Доступність посилання

ТОП новини

Шлях до стабілізації в Афганістані


Мирослава Гонгадзе Шлях до стабілізації в Афганістані

Вашингтон, 14 липня 2003 - Гарячою точкою на території Південної Азії залишається Афганістан. Після встановлення там так званого уряду перехідного періоду урядовим та міжнародним віськам вдається контролювати тільки частину території країни. Сполучені Штати намагаються допомогти встановленню миру і стабільності у державі, яка вже понад чверть століття перебуває у стані перманентних воєнних конфліктів. Афганський уряд перебуває у пошуку міжнародної підтримки. Cьогодні міністр закордонних справ Афганістану доктор Абдула Абдула розпочав свій візит до Вашингтона. Реконструкція країни після війни та підготовка до виборів в Афганістані - це основні теми дискусій представника афганського уряду у Вашингтоні.

Афганський міністр закордонних справ вважає, що його країна, яка довгі роки була центром нестабільності у світі, зараз має добрі перспективи для налагодження мирного життя. Але до справжньої стабільності в його країні ще далеко. Радикальні ісламські угруповання в Афганістані створюють постійну загрозу як для мирного населення, так і для військ міжнародного контингенту. Минулого тижня в результаті терористичного акту в Кабулі загинули четверо німецьких солдатів і ще 25 отримали поранення. Керівництво військового контингенту ООН висловило необхідність збільшення військової присутності в Афганістані зі сторони НАТО. Стабільність у тій країні порушується також у результаті великої зацікавленості міжнародної мафії в, яка славиться потужним потенціалом виробництва та продажу наркотиків. Міністр закордонних справ Афганістану Абдула Абдула виступаючи на брифінгу радіо „Свобода” у Вашингтоні сказав, що увага міжнародної спільноти та допомога в реконструкції в цій країні – єдиний шлях до стабільності. Він переконаний, що військова присутність та гуманітарна допомога не може вирішити проблему відбудови в Афганістані. Зокрема він зазначив:

„Я думаю, що Афганістан сьогодні потребує ще однієї конференції донорів для допомоги в реконструкції країни. Це дасть можливість переглянути те, що було зроблено в Афганістані, і підготувати довгостроковий план з відбудови”.

Афганський міністр закордонних справ також запевнив керівництво Білого дому у тому, що вибори у його країні, заплановані на червень 2004 року, будуть проведені вчасно:

„Це будуть перші загальнодержавні демократичні вибори за всю історію Афганістану. Ми мусимо сфокусуватись на тому, щоб вони відбулись у визначені терміни. Ми також сконцентровані на конституційному процесі і зараз перебуваємо у стадії консультацій ”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG