Доступність посилання

ТОП новини

1. Перспективи останнього парламентського тижня. <br> 2. Заява Віктора Ющенка про проблемність проведення президентських виборів у 2004 році.


Василь Зілгалов, Данило Яневський Анатолій Толстоухов - координатор парламентської більшості, член НДПУ; Микола Катеринчук - член фракції “НУ” у ВР України.

Київ-Прага, 7 липня 2003 року.

Василь Зілгалов

Доброго вечора, шановні слухачі! В прямому ефірі “Вечірня Свобода”. В Празі ведучий Василь Зілгалов. У київській студії приймає гостей Данило Яневський. Мені допомагають у київському бюро Артем Мостовий, у празькому – Ангеліна Шкуренко.

Сьогодні 7 липня 2003 рік. В Україні - свято Івана Хрестителя, котре співпадає з Купайлом – старослов’янським, староукраїнським народним язичницьким ритуалом.

Також цього дня, лише 294 роки тому, сталася трагічна для України подія: поразка під Полтавою у битві з московським царем Петром I війська шведського короля Карла ХІІ, на боці котрого воювали козацькі полки під орудою Івана Мазепи.

Але нині політикам України не до свят, не до цвіту папороті, як то кажуть, бо у ВР України назрівають цього тижня бої не легші від Полтавської баталії. Якраз про завершальний тиждень 3-ої сесії ВР України і про політичні прогнози, зокрема, заяву Віктора Ющенка з приводу президентських виборів 2004 року, ми дискутуватимемо з гостями “Вечірньої Свободи”.

Нагадаю нашим слухачам номер телефону київського бюро: 490-29-06, код Києва 044.

Я вітаю гостей сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”. У нас, у київській студії, їх приймає Данило Яневський. Це - Анатолій Толстоухов, координатор парламентської більшості, член НДПУ і Микола Катеринчук, член фракції “НУ” у ВР України.

Я дякую нашим гостям за те, що вони завітали до нас у студію і погодилися брати участь у дискусії якраз саме з тих питань, які ми сьогодні висунули на порядок денний сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”.

Я нагадаю, що ВР України завершує третю сесію цього тижня. Як стало відомо з сьогоднішньої інформації, у порядку денному сесії понад 200 законопроектів. Як будуть розвиватися події у ВР, ми якраз сьогодні і будемо дискутувати з нашими гостями.

А друге питання - пов’язане із заявою голови фракції “НУ” В.Ющенком про те, що вибори 2004 року можуть і не відбутися.

Я звертаюся до наших гостей із таким питанням. Шановні гості, на самому початку ми проведемо, так би мовити, рейтингову оцінку порядку тижневого роботи ВР України, адже, здається, понад 200 законопроектів доведеться розглядати народним депутатам у цей тиждень, фактично, фінальний для третьої сесії.

Які проекти, на Вашу думку, будуть найголовнішими, найгарячішими під час роботи парламенту у середу, четвер і п’ятницю? Ми знаємо, що він працює і сьогодні, і завтра, але ми проінформовані, що найактивніші голосування, обговорення будуть у середу, четвер, п’ятницю. Яка Ваша думка з цього приводу, пане Толстоухов? | Анатолій Толстоухов

Дякую. Я з Вашого дозволу розпочну із зауваження, хоча я і належу до НДП, але ми діємо в Україні, і у назві партії слово “Україна” відсутнє. Вона - Народно-демократична партія.

Я хочу сказати, що, дійсно, порядок денний дуже навантажений і, звичайно, це проблема пов’язана із минулим четвергом, але всі питанні внесені через Комітети, групи і фракції, і ми чудово розуміємо, що всі розглянути буде важко.

Тому, є найбільш важливі законопроекти, які будуть пріоритетними з точки зору Президента, з точки зору уряду. Вони торкаються питань бюджетного процесу, Податкового Кодексу, пенсійної реформи, і пропонується, щоб вони розглядалися в середу. Для того, щоб це відбулося, потрібно, щоб ВР прийняла рішення працювати в режимі голосування в середу, четвер і частину в п’ятницю. І в п’ятницю десь о 12 годині планується закриття роботи сесії наступними парламентськими канікулами.

Як це відбудеться і чи будуть перепони на цьому шляху, залежить багато в чому від поведінки політичних партій, груп і фракцій.

Я хочу нагадати, що сьогодні вже йшлося про те, якщо не буде звіту чи інформації прокурора, то фракція Юлії Тимошенко заявила про своє прагнення блокувати роботу сесії. Окрім того, невипадково, звичайно, 9 числа біля ВР, будинку уряду пройдуть акції протесту під гаслами “Геть руки від Конституції!” Ми чудово розуміємо, що в політиці не буває співпадінь. Але мене найбільш сьогодні налаштувало на добрий лад те, що більшість фракцій і груп по багатьох питаннях і ми розуміємо, що сесія повинна достойно завершити свою роботу.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Толстоухов. Я хотів би почути думку про найголовніші питання якраз заключного тижня роботи сесії ВР з боку пана Катеринчука, якщо це можливо?

Микола Катеринчук

Добрий вечір. Я думаю, що головним питанням для нас буде підтримати уряд виходу з тієї ситуації, що зараз створилася в АПК, і заява П.Порошенка відносно його ініціативи щодо рекомендації виділити 200 тисяч тонн зерна з держрезерву, а також збільшити 400 мільйонів витрат на закупівлю зерна для створення запасу. Це і свідчить про те, що ми дуже конструктивно налаштовані допомогти уряду вийти з такої ситуації.

Це ж саме ми намагалися запропонувати і минулого четверга, але нас не почули, і почалися спекуляції відносно того направлення законопроекту щодо змін до Конституції в Конституційний Суд.

Я думаю, що те, що сьогодні було прийнято на Погоджувальній раді відносно того порядку денного, який буде в середу, четвер і п’ятницю, він має свій логічний сенс. І, я думаю, що в середу ми зробимо всі важливі кроки, які будуть направлені не на політичні, а на економічні питання. А в четвер, я думаю, будуть питання відносно того, що нам завадило прийняти рішення в четвер.

Таким чином, я думаю, що всі політичні сили налаштовані на те, щоб ми закінчили сесію, і не було б питань, які залишалися б відкриті під час літніх канікул, і ми перенесли їх на осінь.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Катеринчук. Я звертаюся до наших гостей і хочу у них запитати таке. Заява Президента, фактично, це - ультиматум, і взагалі каже, що може відкликати свій проект конституційної реформи з ВР України. Як можна пояснити таку заяву Л.Кучми: як тиск на парламент чи ще якимось політичними мотивами, пане Толстоухов?

Анатолій Толстоухов

Я думаю, що пояснити свої кроки повинен, перш за все, Президент, якщо він сьогодні сказав про таке. Я можу зрозуміти Президента, тому що він першим ініціював фактичний розгляд цього питання, він виступив ініціатором обговорення, яке відбулося в суспільстві. Можна говорити про нього, що воно всенародне, можна говорити про нього як таке, що раніше не відбулося – це буде гра термінами і словами. Але, мені здається, що його сьогодні більше всього хвилює той законопроект, який був і компромісом з політичними силами і з результатом спілкування в суспільстві, який просто транзитом проходить через ВР.

В той же час опозиція може отримати два законопроекти: це законопроект, який вже пройшов через Конституційний Суд, і ще один, який може туди потрапити з позитивною оцінкою. Але документи знаходяться у ВР, голосування буде проходити у ВР, при цьому, кожен, звичайно, має право на свій останній крок перед голосуванням.

Василь Зілгалов

Пане Катеринчук, Ваша думка з приводу заяви Президента?

Микола Катеринчук

Моя думка полягає в тому, Ви знаєте, два законопроекти, які зараз знаходяться у ВР, принаймні, вони різні за суттю, але президентський відрізняється від парламентського тим, що там є практично механізм щодо продовження повноважень Президента. Розуміючи, що, принаймні, це є певне провокування створення і політичної кризи, президент, я все ж таки думаю, налаштований на дотримання того слова, яке він дав у зверненні до народу України, відносно того, що президентські вибори відбудуться згідно з Конституцією України – в 2004 році. І тому я вважаю, що цей крок є закономірний. Питання не тільки в технічному: чи піде цей законопроект чи не піде в Конституційний Суд. Питання в тому, чи почнемо ми цей процес щодо ревізії Конституції в цьому напрямку. Тому що ті зміни, які пропонує президент, – вони дуже далеко стоять від розуміння, що таке політична реформа і як її можна проводити.

Тому я, ну, хотів би сказати, що я не вірю, що у президента це тільки слова. Я думаю, що якщо він “відзеве” свій законопроект, він зробить велику справу. Але я боюся, щоб йому не порекомендували почати процес референдуму.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Катеринчук. І я ще раз вибачаюсь перед слухачами “Вечірньої Свободи” за поганий зв’язок у зв’язку з технічними причинами. І звертаюсь до наших гостей з таким питанням (я процитую голову ВР). “Але якщо буде так далі продовжуватись, процес взаємного блокування та процес прийняття “взаємовиключаючих” рішень, то я буду просто вимушений відправити законопроект до Конституційного Суду”. Це – заява журналістам Голови ВР.

І як це виглядає, шановні гості? Адже сам спікер вказав опозиції шлях до досягнення її мети: знову треба блокувати трибуну парламенту, і все буде так, як сказав Володимир Литвин. Чи, може, він просто лякає, і кого точно – невідомо?

Анатолію Толстоухов, як ви вважаєте?

Анатолій Толстоухов

Знаєте, найкращий вихід із цієї ситуації полягає в тому, щоб від нього виграла Україна. Від того виграє демократія в цілому. І мені більш всього до вподоби варіант, що є президент (гарант Конституції), що буде відсутній уряд, який підвішений у цій ситуації, і залишиться парламент, якому по політичній реформі завтра ставати центром політичного життя.

І саме в такому трикутнику потрібно шукати вихід із ситуації. Щоб сьогодні хтось не намагався розіграти карту іншого політичного гравця, а від того програли ми всі. Я думаю, що в даному випадку Голова ВР, перш за все, думає про парламент. І в нього одне бажання – щоб були розглянуті законопроекти, щоб було прийняте відповідне рішення про направлення до Конституційного Суду законопроектів, які знаходяться у ВР, і щоб ми восени зустрілись, щоб вирішувати спільні проблеми бюджетного процесу, соціально-економічні проблеми в суспільстві, а не розпочинати осінь із того, чим можемо завершили і парламентську весну.

Василь Зілгалов

Дякую, і я продовжу це питання. І, фактично, запитаю пана Катеринчука ще одне. А чому Володимир Литвин не скористався зі свого права послати обидва законопроекти до Конституційного Суду до цього часу?

Микола Катеринчук

По-перше, треба звернутися до юридичного аспекту питання регулювання цієї суперечки. Я думаю, весь цей кризис парламентський був спричинений тим, що, дійсно, законодавчого регулювання цього питання нема. Принаймні, Конституційний Суд у своєму рішенні від 98-го року рекомендував ВР створити певне законодавче регулювання цього питання. Тобто повинен був з’явитися закон. Такий закон з’явився. Його подав пан Медведчук. Але він був, на жаль, завитований. Це був закон про конституційне подання. Тобто реакція парламентарів щодо врегулювання цього питання, вона вже була. А те, що на сьогоднішній день це питання можна тлумачити так, як це робиться, тобто, щоб спікер зі своїм підписом відправляв ці, такого типу законопроекти щодо змін Конституції в Конституційний Суд, інші пропонують, щоб це було 226 голосів через голосування, через відповідну постанову...

Василь Зілгалов

Так, ми знову маємо проблеми із зв’язком, і я не чую наших колег із Києва. Я хочу ще раз вибачитись перед слухачами “Вечірньої Свободи” у зв’язку з поганою якістю сьогоднішнього ефіру. І це – головна проблема технічна в цьому – поганий зв’язок сателітний між Прагою і Києвом. Ми намагаємось зараз перевести наш ефір у телефонне русло, і якщо нам це вдасться...

Здається, я вже чую наших гостей.

Микола Катеринчук

Я думаю, ця суперечка могла би бути вирішена з прийняттям такого закону. Тому що, на мою думку, зараз, навіть якщо ми через постанову це зробимо, це буде незаконно, тому що Конституційний Суд дав чітке роз’яснення по цьому питанню щодо законодавчого регулювання.

Згідно з 19 статтею Конституції, органи державної ради, всі посадовці повинні діяти в межах, визначених Конституцією. В Конституції це написано, рішення Конституційного Суду, що ми повинні зробити певний закон і діяти в рамках закону. Поки Закону нема, я думаю, що ми просто створюємо прецедент, який, напевно, потім, може бути і викладений в законі.

Василь Зілгалов

Дякую, якщо Ви мене чуєте, шановні гості, в Києві?

Данило Яневський

Так абсолютно, дуже добрий зв’язок нарешті.

Василь Зілгалов

Тоді я буду намагатись завершувати празьку частину, тому що зв’язок надзвичайно поганий. Я нагадаю, що у київській студії Данило Яневський приймає гостей “Вечірньої Свободи” – Анатолія Толстоухова, члена фракції “Народно-демократичної партії”, і Миколу Катеринчука, члена фракції партії “Наша Україна”.

На цьому ми завершуємо наше перше питання. Ще раз вибачаюсь перед слухачами за поганий ефір. І передаю слово з другого питання моєму колезі у Києві – Данилові Яневському. Данило Яневський

Добрий вечір. Вітаю від себе особисто слухачів “Вечірньої Свободи” і втіха від себе особисто наших шанованих гостей – Миколу Катеринчука (фракція “Наша Україна”) та Анатолія Толстоухова (фракція Народно-демократичної партії України....). Народно-демократичної партії (без України). Дякую, пане Анатолію.

Я хотів би повернутися до початку нашої розмови. На останній тиждень роботи ВР заплановано 198 питань. Це означає, що ви повинні розглядати 70 питань в день, 9 – за одну годину, 1 питання – за 7 хвилин.

Наших слухачів поінформую, що в порядку денному такі надзвичайно актуальні та важливі для їх і для нашого життя питання, як звіт уряду, державна програма приватизації, ситуація в аграрному секторі, обрання та звільнення суддів, направлення до Конституційного Суду двох законопроектів щодо внесення змін та доповнень до Конституції, заява про Волинь 11 липня (60-та річниця цих трагічних подій), звіт Генпрокурора і багато чого іншого. Як це технічно буде відбуватися? Ви, хоч і депутати, але все ж – живі люди.

Пане Анатолію, прошу.

Анатолій Толстоухов

Я вже намагався дати відповідь на це запитання. Є першочергові законопроекти, які можуть бути розглянуті в середу, і вони дадуть можливість уряду працювати над бюджетним процесом. Дозволять вирішити проблеми, що виникли в аграрному секторі. Дати рух пенсійній реформі, вирішити питання, які постають перед Україною у зв’язку з нашим рухом у напрямку до європейських структур і т.ін. Якщо навіть такі питання будуть вирішені, і ми підійдемо і з’ясуємо, цивілізовано, обставини навколо 2 законопроектів, я думаю, що ми можемо вважати, що основні завдання ВР виконані.

Не потрібно ставити знак рівності між кількістю законопроектів (бо якщо комітети наполягають, і сьогодні просили внести 5-6 питань стосовно адміністративного поділу, то не може ВР їх не прийняти). Але це не означає, що вони всі обов’язково будуть прийняті. Тобто ми зможемо вийти на ефективний шлях голосування, вирішити головне.

Данило Яневський

Дякую, пане Анатолію.

Пане Миколо, Ваша думка яка з цього приводу?

Микола Катеринчук

Треба, щоб радіослухачі розуміли, що всі ці законопроекти – це не нові законопроекти для депутатів. І вони відпрацьовувалися в певних комітетах. Перед голосуванням проводиться засідання фракцій, де по кожному комітету йдуть дебати, і вже кожна фракція, відносно своєї політичної позиції, відносно своїх передвиборних обіцянок, вона вже вирішує, підтримувати (чи не підтримувати) той чи інший законопроект. Чи наполягати на своїй редакції чи поправках.

Тому я думаю, що в середу все пройде максимально конструктивно. А вже коли ми підійдемо до більш таких гарячих питань, то там, я думаю, що можливі якісь затримки.

Але я думаю, що якщо Координаційна рада і керівники фракцій попрацюють в режимі, скажімо, пошуку певного компромісу, то я думаю, що ми пройдемо весь цей порядок денний без ускладнень.

Данило Яневський

Чи ви вважаєте гарячим питанням надання 1 млрд. 200 млн. гривень пенсіонерам та мало захищеним громадянам нашої країни, які, в першу чергу, і в основному, постраждали від цього абсолютно карколомного підвищення цін на продукти харчування, яке сталося минулого тижня?

Микола Катеринчук

Це дійсно так. Це – дуже гаряче питання. І лідер нашої фракції Віктор Ющенко неодноразово звертав на це увагу, що це ми будемо підтримувати, і, практично, ми є ініціаторами в цьому процесі.

Данило Яневський

Пане Анатолію. Де взяти ці гроші?

Анатолій Толстоухов

Потрібна добра воля, перш за все, розібратися в причинах. Перш за все, наша спільна. Мені дуже не подобається, коли під час таких ситуацій хтось намагається себе виставити, в першу чергує, в якості ініціатора цих питань. Головне, щоб уряд мав можливість працювати, бо відповідати йому. І я знаю, що сьогодні працюють комісії урядові (у всіх областях)... Іде спільний пошук, тому що знайти кошти ці в бюджеті – це завдання уряду і ВР спільно.

А потім потрібно буде правоохоронним органам розібратися, чи це дійсно зерно вийшло за кордони України, чи воно лежить в нас приховане задля того, щоб заробити гроші на НДСі. Така інформація є, і вона потребує того, щоб розібратися.

Данило Яневський

На початку нашої програми ви згадали про заяву президента України Леоніда Кучми про те, що він може відкликати свій законопроект із парламенту. На минулому тижні відбулася його зустріч із помічником заступника Держсекретаря США і колишнім послом у Києві Стівеном Пайфером і діючим послом Карлосом Паскуалем, на який президент сказав (я можу процитувати Вам за “Українською правдою”) про те, що в його законопроекті мова про зведення виборів (парламентських і президентських) запланована на 2014 рік. Йому тоді буде 76 років, з одного боку. А з другого боку, весь процес починався для того, щоб провести вибори одночасно в 2004 році.

Як ці законопроекти вплинуть на подальшу долю обох законопроектів, пане Анатолію?

Анатолій Толстоухов

Мені здається, що політична реформа розгорталась не у зв’язку з цим питанням. Всі дійшли згоди, що це є актуальна проблема для України, тому що політика стоїть на заваді розвитку.

Той же президент на зустрічі з фракціями більшості казав, що, ініціюючи цю реформу, “я всього-на-всього реалізую ваші передвиборні програми, бо більшість із вас про це говорила. А в своєму русі назустріч вам я готовий йти настіьки, наскільки ви здатні до компромісу”

Тому мені здається, що сьогодні можна, звичайно, публіцистично в будь-якому іншому варіанті говорити про це, потрібно, щоб закони були спрямовані до Конституційного Суду, щоб ми отримали реакцію Конституційного Суду. Це своєрідний транзит законодавчий.

Ми не можемо зупинити цей рух, як не можемо зупинити потяг, якщо йому не потрібно на цій станції зупинятися. А потім буде осінь. Не потрібно забувати, що в нас є осінь. В нас вже є один законопроект, що потребує попереднього схвалення.

Потім будуть інші законопроекти. І ми ж чудово розуміємо, що той законопроект повинен розглядатися першим.

Данило Яневський

Я не можу не погодитися, і не можу не нагадати вам і слухачам про те, що ми - країна з великими партизанськими традиціями, ми ще не такі потяги пускали під ухил. Микола Катеринчук,.. пане Миколо, чи Ви будете пускати під ухил цей потяг політичної реформи Президента, і як взагалі вплине на позицію вашої фракції, опозиційних сил, цей варіант?

Микола Катеринчук

Ще раз кажу, тут не йдеться про політичну реформу, йдеться про конкретну справу - продовження повноважень, і тому не треба плутати це питання. Справа в тому, що ми чомусь зупиняємось на розумінні – зараз ми внесемо зміни до Конституції в питаннях “Президент - уряд –Верховна Рада”, і це запрацює. Це не так. Я думаю, що ми повинні пройти цей шлях щодо включення інших інститутів в громадську розбудову - це і партії, це повинна бути реформа партій, судова влада, це повинні бути профспілки і кінець-кінцем - це виборці. Ми повинні розвинути інститути, які б давали можливість стати цьому “стільцю” влади на три ножки, зараз він стоїть на 2 ножках і може впасти. Тобто принаймні, у нас є своє бачення політичної реформи, ми його пропонуємо і будемо пропонувати надалі, будемо намагатися бути послідовними у цьому плані.

Данило Яневський

“Поїзд” пустите під ухил - якщо зможете - чи ні?

Микола Катеринчук

Ви знаєте, я не розуміє , що таке “поїзд”, тому що в кожному поїзді є стоп-кран, і залежить від Президента, чи нажме він цей стоп –країн на той зупинці, на якій він бачить, що надалі вже межа закінчилася здорового глузду і починається те, що почалося в Білорусі. Тому ми повинні розуміти і таке.

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно. Між іншим, один із ймовірних кандидатів в Президенти заявив сьогодні, що він має великий сумнів про те, що президентські вибори відбудуться у 2004 році, тобто тоді, коли вони повинні відбутися за Конституцією. І він сказав, я можу процитувати, про те, що він “як громадян мало вірю в це, оскільки враховую аморальність чинної влади. А як політик я все роблю для того, щоб вибори наступного Президента відбулися в 2004 році”. Кінець цитати, яку я взяв на сайті “Нашої України”. Пане Анатолію, чи Ви вірите в моральність української влади, і чи Ви особисто, і сили політичні, які Ви презентуєте, зроблять все, щоб вибори відбулися по закону?

Анатолій Толстоухов

Ви знаєте, у липні 2002 року на своєму засіданні політради першими і найбільш чітко, з постановкою питань, з визначенням етапів НДП заявила про необхідність політичної реформи, а потім, коли ми провели партійну дискусію, то ми чесно заявили, Президентові, в тому числі, в чому наші думки співпадають, а в чому не співпадають. Зокрема, вони не співпадали з позицією Президента щодо виборів в один рік і щодо призначення частини уряду Президентом - не тільки силові міністри, але і інші, і без відповідного механізму, який би не зашкоджував у формуванні уряду саме парламентською коаліцією, тому ми діяли чесно, морально, виходячи з інтересів України. І наше головне завдання полягає в тому, щоб вирішувати 3 ключових питання. Перше - максимальна політична консолідація, друге – політична реформа і третє – вибори, і зробити так, щоб всі ці процеси не призвели до соціальної напруги, політичних криз, а навпаки, дали поступ України в Європу, в світ, і з точки зору довіри виборців до влади.

Данило Яневський

Якщо можна, Ваша точка зору, пане Миколо, потім питання: чи є моральною українська влада, чи Ви підтримуєте заяву лідера Вашого блоку?

Микола Катеринчук

Я цілком підтримую заяву лідера нашого блоку. Віктор Ющенко на 100%, правий, тому що, щоб проводити реформу, треба мати певну підтримку виборців і мандат довіри виборців. Минулі вибори показали, який мандат довіри у відсотках має існуюча влада, тому я думаю, що Ющенко на 100% правий. Але у мене питання...

Данило Яневський

Вибачте, але тут питання, на жаль, ставлю тільки я. Пане Анатолію, а чи Ви маєте мандат народної довіри, як Ви думаєте?

Анатолій Толстоухов

Думаю, так, і намагаюся виправдовувати це своєю діяльністю. А що стосується моральності чи аморальності, Ви знаєте, це риторичне питання. Їх можна поставити: а чи було в країні всенародне обговорення, можна поставити, чи може бути творчо незалежним на радіо “Свобода”...

Данило Яневський

Давайте запитаємо, а чи було в країні всенародне обговорення...

Анатолій Толстоухов

Так і я запитую, а чи можна бути творчо незалежним на радіо “Свобода”. Тому мене у всьому цьому не хвилює право кожного політика заявити про свої претензії. Я пам’ятаю, що у минулому році Віктор Андрійович заявляв на Народному форумі, потім він пішов в акцію “Повстань Україно”, а зараз він навіть без своїх союзників всього-на-всього вдається до заяв про це, тому у мене одне прохання і побажання до всіх нас – менше займатися популізмом, а більше шукати компромісу у ВР, і діяти в межах закону не тільки тоді, коли твої інтереси співпадають з рухом парламенту, але коли і в інших є право законодавчо впливати на розвиток подій в країні, тоді, мені здається, це демократія, яку варто поважати. І говорити при цьому про моральність, аморальність – все це слова, дивлячись з якого боку подивитися, люди нам скажуть на наступних виборах, хто яким був.

Данило Яневський

Пане Миколо, а Ви персонально вірите в те, що в Україні було всенародне обговорення конституційної реформи Президента чи ні?

Микола Катеринчук

Я вірю, що обговорення було , але не всенародне, тобто ...

Данило Яневський

А яке тоді було?

Микола Катеринчук

Думаю, воно було на рівні Адміністрації, на рівні підприємств, які залежні від Адміністрації. Для того, щоб було всенародне обговорення треба, щоб ініціатива йшла від народу. Але, принаймні, я б сказав би, що було таке обговорення, якщо б було два законопроекти – тобто Мороза і президентській і не було того тиску, термінів, строків. І навіть ті президентські пропозиції, вони не було оформлені в законопроект, просто були пропозиції, і надавали на один район тисячу двісті примірників. Надрукували тільки те, що могли надрукувати в газетах. І люди, не маючи на руках Конституцію, яка зараз діє, вони не могли порівняти, що ж пропонується. Але їм казали про зменшення кількості депутатів, їм казали про інші речі, які, може, і подобаються комусь....

Данило Яневський

А комусь, може, і ні. Я сьогодні прочитав в інформаційній стрічці агенції УНІАН, що в Києві запланований капітальний ремонт дуже відомого киянам будинку, будинок цей створив своїми руками архітектор Городецький, він називається Будинок з Химерами, який знаходиться точно напроти Адміністрації Президента України. Сказано було, що цей будинок стане офіційною резиденцією глави держави. На його ремонт заплановано витратити 98 мільйонів гривень. Хочу вас запитати, шановні гості, навіщо витрачати 98 мільйонів гривень, і чи не краще їх було спрямувати на допомогу малозахищеним людям, які в першу чергу постраждали від цього підвищення цін на продукти першої необхідності, продукти харчування.

А з іншого боку, чи не слід це тлумачити, що діючий Президент держави робить своєрідний подарунок, чи намагається робити своєрідний подарунок новообраному главі держави, а ним електорально може бути тільки Віктор Ющенко.

Анатолій Толстоухов, член фракції НДП.

Анатолій Толстоухов

Я знаю, що ремонт цього будинку ведеться, не знаю обсягів фінансування і подальшого призначення, це не проблема Верховної Ради, але я знаю тільки одне. Пам’ятаю історію ремонту Палаца “Україна” , пам’ятаю історію ремонту будинку уряду, інші приклади, коли кожного разу така подія призводила до маси публікацій, звинувачень. І завжди була паралель, а якби це віддати бідним людям?

Звичайно, в такій постановці питання є сенс. Але з другого боку, потім ремонти завершуються, і мільйони людей, кияни, українці – ходять, показують, пишаються, що є такі приміщення, що вони відкриті для людей і ніхто не згадує про те, що можна було вчинити по-іншому. Тому якщо Президент прийняв таке рішення, готовий за нього відповідати, я знаю, що ремонтом займається міська влада. Ви ж пам’ятаєте, такі самі історії і про вокзал і про все інше. Я думаю, що ми побачимо через деякий час, що це буде, скільки воно буде коштувати, і яка потім буде оцінка людей.

Данило Яневський

Микола Катеринчук, фракція “Наша Україна”. Микола Катеринчук

Я думаю, що це дійсно дивний будинок, якщо він буде відремонтований, це дуже буде добре для України. Все ж таки, це пам’ятник архітектури, але згоден з паном Анатолієм, якщо буде відкритий до цього доступ, якщо хтось це побачить. Але я думаю, що в цей період треба зупинити будь-які реконструкції таких великих об’єктів, тому що нам треба допомогти людям, які постраждали від підвищення цін.

Данило Яневський

Дякую. Останнє запитання на сьогодні. Днями вам належить як членам вищого законодавчого органу країни ухвалити заяву Верховної Ради про події на Волині. Як Ви думаєте, хто, перед ким, якщо взагалі повинен, то повинен вибачатися?

Анатолій Толстоухов

Наскільки нам відомо, хоча тексту ми ще не бачили, ми завтра його отримаємо, таке рішення буде водночас прийматись і польським сеймом, і українським парламентом. І я думаю, що ми маємо виходити з того, що жоден з народів перед іншим вибачатися не повинен, тому що український народ не робив цих злочинів, як я думаю, не робив їх і польський народ . Але маємо зрозуміти, що в подальшому нам відповідати за наші дії.

Данило Яневський

Дякую, пане Миколо, Ваші 30 секунд.

Микола Катеринчук

Думаю, що треба розуміти, що зараз тих людей, які були свідками цих процесів, вже нема. І тому вже інше покоління, і ми повинні враховувати те, що було в нашій історії, робити висновки. І елемент щодо зняття напруги між двома народами повинен бути завершений. І якщо це станеться , це буде на користь розвитку українсько-польських стосунків.

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно, дякую всім слухам “Вечірньої Свободи!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG