Доступність посилання

ТОП новини

Звіт американської організації “Дім Свободи” вказує на відсутність прогресу у демократизації в Україні


Сергій Куделя Звіт американської організації “Дім Свободи” вказує на відсутність прогресу у демократизації в Україні

Вашингтон, 10 липня 2003 - Американська громадська організація “Дім Свободи” поширила вчора щорічний звіт по стан політичних та громадянських свобод у світі за минулий рік. Перший такий звіт був підготовлений організацією тридцять років тому. Тоді у світі нараховувалося лише 43 вільні держави, у той час як зараз їх кількість збільшилася більше ніж удвічі - до 89, в яких проживає 44% населення світу. За останній рік до категорії вільних увійшли Бразилія, Лесото, Сенегал і Югославія. Разом з тим, якщо у 1972 році свобода зазнавала утисків у 70% держав світу, то сьогодні їх кількість скоротилася до 54%.

Незважаючи на динамічне зростання рівня свободи у світі за останні десять років, Україна належить до групи держав, які не досягнули за цей період прогресу у власному демократичному розвитку. Такий висновок робить політолог Адріан Каратницький у вступі до останнього звіту “Дому Свободи”. Разом з Україною до аутсайдерів демократизації у світі він відносить Росію, Грузію, Мозамбік, Парагвай та Шрі Ланку.

Як зазначається у звіті, хоча українська коституція й гарантує основні громадські свободи, державна влада часто вдається до їх порушень. Як приклад наводяться численні випадки тиску та переслідування тих журналістів, які розповідають про корупцію та критикують дії влади. Підкреслюється і абсолютна залежність журналістів державних та приватних медіа від їхніх власників. Звіт також нагадує, що вбивство незалежного журналіста Георгія Гонгадзе, у скоєнні якого підозрюються вищі державні посадові особи, й досі залишається нерозкритим. Разом з тим, незважаючи на коституційні гарантії рівності усіх громадян перед законом, президент, члени парламенту та судді користуються імунітетом від кримінального переслідування. Здійснення справедливого правосуддя є також малоймовірним, оскільки судова влада залишається неефективною та корумпованою, а суддів карають за незалежні рішення.

На думку авторів звіту, права українських громадян на приватну власність та підприємницьку діяльність залишаються обмеженими внаслідок висого рівня злочинності, засилля корупції та уповільнення економічних реформ.

Серед позитивних тенденцій автори відзначають зростаючу активність громадянського суспільства в Україні, проявом якого стали численні акції протесту минулого року з вимогою відставки чинного президента. Іншою важливою подією у розвитку українського суспільства стала перемога опозиційних демократичних сил на минулорічних парламентських виборах. Однак їхня нездатність вплинути на формування уряду стала підтвердженням головного висновку авторів звіту про недорозвинутість демократії в Україні, а значить і відсутність зв”язку між українськими громадянами та державною владою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG