Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Смерть синів Саддама Гуссейна


Сергій Драчук Огляд західної преси: Смерть синів Саддама Гуссейна

Прага, 23 липня 2003 – Загибель під час перестрілки з коаліційними підрозділами двох синів Саддама Гуссейна -Удая і Кусая- спричинила широкі відгуки як в американській, так і в європейській пресі. Це повідомлення, як підкреслюють оглядачі, викликало серед іракців мішану реакцію, проте більшість з них не мали особливих симпатій до брутальних і безоглядних синів диктатора.

Німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» вважає, що загибель синів Саддама Гуссейна збільшить почуття безпеки в Іраку і зменшить страх серед населення, що режим Саддама може ще повернутися. Досі іракці побоювалися, що прорежимні диверсійні групи можуть змусити коаліційні війська залишити країну, що створить умови для відновлення деспотичного режиму.

З іншого боку, як підкреслює німецька газета, Сполучені Штати опинилися перед надзвичайно складною проблемою майбутнього Іраку, коли необхідно буде звернутися за допомогою до ООН і союзу НАТО. Проте, на думку газети, навіть установлення в Іраку прапора ООН не зможе автоматично вирішити численні проблеми нинішньої окупації країни.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті підкреслює, що рідко хто з іракців нині сумує з приводу смерті синів Саддама Гуссейна Кусая й Удая. Обидва сини диктатора, як і їхній тато, були жорстокі вбивці, які тероризували країну, щоб зберегти її імперіалістський характер. Газета характеризує Кусая як спокійного й холоднокровного, а Удая – як нервозного й жорстокого. За словами газети, смерть обох спадкоємців Саддама нині переконує іракців у тому, що повернення клану диктатора неможливе. Захоплення самого диктатора, пише «Нью-Йок таймс», могло б особливо допомогти утихомирити Ірак. Проте, як вважає газета, перед коаліційним командуванням нині стоять нагальніші проблеми в Іраку, серед яких відновлення електропостачання та інших комунікаційних мереж, підготовка кадрів нової поліції і служби безпеки, відновлення діяльності нафтовидобувних і переробних підприємств, а також створення нових місць праці.

Тим часом коментатор британської газети «Індепендент» Роберт Фіск бере під сумнів ідентичність загиблих синів Саддама. За умов надзвичайних заходів безпеки родини диктатора він вважає нелогічним, щоб обидва сини були разом в одному місці. Повідомлення про смерть Удая і Кусая автор називає американською теорією, згідно з якою, як сподівається Вашингтон, опір з боку іракських бойовиків мав би припинитися після загибелі нащадків диктатора. Проте кожного дня убивство американських солдатів продовжується з боку сунітського опору, який свого часу не мав особливих симпатій до попереднього режиму. Ба більше, на думку автора, повідомлення про смерть клану диктатора може навіть посилити опір триваючій окупації Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG