Доступність посилання

ТОП новини

Домашнє насильство на Дніпропетровщині


Геннадій Сахаров Домашнє насильство на Дніпропетровщині

Дніпропетровськ, 23 липня 2003 - Насильство у суспільстві не з''являється саме собою. Воно виховується змалку. Людина, схильна до насильства, напевне, зростала у сім''ї, в якій або зазнавала насильства і образ, або бачила наочні приклади домашнього насильства. Для викорінення насильницьких тенденцій у суспільстві вкрай важливою є боротьба з проявами насильства і жорстокості у сім''ях.

Згідно з даними досліджень, проведених в Україні, прояви домашнього насильства спостерігаються у 70 % українських родин. Об''єктом насильства може стати будь-який член сім''ї, але найбільше від домашніх насильників страждають жінки, діти, літні люди, тобто слабші члени родини. Форми насильства можуть бути різними - від брутального побиття і сексуального насильства до різноманітних проявів психологічного тиску. У Кримінальному Кодексі України налічується близько 20 статей, за якими домашні насильники можуть бути притягнені до суду і засуджені. Це у випадках, коли прояви насильства мають ознаки кримінального злочину.

Крім явно кримінальних вчинків існують так звані правопорушення на побутовому грунті і вчинки, які не належать до правопорушень, але є актами насильства. Постраждалі від домашнього насильства часто не звертаються до правоохоронних органів, бо існують певні психологічні причини, забобони і сімейні та суспільні традиції, які сприяють латентності насильства у сім''ї. Патріархальні традиції, які освячували зверхність чоловіка над жінкою та дітьми, у сучасному суспільстві відмирають, регламентована "Домостроєм" і релігійними настановами жорстокість у ставленні до дружини і дітей мусила б уже відійти у минуле, але залишки патріархальної свідомості даються взнаки.

На Дніпропетровщині у 2003-му році з 142-х убивств 41-е скоєне на побутовому грунті, з 303-х смертей від нанесених травм 92-і сталися внаслідок побиття у побуті, зафіксовані 228 випадків насильства над неповнолітніми. Нещодавно Кримінальний кодекс України доповнений статтею 173-ю з позначкою 2 - скоєння насильства у сім''ї, Верховною Радою ухвалений Закон про попередження насильства в сім''ї, Кабінетом Міністрів України ухвалена постанова за номером 616, згідно з якою обов''язки з координації дій з припинення сімейного насильства покладені на Держкомітет у справах сім''ї та молоді і відповідні управління обласних державних адміністрацій, Міністерством внутрішніх справ затверджений Порядок розгляду заяв та повідомлень про вчинення насильства у сім''ї.

Цього року дільничними інспекторами міліції вже зареєстровані 746 випадків насильства у сім''ї, що, зважаючи на латентність домашнього насильства, є верхівкою айсбергу. Найбільше подібних випадків виявляється у містах, менше у сільській місцевості. Так у селищі Юріївка зареєстровані 6 випадків, у Кривому Розі - 157, у Дніпропетровську - 675. З домашніми насильниками проводиться профілактична робота, їх штрафують, що з огляду на зменшення бюджету сім''ї є несправедливим, карають примусовими роботами, піддають адміністративному арешту. До спільної роботи залучені органи внутрішніх справ, комітети у справах сім''і і молоді, центри соціальних служб для молоді, інші служби та установи.

Проте психологічні аспекти не завжди сприяють зверненням постраждалих до міліції і неоціненну роль у боротьбі з домашнім насильством можуть відіграти і відіграють громадські організації. За фінансової допомоги американської організації "Інститут сталих спільнот" ропочата реалізація проекту "Створення дієвого механізму подолання насильства у сім''ї як крок до формування громадянського суспільства", який на Дніпропетровщині реалізує громадська організація - Жіночий інформаційно-координаційний центр. Центром видані низка брошур, за пропозицією Центру в області проводиться експеримент із запровадження спеціальних карток обліку фактів скоєння правопорушень на сімейно-побутовому грунті. Планується видання серії методичних посібників для держслужбовців, працівників освіти, органів внутрішніх справ, соціальних служб.

Говорить координатор вищезгаданого проекту Павло Власов: "За ініціативою нашої організації зараз в експериментальному порядку запроваджуються спеціальні картки реєстрації випадків домашнього насильства. Разом з прийнятими останнім часом документами створюється певна, більш-менш цільна система протидії насильству у сім''ї. Залишається відкрити кризовий центр, реабілітаційний центр і домогтись, щоб цей механізм правильно працював. Ми плануємо цю ідею поширювати на Україну. Є вже зацікавлені сторони, наприклад, Луганська область. Ми сподіваємось, що в кожному районі є громадські організації, в усякому разі там є, наприклад, жіночі ради, які можуть відігравати приблизно таку роль, яку ми відіграємо в області. Я вважаю, що в масштабі України взагалі помітний прогрес, тому що Україна використовує досвід інших країн, які повільно рухались. Ми маємо можливість рухатись значно швидше, використовуючи позитивний досвід інших країн. ".

За останні роки до Жіночого координаційно-інформаційного центру, який крім попередження випадків домашнього насильства і надання допомоги постраждалим займається професійним навчанням і працевлаштуванням жінок, що перебувають у кризовому стані, зателефонували з проханням про допомогу 38 тисяч жінок. Телефон довіри центру у Дніпропетровську - 0562 369032.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG