Доступність посилання

ТОП новини

До питання про свободу слова в Америці


Юрій Дулерайн До питання про свободу слова в Америці

Нью-Йорк, 4 червня 2003 – В Америці, як відомо, можна вислювлювати будь-які думки й переконання, включно з найогиднішими для суспільства (типу фашистських, комуністичних, проарійських тощо). Колись президент Ейбрагам Лінкольн казав, звертаючись до прихильників рабства: “Я ненавиджу ваші переконання, але ладен накласти життям за ваше право висловлювати їх”.

Як підкреслює Перша поправка до Конституції, прийнята ще 1791 року, “Конгрес не повинен видавати законів..., що обмежують свободу слова”. Але чи свобода слова поширюється на демонстрацію символів, які ображають почуття інших людей? Це питання розглядав Федеральний апеляційний суд у Річмонді, штат Вірджинія. Суд мав вирішити, чи підпадає подібна демонстрація під конституційний захист свободи слова.

Механік Метью Диксон, що працював у компанії Кобурн Дейрі в місті Чарльстон (Південна Кароліна), наклеїв на свою скриньку з інструментом стикер-наліпку - зображення двох схрещених прапорів. Під цими прапорами в громадянську війну середини ХІХ-го століття виступало військо Південної Конфедерації, прагнучи збереження рабства й відокремлення від Сполучених Штатів.

Як пояснював Диксон (білий, до речі), наліпкою на скрині він хотів висловити свою точку зору в дискусії, що точилася навколо вимог чорношкірого населенння зняти прапор Конфедерації з будинку законодавчих зборів Південної Кароліни. Негр – колега Диксона – запротестував, вважаючи прапори на скрині символом расизму. Але Диксон відмовився видалити наліпку. Компанія запропонувала купити для Диксона нову інструментальну скриньку, якщо стару з прапорами він триматиме вдома, замість приносити на працю. Диксон не погодився. Його звільнили, звинувативши в залякуванні співробітників, усупереч забороні.

Диксон подав до суду, заявивши, що компанія порушила його конституційне право на свободу слова. Федеральний окружний суд у Чарльстоні відхилив позов. Тоді Диксон надіслав скаргу до Федерального апеляційного суду. Одначе ця вища інстанція підтвердила рішення, відкинувши аргументи Диксона про те, що Перша поправка до Конституції має захищати людину від дій уряду. Втім не все так просто й однозначно. Диксон послався на закон Південної Кароліни, який забороняє приватним підприємцям звільняти працівників за висловлювання політичної опінії чи за посилання на конституційні права. Суд визнав, що “посилання Диксона на свободу слова заторкує проблему фундаментальної важливості й ставить перед судом складне питання щодо межі права особи висловлювати політичні переконання”.

Тим не менше, апеляційний суд вирішив, що Диксон не мав законного права висловлювати свої погляди на робочому місці в робочий час. Тепер Диксон має намір апелювати до Верховного Суду Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG