Доступність посилання

ТОП новини

В Криму запроваджене державне регулювання цін на пальне


Володимир Притула В Криму запроваджене державне регулювання цін на пальне

Симферополь, 22 липня 2003 - Кримські водії запасаються пальним. Тут Рада міністрів Криму запровадила державне регулювання цін на бензин і дизельне пальне, яке реалізується населенню суб’єктами підприємницької діяльності всіх форм власності. Як повідомила прес-служба кримського уряду, таке регулювання діятиме до 1-го жовтня.

Як мовиться в урядовому повідомленні, оприлюдненому у вівторок, нові ціни на пальне в Криму не можуть перевищувати ті, що склалися за станом на 1-ше липня. Водночас кримський уряд доручив Державній інспекції з контролю за цінами в АРК перевірити дотримання порядку формування, встановлення і застосування цін на нафтопродукти в регіоні. Про результати це відомство має поінформувати Раду міністрів Криму до 15 вересня.

Прес-секретар кримського прем’єра Сергій Винник каже, що в розпал курортного сезону і збиральної кампанії таке урядове рішення стабілізує ціни на пальне: “Поява цієї постанови викликана тим, що, на нашу думку, у сфері торгівлі нафтопродуктами існує така ж картельна угода, яка нещодавно виникла в торгівлі хлібом. Рада міністрів Криму розуміє, що нафтопродукти в Криму мають бути дещо дорожчими, аніж в інших регіонах України, тому що в Криму немає власних нафтоперегонних заводів. Але ціна за літр пального таким чином може бути більшою на 2-3 копійки, аніж в інших регіонах України, але не на 15, як зараз. Саме цими причинами і була викликана поява цієї постанови, згідно з якою фактично на всі марки бензину і дизельного пального запроваджується державне регулювання цін і воно діятиме практично до кінця курортного сезону”, - сказав прес-секретар кримського прем’єра Сергій Винник.

Трохи раніше кримський уряд встановив державне регулювання цін на низку основних продуктів харчування, після чого деякі з них зникли з вільного продажу. Схожа ситуація була кілька років тому, коли уряд автономії встановив обмеження на зростання цін на низькооктанові сорти бензину і на дизельне пальне. Практично все воно стало дефіцитним, оскільки підприємці перестали ним торгувати. Урядовці кажуть, що не допустять повторення такої ситуації, але у Спілці підприємців і працедавців Криму вважають, що задум кримських чиновників приречений на провал.

За словами голови цієї підприємницької організації Олександра Дудка, це може спровокувати різке зниження якості нафтопродуктів, які продаються в автономії, що негативно вплине на імідж Криму як курортного регіону, оскільки влітку туристи складають значний відсоток споживачів пального. Каже Олександр Дудко: “А якщо виникне інфляція? Запустять друкарський станок? А всі нафтопродукти ми отримуємо за доларовим коефіцієнтом. Якби це робилося у червні, до 1-го серпня , я б це зрозумів. Тому що це пік споживання пального, адже йдуть жнива. І в цей період справді може виникнути картельна угода – завищують ціни, хочеш не хочеш, всі братимуть. Але жнива закінчилися, кому тепер це потрібно? Поросяче кувікання це все!..” – вважає голова Спілки підприємців і працедавців Криму Олександр Дудко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG