Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Гонконгу вимагають зміни влади


Сергій Куделя Жителі Гонконгу вимагають зміни влади

Вашингтон, 17 червня, 2003 року - Масові акції протесту, що тривають у Гонконгу останні два тижні, призвели до перших результатів. Вчора у відставку пішли два високопосадовці, які очолювали департаменти безпеки та фінансів. Однак основні вимоги протестувальників – відставка чинного глави адміністраці острова Тун Чехуа та проведення загальних демократичних виборів влади – й досі залишаються нереалізованими.

Після помпезного передання Великобританією острова Гонконг в управління Китаю шість років тому, владу цього міста призначали комуністичні функціонери Пекіна. Демократизація політичної системи, обіцяна на 2007 рік, передбачала проведення загальнодемократичних виборів глави уряду острова. Однак загострення економічного становища, викриття корупції серед вищих посадовців та спроби влади узаконити обмеження громадянських прав призвели до того,що жителі острова вирішили не чекати ще чотири роки. Першого липня відбулася одна з наймасовіших демонстрацій протесту в історії міста, на якій майже півмільйона учасників виступили зі знайомою українцям вимогою: “Гонконг без Тун Чехуа”. Після цього багатотисячні демонстрації проводилися майже щодня. Під їх тиском владоможці на деякий час відмовилися від планів обмежити свободи островитян, а два провідних посадовці подали у відставку. Перший з них - жінка, Регіна Іп, вона очолювала департамент безпеки, який часто здійснював полійцейські рейди проти політичних опонетів режиму. Минулої осені вона висловила сумніви щодо доцільності проведення демократичних виборів у Гнконгу, оскільки, за її словами, саме так до влади прийшов Гітлер. Інший посадовець, який займався фінансами острова, був звинувачений у придбанні автомобіля марки “Лексус” за декілька днів до суттєвого підвищення урядом податків на машини. В результаті йому, за словами критиків, вдалося зекономити 20 тисяч доларів. Однак, як стверджують організатори акцій протесту, цих двох відставок недостатньо, щоб погамувати невдоволення жителів Гонконга. Говорить законодавець Емілі Лау:

“В минулому пан Тун покладався лише на своїх приятелів в управлінні островом, тому в нас ухвалювалися такі погані рішення, і він став настільки непопулярним. Тому, я думаю, останніх відставок буде недостатньо. Нам потрібна повноцінна зміна влади. Ми вимагаємо відставки Туна і сподіваємося,що Пекін це зрозуміє.”

До останнього часу китайське кервіництво намагалося дистанціюватися від політичного конфлікту на острові, розглядаючи це як внутрішню справу автономної території. Разом з тим керівник Гонконга Тун Чехуа наполягає, що жодні масові демонстрації не змусять його піти у відставку. Натомість він обіцяє винести демократичні зміни до конституції на всезагальне обговорення наступного року і законодавчо затвердити їх у 2006 році. Оглядачі вважають, якщо непоступливість Тун Чехуа і допоможе йому збити протестний запал гонконгців, вона навряд чи збільшить його популярність серед вільнолюбних жителів острова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG