Доступність посилання

ТОП новини

Голова Нацбанку Сербiї Младян Динкич оприлюднив документи, якi, за його словами, свiдчать про причетнiсть спiвробiтникiв голови уряду до корупцiйного скандалу. Мiнiстр полiцiї такi твердження назвав безпiдставними


Михайло Рамач Голова Нацбанку Сербiї Младян Динкич оприлюднив документи, якi, за його словами, свiдчать про причетнiсть спiвробiтникiв голови уряду до корупцiйного скандалу. Мiнiстр полiцiї такi твердження назвав безпiдставними

Белград, 17 липня 2003 – Двоє близьких спiвробiтникiв прем’єр-мiнiстра перекинули на Кiпр та Сейшельськi острови ,а звідти до Сербiї 1 мiльйон 800 тисяч євро. Вiдмивання грошей розпочалося минулого року й тривало до квiтня. Про це, за словами Динкича, угорська полiцiя повiдомила сербське МВС наприкiнцi червня. Белградський уряд досi не вжив жодних заходiв для з’ясування справи, каже голова Нацбанку. Через це Динкич вимагає термiнового звiльнення мiнiстра внутрiшнiх справ Душана Михайловича й вiдставки прем’єр-мiнiстра Зорана Живковича у разi, якщо державнi органи не розпочнуть слiдство у зв’язку зі скандалом.

Документи, якi керiвник Нацбанку передав прокуратурi й журналiстам стосуються трансакцiй працiвникiв адмiнiстрацiї голови уряду. Зоран Янюшевич – радник голови уряду з питань безпеки; Неманя Колесар був керiвником бюро, наразi вiн очолює державне агентство з питань санацiї банкiв. Вiдмивання грошей розпочалося в час, коли прем’єр-мiнiстром був покiйний Зоран Джинджич. Нинiшнiй прем’єр Живкович тодi був союзним мiнiстром полiцiї. Журналiсти на прес конференцiї поставили запитання, чи не йшлося про приватний бiзнес Янюшевича та Колесара. Динкич категорично ствердив, що йшлося про нелегальнi трансакцiї т, що урядовцi повиннi нести відповідальність, незважаючи на те, кому належали вiдмиванi грошi.

Радник прем’єра Янюшевич вiдразу заявив, що вiн є власником чотирьох компанiй, якими останнiм часом, вiдколи вiн перебуває на державнiй службi, керує його рiдний брат. А мiнiстр полiцiї Михайлович каже, що Динкич не розумiє полiцейську роботу , вiн нелегально оприлюднив секретний документ, який полiцiя докладно опрацьовує.

Конфлiкт мiж головою Нацбанку й урядом виник кiлька мiсяцiв тому. Динкич каже, що його хочуть звiльнити з посади через те, що вiн веде принципову монетарну полiтику, зберiгає курс нацiональної валюти й вiдмовляється друкувати грошi без покриття. Урядовцi стверджують, що вiн не може залишитися на посадi через те, що нещодавно став одним iз засновникiв полiтичної партiї, а голова Нацбанку повинен бути позапартiйним.

Оглядачi у Белградi припускають, що Кабiнет мiнiстрiв вiдповiсть на атаку й звинуватить голову Нацбанку у порушеннi закону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG