Доступність посилання

ТОП новини

Про видавничо-поліграфічне підприємство “Такі справи”


Тарас Марусик Про видавничо-поліграфічне підприємство “Такі справи”

Київ, 16 липня 2003 - Боротьба видавничо-поліграфічного підприємства “Такі справи”, яке на українському ринку працює понад 14 років, з київськими податківцями триває. Останніх не зупинило навіть недавнє рішення міжнародного Арбітражного трибуналу про призупинення будь-яких судових проваджень стосовно цього дочірнього литовського підприємства. Нагадаємо, що проблеми в “Таких справ” виникли 14 лютого 2002 року після друкування книжки “Невиконане замовлення”, в якій автор, схований під псевдонімом Р. Лоза, описав ніби-то спробу фізичного усунення відомого опозиційного політика Юлії Тимошенко за допомогою автомобільної аварії.

Не маючи змоги захистити себе в українських судах, закрите акціонерне товариство “Токіос Ток’ялес” (Литовська Республіка) звернулося з позовом проти України в Арбітражний Трибунал, який діє під егідою Міжнародного центру з вирішення інвестиційних суперечок і розташований у Вашинґтоні.

Склад Арбітражного трибуналу в цій справі був сформований у кінці квітня 2003 року. До нього ввійшли відомі теоретики і практики міжнародного юридичного права паризький професор Проспер Вейл, професор з Італії П’єро Бернардіні та американець Деніел Прайс. На початку липня Арбітражний Трибунал ухвалив два рішення, так звані ордери. Про це в інтерв’ю радіо “Свобода” розповідає адвокат “Токіос Ток’ялес” Іван Лозовий.

Іван Лозовий

Один передбачає негайний початок розгляду питання про юрисдикцію в справі, а другий ордер стосується звернення позивача, тобто “Токіо Ток’ялес”, щоб були застосовані так звані запобіжні заходи у вигляді призупинення всіх судових справ перед національними судами України, які стосуються того ж спору, що розглядається міжнародним трибуналом.

Самим рішенням тексту зазначено, що воно є обов’язковим до виконання національними судами України, зокрема, через те, що арбітражний трибунал діє на підставі міжнародної Конвенції, яка має вищу юридичну силу і статус від решти звичайного законодавства.

Тарас Марусик

Згадану конвенцію Україна ратифікувала в 2000 році. Однак Господарський суд міста Києва відмовив у проханні призупинити судові дії проти цього видавничо-поліграфічного підприємства. На моє запитання, чи можна говорити про те, що цей суд не визнає рішення Арбітражного трибуналу, Іван Лозовий відповів ствердно.

Іван Лозовий

Це абсолютно правильний висновок, тому що Господарський суд міста Києва ухвалив окреме і абсолютно однозначне рішення, відхиляючи прохання позивача ( в цьому випадку “Такі справи”) призупинити справу на підставі рішення Міжнародного Арбітражного трибуналу.

Тарас Марусик

Говорив адвокат “Токіос Ток’ялес” Іван Лозовий.

Для того, щоб блокувати роботу підприємства, податківці Солом’янського району столиці України, на думку голови дочірнього підприємства “Такі справи” Сергія Данилова, придумують різні дрібні зачіпки. Однією з них є обов’язковість відмітки на заяві з проханням зареєструвати підприємство чи представництво. А “Такі справи” вже давно домагаються статусу представництва ЗАТ “Токіос Ток’ялес” в Україні.

Сергій Данилов

Це тривіальна процедурна відмітка. Процедура проводиться згідно ДПА і жодним законом не визначена. Нам реєстрацію представництва зупинили на достатньо дрібні деталі. Цю деталь нам протримали з серпня минулого року (тоді було перше звернення з проханням проставити відмітку, але воно було усним).

Тарас Марусик

Далі щомісяця “Такі справи” надсилали письмові звернення, але з таким же результатом. Останні три спроби були зроблені в присутності іноземних акціонерів “Таких справ”.

Як це відбувалося, розповідає почесний голова громади українців Литви Людмила Жильцова.

Людмила Жильцова

Було, як у детективному романі. Перед нами з’являється молода людина, котра, перевіривши всі документи, заявляє, що у нас немає зарубіжних представників і їхніх паспортів. Тут я зі своїм чоловіком, котрий є громадянином Німеччини, і я , громадянка Литовської Республіки, витягуємо свої паспорти і показуємо. Що ж він нам говорить? Можливо, ці паспорти фальшиві.

Тарас Марусик

Коли ця версія не спрацювала, оперуповноважений Головного відділу податкової міліції Державної податкової інспекції в Солом’янському районі Києва Олександр Новобранець взяв, як кажуть, зі стелі іншу: паспорти недійсні. У справу втрутилися посольства Німеччини і Литви в Україні і письмово підтвердили чинність паспортів.

Людмила Жильцова продовжує.

Людмила Жильцова

Коли в українську економіку було принесено десь 12 мільйонів інвестицій євро з 98 року, а сама фірма “Такі справи” принесла 8 мільйонів, то це найбільший інвестор в економіку України. Що ми можемо говорити тепер про інвестиції зарубіжних країн в Україну?

Тарас Марусик

Говорила Людмила Жильцова, почесний голова громади українців Литви, акціонер “Таких справ”.

Все ж минулого тижня необхідну відмітку “Такі справи” одержали. Значить, тепер “зелене світло” для реєстрації підприємства? – запитав я керівника “Таких справ”.

Сергій Данилов

Ми вже подали повний комплект документів для реєстрації і подивимося, що воно буде. Зважаючи на те, що навіть українські суди не беруть до уваги рішення Міжнародного трибуналу, то що вже говорити про податкову? Зневага до закону, до норми йде не тільки з боку українського суду, але й з боку податкової, яка напевне ототожнює себе із законом, із судом, фактично приписує собі “божественний” стан. Як на мене, держава сьогодні набула всіх ознак мафіозного угруповання, які використовують будь-які способи для досягнення поставлених для себе цілей.

Тарас Марусик

Це була думка голови дочірнього підприємства “Такі справи” Сергія Данилова. Думок податківців, зокрема і згаданого тут Олександра Новобранця, і його начальника, нам почути не вдалося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG