Доступність посилання

ТОП новини

Турецький президент Ахмет Сезер в Криму


Володимир Притула Турецький президент Ахмет Сезер в Криму

Симферополь, 20 червня 2003 - Перебування в рамках візиту до України президента Турецької Республіки Ахмета Сезера в Криму проходило під знаком кримських татар. Президент Сезер відвідав давню столицю Кримського ханства Бахчисарай і там зустрівся з представниками кримськотатарського народу.

Володимир Притула

Усі турецькі президенти, а також інші високопосадовці з Анкари, які відвідують Україну з візитами, обов’язково заїжджають і до Криму. Турецькі офіційні особи кажуть, що Крим – своєрідний місток між Туреччиною та Україною, регіон, де мешкає кримськотатарський народ, за долею якого уважно слідкують на південних берегах Чорного моря. І цього разу, повертаючись з Києва до Анкари президент Турецької Республіки Ахмет Сезер зупинився в Криму, де, переважно, цікавився проблемами кримських татар. Ще в Симферопольському аеропорту він заявив, що гордий передати вітання цитую: "нашим кримським родичам від їхніх братів, які живуть у Туреччині". Водночас, він знову подякував українському керівництву за підтримку процесу репатріації кримських татар.

Ахмет Сезер

Туреччина схвалює лінію поведінки України, яка забезпечує повернення наших братів кримських татар на батьківщину і Туреччина буде й надалі проводити ефективну політику, допомагаючи Україні в цьому процесі.

Володимир Притула

Коротко зустрівшись із керівництвом Автономної Республіки Крим, президент Туреччини поїхав до Бахчисарая, де підвідав Ханський палац і ханське кладовище, на якому поховані колишні правителі Криму, в тому числі – і вихідці з Османської імперії. На зустрічі з кримськотатарською громадськістю, яка пройшла у бахчисарайському будинку-музею видатного кримськотатарського просвітителя Ісмаїла Гаспринського, Ахмет Сезер ще раз пообіцяв, що економічна і гуманітарна допомога кримським татарам з боку Туреччини не припиниться. Досі Анкара виділила близько 4 мільйонів американських доларів на пітримку процесу репатріації кримских татар, з них половина – на купівлю для них житла. За станом на сьогодні, на ці гроші було придбано, або збудовано житло для 385 сімей репатріантів.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сказав журналістам, що цей візит президента Сезера радше ознайомчий, він ще ніколи не бував в Україні і, зокрема, в Криму. За словами пана Джемілєва, глава турецької держави дуже хотів на місці ознайомитися з проблемами кримських татар. Ще один лідер кримськотатарського народу, голова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків України і Туреччини Рефат Чубаров відзначає політичні та економічні аспекти цього візиту.

Рефат Чубаров

Просто ці товариства України і Туреччини ламають багато стереотипів, які нагромаджувалися протягом існування СРСР щодо такого великого регіону як Причорномор’я. Якщо говорити про конкретне, це те збільшення в такі короткі терміни обсягу товарообороту між Туреччиною та Україною. Президент поставив такі завдання. На сьогодні цей товарооборот досяг 1,5 мільярда доларів. Але ці обсяги дуже великі і треба залучати більші інвестиції фінансові, до речі. В межах України він є безмежним і тут ми маємо цим турецьким інвестиціям на території Україні.

Володимир Притула

І Рефат Чубаров, і Мустафа Джемілєв кажуть, що збільшення турецьких інвестицій в кримську економіку значно сприятиме розв’язанню багатьох проблем кримськотатарського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG