Доступність посилання

ТОП новини

“Моніторинг тижня”


Віктор Міняйло “Моніторинг тижня”

Прага, 5 липня 2003 року.

Віктор Міняйло

Доброго вечора, шановні слухачі. В ефірі – “Моніторинг тижня”. Передача української служби Радіо “Свобода” про найважливіші події у світі протягом семи останніх днів. Перед мікрофоном у Празі – Віктор Міняйло. В нинішньому огляді міжнародних подій ви почуєте: Італія почала головувати у ЄС; підсумки самміту ГУУАМ у Ялті; ситуація на Близькому Сході поступово стабілізується; американські війська збираються до африканської Ліберії.

Починаємо з Європи. На початку тижня прем’єр-міністр Греції Костас Семітіс виступив в Європейському парламенті зі звітом і склав повноваження грецького головування в ЄС. Наступних півроку в ЄС головуватиме Італія. Прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі вже представив у Європейському парламенті у Страсбурзі програму італійського головування протягом наступних півроку. На думку багатьох політиків, свою прес-конференцію він розпочав занадто іронічно. Зі Страсбурга повідомляє наш кореспондент Славко Волинський.

Славко Волинський

За кілька годин до конференції, за кілька годин до свого виступу перед членами Європарламенту, пан Берлусконі в запалі під час дискусії з членом Європарламенту Мартіном Шульцем сказав йому, що парламентарій Шульц був би доброю кандидатурою на кінороль коменданта концентраційного табору. Під час виступу пана Берлусконі парламентарії вийшли з плакатами з написами “Нам не потрібний хресний батько!”. На заклики членів Європарламенту пан Берлусконі відмовився вибачитися. З цієї ремарки й почалася прес-конференція. Журналісти також запропонували Берлусконі вибачитися за ці слова. Однак той і бровою не повів, лише відповів, що це був жарт, пов’язаний із дуже популярним в Італії фільмом про наці. Всі претензії Берлусконі переадресував на перекладачів, які не розуміють італійських жартів. Вони також не можуть відзначити мої жести, мою посмішку, – відповів Берлусконі. Так чи інакше, але скандал вибухнув. Дехто із німецьких парламентарів навіть пустив скупу сльозу.

Далі італійський прем’єр зазначив, що погоджується із своїм попередником, Грецією, зміцнити вплив Європейського парламенту, поглибити взаємодію між Радою міністрів ЄС, яку нині очолить Італія з Європейською комісією, а також покращувати співробітництво з країнами від Росії до Марокко. Оволодівати незручним становищем взявся Голова Європейської комісії Романо Проді і зазначив, що дуже високо оцінює підтримку Італії щодо внесення змін у Європейську Конституцію, зокрема внесення пункту про ухвалення рішення ЄС на підставі загальної більшості голосів. Тут прем’єр Італії Сільвіо Берлусконі додав, що цілком підтримує позицію Єврокомісії, і заявив, що 1 травня 2004 року в Римі буде підписаний 25-ма країнами ЄС остаточний документ, куди будуть внесені пропозиції Єврокомісії.

Щодо виведення європейської економіки з рецесії, – зауважив Сільвіо Берлусконі, – то цей процес очолить міністр економіки Італії Джуліо Тремонті. Тремонті вже має непоганий рецепт для лікування європейської економіки. Зокрема, проект інвестиції євро у нові галузі промисловості. Чималу увагу Берлусконі приділив питанню спільної зовнішньої політики ЄС і сказав, що вона буксуватиме на тому самому місці, доки не буде порозуміння у цій сфері в США. Голова Єврокомісії Романо Проді підтримав цю тезу. А в якості першої ударної акції у сфері спільної зовнішньої політики С.Берлусконі пропонує провести в Римі раунд переговорів щодо розв’язання близькосхідної кризи. Стосовно нелегальної імміграції італійський прем’єр різко скритикував Лівію і Туніс, які нічого не роблять для того, щоб перешкоджати нелегальному відтокові емігрантів із цих країн.

Найцікавішим видався фінал прес-конференції, коли журналісти нагадали Сільвіо Берлусконі, що він є власником видання “Jornale”, тижневика “Panorama”, трьох регіональних газет, а також телеканалів – RT-4, Canale 5, Italia-1, а також він має достатній вплив на RAI-1 та RAI-2, які працюють на покращення іміджу прем’єра. А це є незаконним явищем, яке зветься конфліктом інтересів.

Згадали і його причетність до корупційних справ п’ятирічної давності. Про конфлікт інтересів Берлусконі сказав, що все це – вигадки, бо його власні телеканали і газети критикують владу, і ніхто їм не заважає цього робити. А щодо корупційних справ п’ятирічної давності, то суд так нічого і не зміг довести. Славко Волинський, Радіо “Свобода”, Страсбург.

Віктор Міняйло

А ми переходимо до українських подій. На початку тижня Україну відвідав міністр оборони Росії Сергій Іванов. Під час візиту він зустрівся зі своїм українським колегою Євгеном Марчуком. Міністри оборони обох країн підписали деякі документи про співпрацю. Сергій Іванов був першим гостем Євгена Марчука на посаді міністра оборони і залишився задоволений візитом. Детальніше розповідає Марина Пирожук

Марина Пирожук

Задоволений зустріччю зі своїм російським колегою, Євген Марчук, який заявив, що, попри наявність непростих завдань, які стояли перед їхніми відомствами, Сергій Іванов не викликав у нього психологічного дискомфорту через давнє знайомство, і що цей фактор буде сприяти вирішенню складних заяв і в перспективі. Підписані угоди Євген Марчук кваліфікує як початок більш активної співпраці двох країн в обороні та військовій сфері. Наразі, за його словами, вже існує 47 правових документів, які регулюють співробітництво України та Росії у цій ділянці. Невдовзі сторони планують підписати ще два документи.

Коментуючи угоду про ліквідацію і порядок повернення авіаційної техніки, що перебуває на ремонтних підприємствах України та Росії, Сергій Іванов зазначив, що вони підійшли до цього питання дбайливо та по-господарському. А підписання угоди допомогло розв’язати старі проблеми. Говорячи про рівень двосторонніх відносин у галузі військового та військово-технічного співробітництва загалом, глави оборонних відомств заявили про повне розуміння сторін і відсутність проблем, які не можна вирішити.

Євген Марчук

У нас є проблеми, є питання. Але я підкреслюю, що немає проблем, які ведуть у глухий кут. Проблеми життя, проблеми взаємодії і минулого – спадку від СССР. Діапазон для розширення і покращення наших стосунків дуже широкий. Це стосується питань співробітництва у сфері воєнної освіти та створення збройних сил на контрактній основі. Росія має в цьому певний досвід. І ми цієї проблемою розпочинаємо займатися. Взагалі, питання реформування Збройних сил викликає спільний інтерес.

Марина Пирожук

Базування Чорноморського флоту Російської федерації на території України український міністр не розглядає як проблему, навіть у контексті Євроатлантичних декларацій України. Є.Марчук наголосив, що питання регулювання базування Чорноморського флоту передбачене відповідною угодою. Тому питання про денонсацію цієї угоди не порушувалося і не буде порушуватися.

Нагадаємо, що у відповідності до стандартів НАТО, та країна, яка є членом Альянсу або ж претендує на членство, не повинна надавати свою територію для дислокації військових підрозділів інших країн. У цьому зв’язку міністр оборони України зазначив, що НАТО постійно трансформується, а після самміту, що запланований на 2004 рік, трансформація альянсу буде ще більшою. Марчук сподівається, що трансформований НАТО не зважатиме на дислокацію чужих військових підрозділів на території України, яка все ж таки сподівається рано чи пізно увійти до цього альянсу.

Марина Пирожук. Для Радіо “Свобода”. Київ. Віктор Міняйло

Минулого тижня у Ялті відбувся самміт держав-членів ГУУАМ (Грузія, Україна, Узбекистан, Азербайджан, Молдова). Учасники самміту ухвалили 7 документів, які стосуються переважно питань розвитку торгівлі та транспортування, а також спільну заяву ГУУАМ-США. У ній задекларована фінансова підтримка американською стороною деяких проектів цього міжнародного об’єднання. Детальніше про підсумки самміту із Криму розповідає Володимир Притула.

Володимир Притула

Попри відвертий саботаж нинішнього форуму з боку Молдови та Узбекистану, учасники зустрічі ухвалили найбільше за всі самміти ГУУАМ підсумкових документів, частина з яких насправді можуть виявитися дуже важливими для розвитку цього міждержавного об’єднання. Найбільше уваги, традиційно, приділялося питанням розвитку торгівлі та транспортних коридорів, а також питанням боротьби із тероризмом та організованою злочинністю.

У своєму виступі на пленарному засіданні у п’ятницю президент України Л.Кучма констатував, що досі так і не вдалося створити повноцінну зону вільної торгівлі ГУУАМ, і запропонував активізувати роботу із забезпечення ефективного функціонування транспортних коридорів, які проходять територіями країн-членів і включення їх в європейську та світову транспортні системи. Зокрема, Л.Кучма висловився за створення південного транспортного коридору “Схід-Захід” і приєднання його до мережі, а також за створення євро-азійського нафтотранспортного коридору, із використанням можливостей коридору “Одеса-Броди”. І хоча тема цього нафтопроводу не ввійшла до жодного підсумкового документу, але піднімалася, фактично, на всіх двосторонніх зустрічах українського президента. В тому числі, – з американською делегацією, яку очолює Заступник Держсекретаря США Стівен Пайфер.

Уперше тема стосунків США і ГУУАМ стала провідною на самміті цієї організації. І вперше США оголосили про значну фінансову допомогу для реалізації цих двох проектів ГУУАМ. Це – проект сприяння розвитку торгівлі та транспортування, який, крім усього, передбачає модернізацію прикордонних і митних служб, і проект створення Віртуального центру для боротьби з тероризмом та організованою злочинністю. Як мовиться у спільній заяві ГУУАМ-США, Штати не обмежаться лише цьогорічним одним мільйоном доларів. Наступного року, залежно від успішності реалізації проектів, фінансова допомога може бути збільшена.

Стівен Пайфер коментує підсумки самміту. “Ми думаємо, що сьогоднішній захід став дуже великим кроком до перетворення ГУУАМ у впливову реґіональну організацію. І коли ГУУАМ утілить у життя реальні проекти, то його вага і значимість тільки зростатиме. Сьогодні затверджені проекти можуть дозволити цій організації продемонструвати на практиці ті переваги, які з’являються в результаті цього, які відчують люди у ваших країнах. І лише саме таким шляхом ГУУАМ може заявити про себе”, – сказав Стівен Пайфер.

Президент Грузії Едуард Шевернадзе, який зараз головує у цьому міждержавного об’єднанні, теж згадав роль США. “Я хочу відзначити, що коли ГУУАМ не тільки існує, а й розвивається, то в цьому велика заслуга США, які з усіма державами – членами ГУУАМ успішно співпрацюють”, – сказав Едуард Шевернадзе.

Водночас, грузинський президент підтвердив, що питання економіки і безпеки залишаються головними в рамках цього об’єднання. Втім, чи збережеться воно у нинішньому складі, – питання відкрите. Зараз багато в чому відповідь на нього залежить від американської сторони, яка має значний вплив на обох відступників – Молдову та Узбекистан. А поки що головування в ГУУАМі сьогодні не перейшло до відсутнього молдавського президента Володимира Вороніна. Ще півроку головою об’єднання головою буде вважатися Едуард Шевернадзе. Як він повідомив, головування перейде до України та її президента Леоніда Кучми.

Володимир Притула для Радіо “Свобода”.

Віктор Міняйло

На дорожній карті близькосхідного врегулювання зроблено перші кроки в напрямку миру. Три палестинські екстремістські угруповання оголосили припинення вогню та нападу на ізраїльтян. Ізраїльська влада, із свого боку, почала виводити підрозділи з деяких окупованих територій. Детальніше – Вольф Москвич із Єрусалиму.

Вольф Москович

Під тиском США, Євросоюзу та Єгипту екстремістські організації Палестинської автономії “Хамас” та “Ісламський джигат” оголосили про призупинення ними терактів упродовж найближчих 3 місяців. Головна палестинська організація погодилася на перемир’я з Ізраїлем на довший час – 6 місяців. Взамін Ізраїль вивів свої сили з північної частини смуги Газа та передав контроль над основною автомагістраллю Гази палестинським арабам. Прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон, з групою міністрів із свого уряду, зустрівся з прем’єр-міністром Палестинської автономії Махмудом Абассом та його найближчими дорадниками. Йшлося про подальшу реалізацію мирного плану т.зв. “дороговказу” чи “дорожньої карти”. Як заявив міністр оборони Ізраїлю Шауль Муфаз, ізраїльські сили покинуть місто Вифлеєм. А впродовж цього місяця інші міста Палестинської автономії передадуть контроль над ними силовим структурам автономії. Уряд Ізраїлю зобов’язався, зі свого боку, зліквідувати низу форпостів єврейських поселенців Юдеї та Самарії.

Ізраїльські посадові особи не виказують зайвого оптимізму щодо палестино-ізраїльського порозуміння. Представник МЗС Ізраїлю Ґедеон Меїр сказав, що перемир’я – це бомба сповільненої дії. На його думку, палестинські екстремісти хочуть, таким чином, виграти час для перегрупування та підготовку для атак подвійної сили на Ізраїль. Міністр освіти Ізраїлю Лімор Лівнат назвала перемир’я трюком палестинців. Песимізм ізраїльтян виростає із того факту, що бригади “мучеників Аль-Акса” не приєднались до перемир’я. Окремі теракти тривають, і кожного дня з’являються повідомлення про нові напади.

Проте у Вашингтоні зустріли новину про перемир’я з почуттям добре виконаної роботи. Дорадниця президента США Кондоліза Райс запросила Махмуда Абасса у Вашингтон для зустрічі з президентом Бушем. Абасс сказав пані Райс, що його людям вдалося протягом останніх двох тижнів відвернути 6 запланованих терактів. Згідно з останньої інформації, наглядати за виконанням перемир’я за планом т.зв. “дороговказу” будуть інспектори зі США та Росії.

Вольф Москович для Радіо “Свобода”

Віктор Міняйло

США розглядають можливість вислати свої збройні сили для своїх миротворчих операцій у Ліберію. Пентагон дав вказівку військовим стратегам підготувати плани можливого розташування американського контингенту у своїй країні. Згідно із зверненням Генсекретаря ООН, миротворчі сили Ліберії мали б слідкувати за недавнім оголошенням припинення вогню.

З подробицями – Михайло Мигалисько

Михайло Мигалисько

У розмові з кореспондентами у Вашингтоні президент США Джордж Буш заявив, що він розглядає усі можливості розв’язки кризи та припинення кровопролиття в Ліберії. Однак він не підбирав слів, коли йшлося про відставку ліберійського лідера Чарльза Тейлора: “Заради становлення миру та стабільності в Ліберії Ч. Тейлор повинен негайно відійти”. Тейлор захопив владу 97 року в цій західноафриканській країні, де тоді закінчилася семилітня громадянська війна. Слід зазначити, що Ліберію, як незалежну державу, понад 170 років тому створили чорношкірі американці, які звільнилися від рабства у США. А столицю країни Монровію названо за Джеймсом Монро, американським президентом часів формування незалежності цієї західноафриканської держави. Американські офіційні особи, в результаті наполягання ООН та ЄС, днями висловили готовність розглянути питання щодо передислокації 2000 тисяч військовослужбовців до Ліберії, щоб відновити мир у столиці цієї країни, Монровії, де під час сутичок нещодавно загинуло 700 осіб. Минулого тижня ця країна, з населенням 3 млн. осіб була полем запеклих боїв між повстанцями та силами лояльними Тейлору, якого нещодавно суд під егідою представників ООН та Сьєрра-Леоне звинуватив у воєнних злочинах. Вашингтон домагається того, щоб Тейлор полишив владу, що він і обіцяв зробити в рамках недавньої домовленості про припинення вогню.

В контексті цієї угоди було ухвалено також, щоб в країні зберігали стабільність миротворчі сили із сусідніх африканських країн. Щоправда, Генсек ООН Коффі Аннан заявив, що участь американських військовослужбовців надала більшої ваги цим миротворцям. Ліберія, отже, стає своєрідною дилемою для президента США Джорджа Буша. З одного боку, йдеться про певне ускладнення: чи висилати американських військовослужбовців у ще одну країну в час, коли понад 10000 солдатів перебувають в Афганістані, а понад 150000 дислоковано в Іраку? З іншого боку, як пише “New York Times”, участь військовослужбовців США у миротворчому контингенті Ліберії могла б стати певним позитивним показником, що Вашингтон готовий співпрацювати з ООН та європейськими державами після протистояння, яке виникло довкола війни в Іраку.

Водночас, схвальне рішення адміністрації США щодо участі в стабілізації ситуації в Ліберії могло б мати позитивні наслідки під час візиту наступного тижня президента Буша до 5 держав на африканському континенті.

Михайло Мигалисько. Радіо “Свобода”

Віктор Міняйло

Шановні слухачі, наш час вичерпано. Нагадаю, що радіожурнал “Моніторинг тижня” виходить двічі – в суботу та неділю о 21.35 за київським часом. З вами був Віктор Міняйло. На все добре. До нових зустрічей на хвилі Радіо “Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG