Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи засуджує Росію за тортури у Чечні


Петро Кагуй Рада Європи засуджує Росію за тортури у Чечні

Прага, 15 липня 2003 року - Європейські експерти стверджують, що російські військові та правоохоронні органи і далі грубо порушують права людини у Чечні. Поширена практика тортур до заарештованих чеченців, більшість з яких є цивільними мешканцями. Про це мовиться в офіційній заяві Комітету Ради Європи із запобігання тортур, що її оприлюднено 10 липня.

Представники Комітету Ради Європи із запобігання тортур, починаючи із 1999 року вже 6 разів відвідували Чечню. Останні їхні відвідини припали на кінець травня цього року. Європейські експерти опитали сотні осіб, які постраждали від тортур з боку російських військових та правоохоронних органів. Йдеться, зокрема, про тортури з використанням електричного струму, одяганням на голову протигазів та поліетиленових пакетів. Постраждалі досить детально описують перенесені тортури, жорстоке поводження та приниження. У багатьох випадках їхні свідчення підтверджені медичною експертизою. Окремі особи, оглянуті європейськими лікарями, мали на тілі сліди і перебували у стані, що повністю відповідав їхнім твердженням.

Експерти із Комітету Ради Європи із запобігання тортур дізналися також про, так би мовити, «неофіційні місця позбавлення волі», у тому числі на російській військовій базі у Ханкалі. Особливо жорстоким ставленням до затриманих відзначається ОРБ-2 (Оперативно-розшукове бюро Північнокавказького оперативного управління МВС. У травні цього року експерти Ради Європи виявили там 17 заарештованих, які були вкрай залякані і було зрозумілим, що їм наказали мовчати. Представники Ради Європи вимагали від російської влади провести незалежну перевірку цієї установи, однак у відповідь – лише бюрократичні відмовки.

За висновками європейських експертів, у Чечні і далі тривають так звані зачистки, під час яких зникають люди. Лише минулого року було порушено 565 кримінальних справ за фактами викрадення людей. Приблизно до 300 випадків причетні російські силові структури. Військовий прокурор Об’єднаного угруповання військ у розмові з європейськими експертами визнав факти порушення прав людини представниками федеральних сил, включно з викраденнями людей під час згаданих «зачисток». Але, за його словами, «такі злочини скоєні окремими військовослужбовцями, і вони не відображають політики російської держави».

Засуджуючи російську владу за порушення людських прав у Чечні, Комітет Ради Європи із запобігання тортур водночас критикує і чеченських повстанців: «дії чеченських бойовиків, які протистоять федеральним силовим структурам, призвели і далі призводять до людських страждань та загибелі багатьох людей. Комітет Ради Європи із запобігання тортур засуджує подібні дії і ставиться з повним розумінням до того, що державні інституції повинні дати цьому рішучу відсіч». Така, чи то збалансованість, чи то надмірна толерантність до влади у Москві з боку Комітету Ради Європи із запобігання тортур викликала певне роздратування з боку російських правозахисників. Так, правозахисне агентство «Пріма» у невеликому коментарі наголошує, що толерантні заклики до Москви не порушувати права людини у Чечні нагадують звернення вихованого інтелігента до невиправного бандита, який із задоволенням шматує свою жертву.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG