Доступність посилання

ТОП новини

Місцевий суд у Симферополі виніс вирок правоохоронцям, які причетні до вбивства затриманого кримського татарина


Володимир Притула Місцевий суд у Симферополі виніс вирок правоохоронцям, які причетні до вбивства затриманого кримського татарина

Симферополь, 10 липня 2003 - У Криму місцевий суд Центрального району Симферополя виніс вирок двом правоохоронцям, які причетні до вбивства в райвідділі міліції у 2001 році мешканця одного з кримськотатарських селищ Ніязі Гафарова. Убивство активіста громадської організації репатріантів тоді викликав значний громадський резонанс і спровокував масові виступи кримськотатарського населення регіону.

Суд визнав старшого оперуповноваженого Київського райвідділу міліції Симферополя Дмитра Голованова винним у перевищенні влади і навмисному вбивстві 26-літнього активіста громадської організації “Корпус інтеграції” Ніязі Гафарова, а іншого міліціонера – Сергія Бойка – у перевищенні влади, і засудив їх, відповідно, до 14-ти і 3-х років позбавлення волі. Суд встановив, що правоохоронці знущалися над затриманим, били і примушували його зізнатися у злочині, якого той не здійснював, а коли Ніязі Гафаров став захищатися – Дмитро Голованов вистрілив із табельного пістолета. Поранення виявилося смертельним.

12 липня 2001 року Ніязі Гафарова затримав наряд міліції за усною заявою якогось Слісаренка, що, начебто, той його пограбував. Підозрюваного доставили в райвідділ, де нетверезий старший оперуповноважений зі своїм помічником почали вибивати свідчення. Слідство стосовно цього вбивства тривало два роки, на його початку складалося враження, що правоохоронці намагаються захистити честь мундира. І це призвело до виступів співвітчизників убитого. Численні мітинги, пікети і збори громадян, різкі і різнополярні публікації у пресі створили довкола цієї справи напружену обстановку.

Колишні правоохоронці вини так і не визнали, і після виголошення вироку висловили свою незгоду. Адвокат засуджених Олексій Ростовцев заявив, що оскаржить цей вирок: “Мені важко давати оцінку вироку, нехай це робить сам суд. Але я скажу одне: Феміда зняла з очей пов’язку, але забула одягнути окуляри від короткозорості. Чи оскаржуватимемо цей вирок ? Звичайно!” – сказав Олексій Ростовцев.

Представники постраждалої сторони іншої думки. Каже адвокат Нариман Абдурешитов: “Суд виніс цілком обгрунтований вирок за цією справою, крім того, він зробив представлення щодо недоліків, допущених слідчими прокуратури і працівниками міліції під час слідства, коли навіть був утрачений такий важливий доказ, як наручники”, - сказав Нариман Абдурешитов. Родичі загиблого теж сказали, що задоволені суворим і справедливим рішенням суду. Вони наголосили на тому, що не вимагали матеріального відшкодування моральних збитків – сина не повернеш. Головне, що винних суд покарав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG