Доступність посилання

ТОП новини

Малайзійські студенти вчаться у Криму


Володимир Притула Малайзійські студенти вчаться у Криму

Симферополь, 16 липня 2003 - У вівторок і середу в Криму перебував Прем’єр-міністр Малайзії Махаткир Мохамад. Крім офіційних зустрічей, в тому числі з Президентом України Леонідом Кучмою, який тут відпочиває, глава уряду Малайзії зустрівся з представниками малайзійської студентської громади .У Симферополі навчається більше півтисячі малайзійських громадян, і їхня кількість щороку збільшується.

Запланована зустріч Прем’єр-міністра Малайзії Махаткира Мохамада з малайзійською студентською громадою Кримського медичного університету в вівторок не відбулася, але прем’єр прийняв делегацію своїх співвітчизників на українській держдачі в Ялті, де зупинився на ніч. А зі студентами зустрівся міністр освіти Малайзії Датосері Муса бін Мохамад. Саме він і оголосив, що малайзійський уряд сприятиме збільшенню кількості своїх співвітчизників, які отримують освіту в Україні, зокрема, в Криму. І вже ближчим часом вона подвоїться. Зараз, нагадаю, в Кримському медичному університеті навчається близько 600 громадян Малайзії. Це майже десята частина усіх малайзійських студентів за кордоном. Для 200 симферопольських малайзійців навчання оплачує держава.

Бала Супра Маньям – представник малайзійської фірми “Матью Інтра”( партнера Кримського медичного університету), яка і направляє громадян цієї тихоокеанської держави на навчання до України. Він називає кілька причин такого інтересу малайзійців до медуніверситету у Симферополі: “По-перше, цей Кримський медичний університет – єдиний в Україні вищий навчальний заклад, диплом якого визнає уряд Малайзії. По-друге, тут дуже високий рівень навчального процесу, і по-третє, у порівнянні з іншими країнами світу - невисокі ціни, і це дозволяє батькам направляти своїх дітей на навчання саме в Україну”.

Муса Ахмет Карван вчиться в цьому університеті уже четвертий рік, він був одним з перших малайзійських студентів у Симферополі. Муса Ахмет теж відзначає високу якість української освіти: “Сюди приїжджала урядова делегація, яка ознайомилася з навчальною базою, навчальним процесом, побачила кваліфікованих професорів. Саме тому наш уряд визнав цей університет і вирішив надсилати сюди малайзійських студентів”, - сказав Муса Ахмет Карван.

Дурай Моніко закінчив підготовче відділення і з вересня вчитиметься на першому курсі Лікувального факультету. Він каже, що за рік навчання на підготовчому відділенні він зіштовхнувся лише з однією проблемою – зимовими холодами.

На зустрічі з міністром освіти Малайзії ректор Кримського медичного університету Анатолій Бабанін повідомив, що зараз тут навчаються півтори тисячі іноземних студентів з Малайзії, Китаю, Індії і країн Близького Сходу. Але малайзійці відрізняються не тільки хорошою загальноосвітньою підготовкою, але й вихованістю: Ми маємо з ними мінімум проблем як у процесі навчання, так і у вільний час”, - сказав ректор.

Тим часом з Південного узбережжя Криму, де зустрічалися Президент України Леонід Кучма і прем’єр-міністр Малайзії Махаткир Мохамад, надійшло повідомлення, що сторони домовилися приділити особливу увагу створенню сприятливих умов для навчання малайзійських студентів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG