Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко обіцяє припинити дискусії про порядність чи непорядність Смешка


Мар’яна Драч Мельниченко обіцяє припинити дискусії про порядність чи непорядність Смешка

Прага, 23 липня 2003 року.

Мар’яна Драч

Сьогодні ми знову повертаємося до теми можливої загрози життю Миколи Мельниченка, колишнього охоронця президента України, який у 2001-му році отримав притулок в Америці. Нагадаю, що адвокат Мельниченка стверджує, що ця загроза існує через те, що недавно під час візиту до Вашингтона майором активно цікавився перший заступник секретаря Ради Національної Безпеки та Оборони генерал Ігор Смешко. Сам Смешко зараз за межами України, не коментують цієї справи й американські урядовці з Федерального бюро розслідувань та Міністерства юстиції.

Зрозуміло, що Мельниченко не до вподоби багатьом офіційним особам у Києві, але чи справді українські спецслужби намагаються організувати замах на майора? За долею Мельниченка уважно спостерігає редактор вісника радіо «Свобода» з питань боротьби з корупцією та злочинністю, колишній директор української редакції радіо «Свобода» Роман Купчинський.

Роман Купчинський

Я сумніваюсь. Я не бачу причини, чому би на такий крок українські, чи будь-які спецслужби пішли. Якби щось там сталося Мельниченку, то це відразу стало би таким ... прозора афера була би і відразу всі підозри пішли б на українську сторону. А Смешко... Будь-яка людина, яка працює в структурі Ради Національної Безпеки України буде цікавитися питаннями Мельниченка, але це не значить, що як хтось цікавиться справою Мельниченка, то значить ця особа хоче знищити Мельниченка.

Мар’яна Драч

Ігор Смешко добре відомий в Америці. За даними агентства УНІАН, він був першим (з 1994 по 1996 роки) військовим аташе України в США і в колах американських політиків здобув репутацію людини, з якою можна мати справу. Потім Смешко очолив комітет з питань розвідки при президентові, а в 1998 році - став керівником розвідки Міністерства оборони України. Згодом працював військовим аташе у Швейцарії, повернувся до Києва і сьогодні - один з головних кандидатів на посаду секретаря Ради Національної Безпеки та Оборони України.

Одне з можливих припущень, це те, що нова історія довкола Мельниченка і Смешка виникла через внутрішню боротьбу у силових структурах України. З цією версією в інтерв‘ю радіо "Свобода" погодився колишній шеф військової розвідки України генерал Олександр Скипальський.

Олександр Скипальський Явно проглядається почерк конкурентів Ігоря Петровича, тому що точка зору керівництва держави, президента, який позитивно оцінив його перебування на посаді виконуючого обов’язки, безумовно, воно комусь заважає. Заважає, в першу чергу, тим, хто хоче зайняти, напевно, це місце. А друге, те що бояться зміцнення позицій Смешка як реформатора, як людину сучасного мислення, європейського мислення. Загроза може бути з боку консервативних сил в правоохоронних органах і службах безпеки.

Мар’яна Драч

А можливо Ви підете далі і назвете якість конкретні прізвища?

Олександр Скипальський

У тому, числі, безумовно, і з російської сторони. Росія дуже уважно відслідковує ці всі питання, регулює, впливає. Це також треба враховувати, що абсолютно можливий варіант такий, що це і їх робота в тісному союзі з тими силами, про які я сказав.

Я не хочу називати конкретні прізвища, тому що це ж наші з Вами лише логічні і аналітичні висновки. А для того, щоб мати юридичні підстави стверджувати, для цього треба довго працювати, щоб зібрати доказову сторону.

Мар’яна Драч

Можливо у Вас є ще якась версія цієї ситуації, якесь пояснення?

Олександр Скипальський

Я просто ще хотів би зачепити сторону і військової розвідки, тому що там пройшло також перепризначення. Багато хто із колишнього керівництва Міністерства оборони також не задоволений. Вони також можуть брати участь. Так що тут, бачте, як нелегко крокувати уперед, тому що старе чіпляється, при тому чіпляється, як правило, провокативно і нечесно.

Мар’яна Драч

З аргументами, які ми щойно чули не згоден сам Микола Мельниченко, який щойно зателефонував нам з Америки. Микола Мельниченко

Ну, якщо хтось думає, що при Кучмі можливі якісь реформи, то мені жаль цю людину. Що я хочу сказати: припиніть гратися із людським життям. Кучма вже перейшов ту грань через яку не можна переступати. У нього руки в крові. Кучма боїться судових процесів, і, особливо, справи Єльяшкевич проти Кучми, бо доказова база, яка зібрана проти Кучми у цій справі настільки обгрунтована, що Кучма не зможе говорити, що він не давав вказівки на замах на життя Єльяшкевича. Більше того, є доповідь про хід виконання цього замовлення.

Але більш за все мене турбує те, що хтось може говорити, що у Кучми зараз дуже чесні і порядні люди. Мене це дуже турбує. Я не хотів би, але бачу, що прийдеться зробити так, щоб Смешко офіційно відповів на низку запитань, які він обговорював з Кучмою і тоді всі дискусії довкола порядного чи не порядного Смешка, я думаю, будуть припинені. Ви повинні не забувати, що ця інформація офіційна, надійшла з офіційних урядових джерел США.

Мар’яна Драч

Миколо, вибачте, я змушена Вас перебити. На жаль, офіційні особи в Сполучених Штатах не коментують цієї інформації. Ніхто це не спростовує, але і не підтверджує. Скажіть, будь ласка, чи Ви дійсно вважаєте, що пан Смешко міг готувати замах на Ваше життя?

Микола Мельниченко

Я так питання не ставлю, я ставлю питання по-іншому: ця інформація надійшла із Міністерства юстиції США. Міністерство юстиції США рекомендує мені на підставі своєї інформації, яку воно отримало також спілкуючись з Смешком, посилити заходи безпеки. Я до цього ставлюсь дуже серйозно. Я не боюсь за те, що зі мною щось трапиться. Але пан Кучма повинен знати, що доказова база зібрана і навіть, якщо щось зі мною і Єльяшкевичем станеться, то суд все рівно буде і докази будуть представлені у суді.

Мар’яна Драч

Миколо, я мушу Вас також запитати, Ви в Америці вже тривалий час. Ви отримали притулок майже 2,5 роки тому. Скажіть, будь ласка, чому спецслужби раніше за Вами не полювали, чому така активізація зараз, якщо ця інформація відповідає дійсності? Як це пояснити?

Микола Мельниченко

Перш за все, це пов’язано з тим, що ми виходимо на фінішну пряму з приводу судового процесу Єльяшкевич проти Кучми і у нас ця доказова база зібрана. У зв’язку з цим я особисто пов’язую активізацію заходів, які скеровані проти мене та проти Єльяшкевича.

Мар’яна Драч

А як щодо суду над Лазаренком? Учора в розмові зі мною Ваш адвокат сказав про те, що Ви не збираєтеся давати свідчення у справі над колишнім українським прем’єром, але якщо Вас притягнуть до суду, то Ви, звісно, не зможете відмовитися. Чому Ви не хочете свідчити у справі Лазаренка?

Микола Мельниченко

Я Вам не говорив, що я не хочу чи, що я хочу...

Мар’яна Драч

Я кажу про Вашого адвоката...

Микола Мельниченко

Мій адвокат висловлює те, що він мені рекомендує. Поживемо - побачимо. Але моя справа не захищати Лазаренка. Наша справа - це побороти те зло, яке уособлює в собі організоване злочинне угруповання на чолі з Кучмою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG