Доступність посилання

ТОП новини

Українська економіка зростатиме швидкими темпами


Марія Щур Українська економіка зростатиме швидкими темпами

Прага, 17 липня 2003 – Зростання української економіки триватиме і надалі швидкими темпами, незважаючи на те, що вона залишається одним із найнепривабливіших місць у світі для бізнесу, говорять західні економічні аналітики. Чим пояснити цей парадокс?

Щойно опубліковане дослідження американського інституту імені Вільяма Девідсона прогнозує, що Україна зростатиме рекордними темпами – понад 6% цього року і понад 5% наступного. Пояснюють ці високі цифри економісти тим, що на пост-радянському просторі зростає торгівля та внутрішній попит, які ще впродовж певного часу будуть давати поштовх економіці.

Проте все відносно, говорить одна із авторок звіту Ганна Майндорф: «Ми очікуємо відносно високий рівень зростання в Україні стосовно інших перехідних економік тому, що багато з них, особливо у Центральній та Східній Європі вже, так би мовити, виснажили ті позитивні впливи, що їх дають ґрунтовні економічні реформи. А оскільки Україна розпочала свої реформи пізніше років на п’ять, то й ефект від них починає проявлятися лише зараз».

Автори звіту зауважують, що загальна економічна стагнація, яка тепер панує у західному світі торкнулася і країн Центральної та Східної Європи, які протягом останніх кількох років міцно прив’язали свої економіки до економік Європейського Союзу і тепер переживають уповільнення разом із ними. Україну ж через її відносну економічну ізольованість від Заходу цей процес не зачепив.

То може Україні краще триматися подалі від європейської інтеграції і скористатися з можливості підживлювати економіку на пост-раянському просторі? Відповідає Анна Майндорф: «Я не погоджуюся. Звичайно, якщо країна тісно пов’язана з міжнародною економікою, то і ті негативні процеси, які у ній відбуваються, позначаються на цій країні. Проте, якщо ми говоримо про довшу перспективу 10-15-20 років, то тоді, поза сумнівом, краще бути інтегрованим до світової економіки, бо можливості для торгівлі та зростання, які при цьому з’являються, набагато більші».

Крім того, для України, яка зараз посідає 6 місце з кінця у рейтингу привабливості для бізнесу, початок приєднання до ЄС мав би виключно позитивний ефект, вважає Анна Майндорф:”Розпочати процес входження було б вкрай важливо для України, бо вона потребує зміни багатьох правил та появи багатьох інституцій, необхідних передусім для сталого розвитку економіки України. Ці реформи потрібні так чи інакше, а процес приєднання був би каталізатором реформ. Крім того, цей процес зайняв би ще кілька років, а до того, можна сподіватися, що Європейські економіки та економіка США поліпшаться, так що приєднання до них було б корисним для України”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG