Доступність посилання

ТОП новини

Cуд у Симферополі визнав, що на кримському даржавному телебаченні існувала цензура


Володимир Притула Cуд у Симферополі визнав, що на кримському даржавному телебаченні існувала цензура

Симферополь, 15 липня 2003 - Cуд у Криму визнав, що на кримському державному телебаченні існувала цензура. 14 липня Залізничний місцевий суд Симферополя відмовив директорові телепрограм Державної телерадіокомпанії “Крим” Людмилі Хорошиловій у задоволенні позову про захист честі і гідності до шеф-редактора інформаційної програми цієї ж компанії Олени Рожен, яка раніше звинуватила свою начальницю у запровадженні цензури. Остання обставина і стала причиною великої уваги до цієї справи з боку місцевої громадськості і преси.

Суд визнав вимоги позивача такими, що суперечать нормам чинного законодавства, а слова відповідача – оціночними судженнями. Людмила Хорошилова вимагала відшкодування моральних збитків у сумі 80 тисяч 250 гривень, оскільки восени минулого року її підлегла - керівник інформаційних програм ДТРК “Крим” Олена Рожен - у прямому телеефірі звинуватила її в запровадженні на кримському державному телебаченні цензури та в утисках свободи слова.

Як мовиться в судовому рішенні, позов Людмили Хорошилової не підлягає задоволенню, оскільки Олена Рожен висловила свою думку про трудовий конфлікт на ДТРК “Крим”, а право на подібні висловлювання захищене Конституцією України і Конвенцією про захист прав людини. Крім того, суд вияснив, що пані Хорошилова, як представник адміністрації ДТРК “Крим”, могла поставити питання про притягнення Олени Рожен до дисциплінарної відповідальності, якщо та не виконувала чинні нормативні акти, накази чи інструкції.

Каже адвокат Олени Рожен Нариман Абдурешитов: “Думаю, суддя не порушила жодних норм Процесуального громадянського кодексу України. Все було зроблено в рамках закону і винесене рішення про відмову у задоволенні позову – обгрунтоване. Звичайно, інша сторона може оскаржити його. Але, мені здається, таке обгрунтування цього рішення, в тому числі і з посиланням на статтю 10 міжнародної Конвенції з прав людини, говорить про те, що суди вже володіють міжнародним законодавством і добре розбираються, як використовувати закони, які захищають засоби масової інформації”, - вважає адвокат Нариман Абдурешитов.

Сама ж Людмила Хорошилова заявила, що обов’язково оскаржить цей судовий вердикт, оскільки суд не захистив її права як громадянки України: “Я продовжую стверджувати, що це зовсім не трудовий, не виробничий конфлікт. Це позов громадянки України до громадянки України. Я так само, як і Олена Рожен захищена законодавством України, захищені мої громадянські права, права людини”, - сказала Людмила Хорошилова. За її словами, вона вже доручила своїм адвокатам подати апеляційну скаргу на таке рішення Залізничного суду.

Водночас Олена Рожен заявила, що конфлікт нарешті вичерпаний. Вона сподівається, що тепер нічого не перешкоджатиме ні їй, ні її колегам працювати у спокійній, нормальній обстановці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG