Доступність посилання

ТОП новини

Литовський парламентар добувається поновлення діяльності у Вільнюсі чеченського інтернетного сайта, розмістивши сервер на своїй службовій квартирі


Альгімантас Літвінас Литовський парламентар добувається поновлення діяльності у Вільнюсі чеченського інтернетного сайта, розмістивши сервер на своїй службовій квартирі

Вільнюс, 17 липня 2003 – Член Сейму Литви християнський демократ Пятрас Гражуліс домагається поновлення діяльності у Вільнюсі чеченського інтернетного сайту “Кавказ-Центр”. Раніше він протестував проти дій департаменту держбезпеки Литви, який 20 червня вимкнув сервер у фірмі інтернетних послуг “Elneta” і вилучив його як речовий доказ. Це зробили тому, що, за висновком експертів, інформація, яка розміщається на сайті “Кавказ-центр”, може мати ознаки підбурювання національної і релігійної ворожості та тероризму, а таку діяльність забороняє конституція Литви. Одна з осіб, які створють сайт, є в розшуку Інтерполу за терористичну діяльність, говорив у парламенті заступник директора департаменту держбезпеки Арвідас Поцюс.

Парламентар Пятрас Гражуліс піддав гострій критиці дії департаменту. Він вважає, що департамент дежбезпеки Литви догоджає Москві. Сервер був вимкнутий і вилучений без санкції прокурора і без рішення суду.

Цього тижня чеченський сайт уже мав поновити діяльність – тепер на службовій квартирі депутата Гражуліса в готелі Сейму. Фірма “Elneta” на квартирі змонтувала все обладнання для обслуговування інтернетного сайту.

Можливо, сайт сьогодні вже діяв би, якщо б не технічні неполадки. Якимось чином, як розповідає в четвер депутат Гражуліс, підвищилося напруження в телефонному проводі та згорів модем, прийшлося міняти. Потім зникла телефонна лінія.

“Майже сім років мешкаю в сеймівському гуртожитку, ніколи не було таких проблем”,- скаржиться Гражуліс. Член Сейму звернувся до компанії “Lietuvos telekomas”, але за два дні робітники телекому так і не знайшли причину відсутності зв’язку.

Робітники іншої компанії зв’язку, “Comliet”, виявили, що перетягнутий телефонний кабель. Депутат Гражуліс запідозрює, що це робота департаменту держбезпеки. На його думку, департамент держбезпеки Литви виконує завдання російських спецслужб, філіал яких, за його словами, розташований у російському посольстві у Вільнюсі. Після зміни телефонного кабеля чеченський сайт на квартирі депутата має почати діяти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG