Доступність посилання

ТОП новини

Про ситуацію на ринку українських засобів масової інформації розповів у Нью-Йорку віце-спікер українського парламенту Олександр Зінченко


Сергій Куделя Про ситуацію на ринку українських засобів масової інформації розповів у Нью-Йорку віце-спікер українського парламенту Олександр Зінченко

Вашинґтон, 15 липня 2003 року.

Минулого тижня віце-спікер українського парламенту Олександр Зінченко взяв участь у міжнародній конференції у Нью-Йорку, організованій американським Центром міжнародних і стратегічних досліджень.

Після перенесених на осінь візитів до США прем’єр-міністра України Віктора Януковича та голови Верховної Ради Володимира Литвина, Олександр Зінченко став найвищим державним посадовцем, який приїхав до Сполучних Штатів в останні місяці. Як він зазначив в інтерв’ю для радіо «Свобода», міжнародна конференція у Нью-Йорку надала йому рідкісну можливість відволіктися від поточного українського політичного життя і взяти участь у серйозних інтелектуальних дебатах із міжнародними науковцями та дипломатами.

Пан Зінченко вважає, що партнери очікують від України перш за все прогнозованості та послідовності у своїх діях.

Водночас, очікування міжнародних партнерів і українські політичні реалії не завжди збігаються . Промовистий приклад - ситуація на ринку ЗМІ, про яку пан Зінченко знає не з чужих слів:

“Зараз відбувається надзвичайно гострий і визначальний етап в історії становлення мас-медіа в Україні. Гострота його залежить від кінцевого етапу підготовки до виборчого марафону, в яких завжди досить серйозно брали участь засоби масової інформації, як і в будь-якій країні, і в Україні теж.

Різні групи впливу зараз підсилюють свій тиск на засоби масової інформації і не досить проста буде в них історія наступного року.

Я відчув, скажімо так, на власному досвіді всю складність підготовки до цього питання, оскільки групи впливу використовують різні засоби вирішення питань: прийнятні і інколи досить сумнівні. Серед керівників цих груп впливу недостатня кількість обізнаних в цій справі спеціалістів, які вважають, що достатньо володіти засобом масової інформації, щоб забезпечити свій вплив.

Моя думка з цього приводу була абсолютно визначеною. Я вважав, що на сьогодні національні канали, національні мовники мають позбутися впливу одновимірних політичних сил”.

Бажання керівництва СДПУ(О) перетворити телевізійний канал на партійну агітку стали і головною причиною виходу пана Зінченка з керівництва партії:

“Ще один з головних не визначальних чинників- це була моя позиція щодо присутності однієї партії на загальнонаціональній частоті, на загальнонаціональному каналі. Я абсолютно переконаний, що загальнонаціональний канал мусить належати не лише акціонерам, яким би не був склад цих акціонерів, а він мусить відповідати перед аудиторією глядачів і не мусить бути партійним листком”.

Ці та інші свої погляди про ситуацію в Україні і у світі пан Зінченко мав можливість висловити на міжнародній конференції у Нью-Йорку, яка завершилася наприкінці минулого тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG