Доступність посилання

ТОП новини

Вступ до СОТ – наслідки для регіонів


Сергій Гармаш Вступ до СОТ – наслідки для регіонів

Донецьк, 4 липня 2003 року – Перспективу й наслідки вступу України до СОТ обговорюють в регіонах. Голова Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк вважає необхідним перед вступом у цю організацію надати вугільній галузі 3-4 роки преференцій, а міністр економіки України Валерій Хорошковський заявив що причини нинішньої кризи на українському ринку хлібних виробів є аналогічними тим, що складають найбільш проблемну позицію на переговорах України з членами СОТ. Докладніше розповідає Сергій Гармаш.

Третього липня в Донецьку відбувся семінар “Україна – СОТ: інтереси бізнесу”. В ньому взяли участь керівник області Анатолій Близнюк та міністр економіки України Валерій Хорошковський.

Донецький лідер висловив занепокоєння тим, що відкривши свої ринки для закордонного вугілля, український вуглепром, враховуючи його теперішній стан, одразу стане неконкурентноспроможним. Тому, – вважає Анатолій Близнюк, – перед вступом України до СОТ треба надати українським вугільникам пільги на 3-4 роки.

Анатолій Близнюк

До вступу до СОТ ми б зрозуміли і даємо конкретні пропозиції, щоб були певні преференції для вугільної галузі – 3-4 роки, щоб ми могли побудувати нормальний бізнес у вугільній галузі. А інші підприємства, які працюють сьогодні збитково, вони мають загинути на нормальних цивілізованих принципах конкуренції. Але мені не хотілося б щоб із вступом до СОТ кількість цих підприємств стала більшою.

У свою чергу Валерій Хорошковський відзначив, що найбільш проблемною позицією на переговорах України із країнами–членами СОТ, є сільське господарство. І питання тут, на думку міністра, не в сумі дотацій, які отримає Київ, бо вони одназначно будуть більшими, ніж сьогодні може дати своїм селянам український бюджет, а в самій системі стосунків в агропромисловому комплексі. До речі, її ж пан Хорошковський вважає і причиною нинішньої кризи на продовольчому ринку України.

Валерій Хорошковський

Якщо подивитись на глибину кризи, яка відбулась зараз із хлібними виробами, я можу сказати, що насправді його природа не стільки в кліматичних умовах, хоч це стало детонатором, його природа набагато глибше – в системі стосунків в агропромисловому комплексі. В тих механізмах отримання ресурсів, розподілу цих ресурсів, загального розуміння бізнес-стратегії села. От тут ми маємо сказати, що, на жаль, ми зовнішнє реформування під певним тиском здійснюємо, а внутрішнє реформування, тобто розуміння селян, керівників господарств, керівників регіонів (з точки зору того, що має відбутись за фактом в сільському господарстві) – цього, на жаль, немає.

Валерій Хорошковський висловив впевненість, що уряд, разом з обласними адміністраціями, зможе виправити ситуацію на продовольчому ринку, але потрібна зміна системи, щоб такі ситуації не повторювались у майбутньому.

Крім того, і це дуже важливо для Донецького регіону, Анатолій Близнюк висловив впевненість, що вступ України до СОТ не призведе до збільшення безробіття в області.

Я думаю, враховуючи вступ до СОТ, ми творимо нові робочі місця, і безробіття в нас зменшиться,” – сказав керівник області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG