльно розбудовували батькiвщину i спiльно йшли до майбутнього”. Дотеперiшнiй голова Мiжнародної адмiнiстрацiї Мiхаел Штайнер, котрий нинi подає Радi безпеки ООН завершальну доповiдь про свою дiяльнiсть, звернення албанських лiдерiв назвав позитивним кроком. Те саме каже заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович: “Йдеться про великий крок уперед. Проте не добре те, що в зверненнi немає гарантiй безпеки тим, хто повернеться”.

Не всi серби подiляють обережний оптимiзм Човича. Координатор урядового комiтету для повернення сербiв до Косова Милорад Тодорович попереджає: “Серби, котрi повернуться, не будуть перебувати в бюро президента або прем’єра. Вони хочуть повернутися до своїх помешкань, в яких наразi перебувають члени тих партiй, в iм’я яких виступають албанськi лiдери”. За словами Тодоровича, керiвники косовських iнституцiй та партiй мали б звернутися до своїх землякiв – етнiчних албанцiв – й переконати їх, чому необхiдно, щоб повернулися сербськi бiженцi. Згiдно з сербськими джерелами, Косово зi страху насильства покинуло 200 тисяч осiб сербської нацiональностi.

А лiдери косовських сербiв звернення назвали нещирим, цинiчним та порожнiм. На їхню думку, йдеться про звернення не до сербiв, а до мiжнародного спiвтовариства, вiд котрого албанцi вимагають розширення повноважень органiв влади в провiнцiї. Серби не довiряють косовським iнституцiям через те, що в них бiльшiсть становлять етнiчнi албанцi.

Штайнер, як ми вже сказали, завершив свою мiсiю в Косовi. Європейський Союз його наступником призначив iталiйського дипломата Антонiо Армелiнi. Проте генеральний секретар ООН Кофi Аннан вiдкинув кандидатуру. Албанськомовнi газети в Приштинi зазначають, що Брюссель шокований безпрецедентним вчинком Аннана. Вони пояснюють, що Генеральний секретар вiдкинув кандидатуру Армелiнi через те, що iталiєць немає вiдповiдного дипломатичного досвiду.

Отож крiсло голови мiжнародної мiсiї у Косовi певний час залишиться порожнiм. Коментуючи ситуацiю, голова косовського Комiтету з питань прав людини Адем Демачi розчаровано каже, що Косово – експериментальна територiя. Поки не буде врегульовано статусу провiнцiї, – попереджає довголiтнiй полiтв’язень, – неможливо говорити анi про полiтичнi інституції, нi про економiчний розвиток провiнцiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG