Доступність посилання

ТОП новини

Чеські багатії мають нову забаву - гладіаторські бої


Оксана Пеленська Чеські багатії мають нову забаву - гладіаторські бої

Прага, 11 липня 2003 - Як розважаються чеські багатії ? Вони знайшли собі нову забаву – гладіаторські бої. Про це минулого тижня першим повідомив часопис "Народні оброда", що виходить у Братиславі. Чеські журналісти зі свого боку відразу розпочали розслідування. Зокрема, кілька днів тому на одному з празьких приватних каналів були показані зняті прихованою камерою кадри гладіаторських поєдинків, які немов би відбулись десь у Чеській Республіці. Слово "гладіатор" походить від латинського "ґладіус", що означає - "меч". У старому Римі гладіаторами були військовополонені, раби та арештанти, яких змушували до прилюдних кривавих поєдинків між собою або з дикими звірами. То були раби і їх змушували, а що приводить на арену гладіатора сьогодні? Гроші, передусім гроші. Як пише словацький часопис, пропозиція дуже приваблива і вистояти перед нею важко: півтори тисячі доларів за поєдинок, а найкращі гладіатори можуть покласти до кишені і 4 тисячі доларів. Хто є тими найкращими ? Для поєдинків господарі вибирають молодих і сильних хлопців, не старших 30 років, не нижчих, ніж 184 сантиметри і вагою хоча б 90 кілограмів. Відібраних хлопців до боїв готують, їх спеціально відгодовують і дають відпочити. Чехів між гладіаторами знайти важко, переважають українці, молдавани чи представники інших посткомуністичних країн. Ïм потрібні гроші найбільше, хоч і зароблені ціною власної крові та болю, - як пише словацький автор.

Саме місце проведення гладіаторських поєдинків суворо засекречене. Кажуть, що це десь на півночі Чехії. Там на арені приблизно 10 на 10 метрів, за міцною решіткою і під яскравим світлом "юпітерів" заробляє на хліб двійка гладіаторів з України чи то з Росії. А навколо, затишно посьорбуючи пиво чи інші трунки, споглядають на кровопролитні бої без правил нові чехи. Чи вітають "ті, що йдуть на смерть," своїх нових патриціїв ? Кожний з глядачів, як пише словацька газета, заплатив за вхід понад 700 доларів, кожний з них прагне видовища, а до чужої крові йому байдуже. На гладіаторських боях, як на тоталізаторі, приймаються ставки і по 3 тисячі доларів від особи, а виграти можна і 10. А скільки тисяч кладуть до кишені організатори гладіаторських боїв, інформації немає.

Про гладіаторські бої в Чеській Республіці повідомив цього тижня також празький часопис "Право". І в цій публікації йшлося про розбиті голови, поламані кості й вибиті зуби, про криваві бої до кінця, поки один з гладіаторів не падає безсильно на землю. А що поліція, чи має якусь інформацію про гладіаторські поєдинки вона? Ось що сьогодні повідомила радіо "Свобода" речник президії поліції Чеської Республіки Ґабріела Шкоулова:

Ґ.Шкоулова: Поліція Чеської Республіки на основі отриманої інформації почала займатись справою. Та, на жаль, ми не отримали жодних свідоцтв, тобто нам не вдалось довести правдивість цієї інформації. Як тільки щось отримаємо, будемо справу розслідувати. Свідоцтва, що ми маємо, дуже загальні, немає нічого конкретного.

Чеська поліція шукає доказів. Згідно зі словацькою газетою, на трибунах сидить не більше 20-30 пильно, під шифром надзвичайної секретності, відібраних новобагатьків, які прагнуть гострих відчуттів. Про те, хто стоїть за організацією гладіаторських боїв епохи капіталізму, які сучасні варвари вимінюють кров за гроші, ні словацькі, ні чеські медіа не повідомляють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG