Доступність посилання

ТОП новини

Посуха вразила весь Європейський континент, але американцям пощастило


Марія Щур Посуха вразила весь Європейський континент, але американцям пощастило

Прага, 23 липня 2003 – Несприятливі погодні умови призвели до того, що по всій Європі, а не лише в Україні, цього року буде низький урожай. Ветерани аграрного бізнесу, фермери та аналітики говорять, що вони не можуть пригадати гіршої катастрофи. Проте ані в Україні, ані в Європі немає зайвих грошей на допомогу селянам.

Сильні морози взимку, посушливе літо та сарана ніби змовилися проти українського фермера і знищили близько 65% цьогорічного врожаю. За оцінкою американського міністерства сільського господарства, врожай зернових в Україні буде на 16 мільйонів тонн меншим, ніж торік. Говорить аналітик міністерства Марк Ліндеманн: «Загальний врожай зернових в Україні ми очікуємо на рівні нецілих 23 мільйонів тонн. А врожай пшениці – близько 6 мільйонів тонн. Серед іншого, ми спираємося на дані Державного комітету зі статистики, що є дуже надійними. І згідно з ними було знищено 2/3 врожаю озимих. Це були найгірші погодні умови, які я бачив за час роботи в міністерстві, це напевно будуть рекордно високі втрати», - говорить американський аналітик.

Агентство “Bloomberg” підрахувало, що цього року Україні доведеться імпортувати найбільшу кількість пшениці за останні 16 років – близько 2,5 мільйонів тонн упродовж наступних 12 місяців. В Україні уряд зреагував на це обіцянками дешевших кредитів для фермерів та пошуком винних. У середу, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, прем''єр-міністр Віктор Янукович заявив, що за виникнення кризової ситуації на ринку продовольства відповідальне Міністерство аграрної політики, Міністерство економіки та Антимонопольний комітет. За словами Януковича, уряд планує розглянути на засіданні персональну відповідальність керівників цих відомств. Тим часом у Європейському Союзі також говорять про «катастрофу» та про найгіршу посуху на пам’яті нині живучих, але увага державних чиновників спрямована на те, як допомогти європейським фермерам, які потерпають від посухи так само, як і українські. Щоправда, і там дієвого рецепту допомоги немає.

У Франції пропала майже половина врожаю, ще гірші справи прогнозуються у Німеччині, де у деяких областях пропаде від 70 до 80% врожаю зернових. Говорить голова асоціації німецьких фермерів Ґерд Зоннляйтнер: «На сході Німеччини було дуже сухо, але також і на південному заході. Ми втратили посіви з понад 3,5 мільйонів гектарів, а це мільярд євро у грошовому вимірі. Втрати з інших продуктів – картоплі, кукурудзи, фруктів овочів ми ще навіть не можемо оцінити. Загалом це катастрофа для німецьких фермерів. Втрати набагато більші, ніж від минулорічної повені».

Європейський Союз обіцяє допомогти «усіма можливими засобами», проте у межах виділеного бюджету. «Я хочу сказати, що Європейська комісія добре розуміє, як почуваються фермери у нинішніх умовах. Ми розуміємо їхні турботи і ми готові допомогти усіма засобами, які є у нашому розпорядженні», - заявив у середу комісар Європейського Союзу з питань сільського господарства Франц Фішлер. Зрозуміло, що ця заява не змогла підбадьорити європейських фермерів.

З іншого боку, якщо кому і пощастило цього року, так це американцям. Ïхній врожай буде більшим, ніж очікувалося, тож його, ймовірно, вистачить і для України, і для всієї Європи. Щоправда, в інших реґіонах хліба може і забракнути. За оцінками фахівців, пшениця у світі цього року буде в дефіциті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG