Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми з питною водою на Дніпропетровщині


Геннадій Сахаров Проблеми з питною водою на Дніпропетровщині

Дніпропетровськ, 11 липня 2003 - Ситуація з питною водою в багатьох регіонах України, навіть тих, що розташовані у басейні Дніпра, є незадовільною.

На початку червня у місті Жовті Води на Дніпропетровщині стався спалах ротавірусної інфекції. 73 особи, серед яких 63-є дітей, були госпіталізовані. Причиною спалаху інфекції стало потрапляння до водозабору мережі водопостачання Жовтих Вод стоків зі зруйнованого каналізаційного колектора селища Петрово. Санітарно-епідеміологічна служба міста не контролювала належним чином якість води і тільки після появи значної кількості хворих був встановлений факт забруднення водогону стічними водами. 11-го липня на нараді в обласній санепідстанції головний санітарний лікар Дніпропетровської області Сергій Риженко доповів, що спалах інфекції ліквідований, заходи для припинення витікання госпфекальних мас з колектора вжиті та що винні, проти котрих прокуратурою області порушена кримінальна справа, будуть покарані.

У червні санепідслужбою були закриті чотири табори літнього відпочинку дітей з причини бактеріального забруднення питної води і водойм для купання дітей. Після вжиття належних заходів табори знову працюють.

Стан мереж водопостачання в області такий, що гарантії неповторення подібних ситуацій немає. Дніпропетровщина, розташована по обидва береги Дніпра, у середньому забезпечена питною водою на 75% від потреби. Дефіцит питної води в області становить 150 тисяч кубічних метрів на добу. Найгірша ситуація з водопостачанням у сільських районах області. Мало не половина сільських районів належать до зони підвищеного ризику масових захворювань і отруєнь. Більшість сільських водогонів в області не мають господаря і розграбовані, служби їхньої експлуатації створюються сільрадами вкрай повільно. У Дніпропетровському, Васильківському, Криничанському, Павлоградському, Покровському районах жоден водогін, покинутий колишніми власниками, не переданий сільським радам. Як зазначив заступник головного санітарного лікаря області Віктор Ісаєв, надзвичайна ситуація створена на Софіївському груповому водогоні у південній частині області, де понад 70 тисяч місцевого населення перебувають під постійною загрозою виникнення епідемії. У критичному стані водогінні та каналізаційні мережі, що належать облводоканалу. Строки реконструкції та ремонту цих мереж невиправдано затягуються.

“Друга частина проблеми - область буквально лихоманить через від”єднання обленерго від електропостачання основних насосно-фільтрувальних станцій та припинення без попередження подачі питної води цілим регіонам. Всупереч рішенням Комісії з надзвичайних ситуацій, спеціальному розпорядженню голови обладміністрації за останні десять днів припинялося водопостачання у Перещепиному, Просяній і під загрозою відімкнення сьогодні Аульський водогін - основне джерело водопостачання області,”- сказав на нараді у обласній санепідстанції Віктор Ісаєв.

Головний санітарний лікар області Сергій Риженко прямо назвав практику від”єднання об''єктів водопостачання епідеміологічною диверсією “Дніпрообленерго”, яка може стати головною причиною появи в області масової епідемії. За півроку за поданнями санепідслужби області прокуратурою порушені шість кримінальних справ за фактами раптових відімкнень об''єктів водопостачання від електромережі, проте керівники “Дніпрообленерго” досі віддають такі розпорядження. Відтак санітарні лікарі, крім виконання своїх професійних обов''язків - нагляду за санітарним станом тисяч різноманітних об''єктів, від яких залежить санітарна і епідеміологічна безпека населення,- змушені вести війну проти знахабнілих енергетиків і безвідповідальних власників і розпорядників водогонів, каналізаційних мереж, колекторів, підприємств, що забруднюють воду та повітря. Чи не час вдатися до рішучих заходів з наведення порядку у цьому безладі і вжити владу тим, у чиїх руках та влада зосереджена? А саме: Кабінету Міністрів, Раді національної безпеки та оборони і панові Президенту. Бо керівники структур і відомств та їхні підлеглі, з нехлюйства чи безвідповідальності яких десяткам і сотням тисяч людей загрожують епідемії, каліцтва і навіть смерть від епідемічних хвороб, - злочинці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG