Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вирішують проблеми кримських татар


-- no author -- У Криму вирішують проблеми кримських татар

Симферополь, 24 липня 2003 - Вперше за всі роки репатріації кримськотатарського народу до Криму державне фінансування програм повернення та облаштування раніше депортованих громадян виконуються з випередженням графіка. Про це в четвер на урядовій нараді в Симферополі заявив віце-прем’єр кримського уряду Едіп Гафаров.

Нарада в кримському уряді з питань облаштування раніше депортованих громадян, яку провів віце-прем’єр Едіп Гафаров, переважно була присвячена проблемі виконання доручень Президента України Леоніда Кучми, які той давав під час зустрічей із членами Ради представників кримськотатарського народу. За словами Едіпа Гафарова, наступна така зустріч, можливо, відбудеться в середині серпня, тож зараз кримська влада зосереджується на виконанні тих 6 із 76 президентських доручень, що досі ще не виконані. Каже віце-прем’єр Гафаров: “Доручення Президента виконуються загалом у повному обсязі. Залишилося кілька невиконаних, які не залежать від уряду Криму. Зараз ми шукаємо шляхи їх виконання. Ось сьогодні ми знайшли розв’язання проблеми з виділенням приміщення Раді представників кримськотатарського народу при Президентові України і проблеми створення Науково-дослідного інституту кримськотатарської мови і літератури. Головне – було б бажання чиновників”, - сказав Едіп Гафаров.

Втім, кілька гострих проблем залишаються невирішеними. Про одну з них розповідає заступник голови Республіканського комітету Криму у справах національностей і депортованих громадян Вадим Петров: “Питання про повернення культурних цінностей кримськотатарського народу з-за меж України залишається в роботі. Міністерство культури займається цим, однак тут результати, на жаль, дуже незначні, тому що, з одного боку, міністерства культури Росії і Білорусі навіть на реагують на відповідні наші запити, а з іншого боку, наше Міністерство культури не виявляє потрібної активності у постановці цих проблем”.

А ось у фінансуванні Державної програми повернення та облаштування раніше депортованих громадян проблем практично немає. Голова Рескомнацу Криму Сервер Салієв навіть тричі постукав по дереву, оскільки вперше за останні роки графік фінансування цієї програми повністю виконується: “Якщо порівнювати з іншими роками, то на фінансування як державних капітальних вкладень, капітального будівництва, так і на соціальну сферу з Державного бюджету ( можна навіть тричі постукати, щоб не наврочити) йде 100% коштів. За перше півріччя ми отримали 53% коштів від річного плану”, - сказав Сервер Салієв. Водночас він повідомив, що проблеми виникають лише з виділенням коштів з республіканського бюджету. Крим не може, навіть у незначних обсягах, забезпечити повне фінансування виконання власних програм облаштування репатріантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG