Доступність посилання

ТОП новини

Україна критикує Америку за зупинку фінансування ліквідації ядерного палива


Мар’яна Драч Україна критикує Америку за зупинку фінансування ліквідації ядерного палива

Прага, 11 липня 2003 року - Верховна Рада України сьогодні закликала Сполучені Штати дотримуватися угод у справі ліквідації стратегічної ядерної зброї. Депутати вважають, що призупинення фінансування таких програм не узгоджується з основами стратегічного партнерства між Києвом і Вашингтоном.

Україна ліквідувала третій у світі за потужністю ядерний потенціал і має всі підстави розраховувати на допомогу у вирішенні непростих економічних, технічних і соціальних проблем, які при цьому виникають. Про це мовиться у заяві парламенту, за яку сьогодні проголосували 279 із 440 депутатів, зареєстрованих у залі.

В центрі конфлікту - Павлоградський хімічний завод, який в рамках угоди між Україною і Америкою, підписаною 10 років тому, займався ліквідацією міжконтинентальних балістичних ракет СС-24. Депутати незадоволені тим, що США призупинили фінансування після того, як Україна знищила всі шахтно-пускові установки, розібрала ракети і ліквідувала їхні бойові частини. Тепер у Павлограді повинні ліквідувати тверде ракетне паливо ( наприкінці минулого року випробували дослідну установку для цього). Проте, як кажуть експерти, Україна і Америка не можуть домовитися про технологію і вартість проекту. Говорить експерт Центру досліджень конверсії, армії та роззброєння у Києві Сергій Згурець:

"Американська сторона пропонує це паливо не вимивати, а просто спалювати. Американська строна побоюється, що вимивання може викликати певні негативні речі, йдеться про загрозу або вибуху, або деяких непредбачуваних наслідків. Українська строна вважає, що спалення є екологічно поганим варіантом і пропонує довести до завершення проект створення цієї дослідної установки. Разом з тим американська сторона вважає, що цей проект є дорогим і сума, яку називає українська строна, вдвічі перевищує реальні видатки на реалізацію цього проекту."

А щодо суми, чому такі великі розбіжності?

"Тому, що насправді не існує такого документу, де б ці суми були зафісовані. Навіть сума у 100 мільйонів доларів – це певні оцінки української сторони. І чиновники, причетні до цього проекту, кажуть, що можуть переглянуи ці цифри у бік зменшення. Проблема полягає у тому, що американська сторона скорочує не лише допомогу, пов‘язану з утилізацією палива ракет, але, наприклад, роботи, пов‘язані з переробкою стратегічних аеродромів у Прилуках і Узині та деякі інші проекти. Тобто, йдеться про загальну економію коштів з американського боку."

А самі американські офіційні особи кажуть радіо "Свобода," що йдеться про тимчасову проблему. Як заявила речник посольства США у Києві Патриція Ґай, причина зупинки робіт на павлоградському заводі означає не відступ Америки від домовленості, а стурбованість щодо технічної життєздатності проекту. Ґай також висловила сподівання, що сторони зуміють знайти спільну мову. З цією метою наприкінці липня в Україну має приїхати делегація з Америки для консультацій з українськими фахівцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG