Доступність посилання

ТОП новини

Чинники Європейського Союзу знову заперечують можливість вступу України до ЄС


Сергій Драчук Чинники Європейського Союзу знову заперечують можливість вступу України до ЄС

Прага, 8 липня 2003 – Чинники Європейського Союзу знову заперечують можливість вступу України до ЄС. У вівторок в інтерв’ю для німецького щоденника «Гандельсблат» цю думку повторив комісар Євросоюзу з питань розширення Ґюнтер Фергойґен.

Напередодні, в понеділок, прем’єр-міністр Італії й нинішній голова Ради Європейського Союзу Сильвіо Берлусконі вкотре заявив, що, на його думку, в майбутньому Європа може об’єднати й такі країни, як Ізраїль, Туреччину й Росію. І раніше він уже неодноразово говорив, що об’єднана Європа має прийняти до своїх лав і Україну, й Росію, і навіть географічно зовсім позаєвропейський Ізраїль, аби бути сильною й протистояти Сполученим Штатам Америки. І щоразу Берлусконі вислуховував за це критику офіційних євросоюзівських чинників.

От і цього разу Фергойґен нагадав: кожна європейська держава має право пропонувати прийняти її до ЄС , але здатність і готовність самого Євросоюзу до інтеґрації має чіткі межі. Комісар із розширення ЄС проти того, щоб Європейським Союзом вважати весь географічний простір Європи; на його думку, на питання про політичну географію Європи не варто нині давати остаточної відповіді.

Але певну й досить чітку відповідь Ґюнтер Фергойґен уже дав. Треба обмежитися можливим, заявив він у вівторковому інтерв’ю. Можливо ж, за його словами, розв’язати турецьке питання в осяжному майбутньому, можливо також дати чітку реалістичну перспективу Балканським країнам ,але, сказав він, «усім іншим ми можемо пропонувати певну співпрацю, що є чітко нижчим від порогу членства».

Водночас, каже комісар Євросоюзу з питань розширення Ґюнтер Фергойґен в інтерв’ю для німецького щоденника «Гандельсблат», серед його пріоритетів – необхідність братися за негайні й інтенсивні розмови з Україною й Росією, а також із Ізраїлем.

А британський щоденник «Таймз» тим часом теж згадує у вівторок про вельми вільну поведінку Сильвіо Берлусконі. Мету членства в ЄС використовують політики-реформатори в таких далеких краях, як Сербія й Україна, як заохочення піти на болючі заходи, що мають перебудувати економіки й політичні системи цих країн. І цим політикам буде важче просити свої народи про зміни, коли Берлусконі подає такий гидкий приклад, пише «Таймз».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG