Доступність посилання

ТОП новини

Толерантність – складна наука, але без неї неможлива демократична держава


Марія Щур Толерантність – складна наука, але без неї неможлива демократична держава

Прага, 24 липня 2003 – Численні міжнародні і російські правозахисні організації фіксують високий рівень ксенофобії у російському суспільстві. За словами одного зі звітів організації “Human Rights Watch”, нині в Росії «вихідці з Кавказу замінили євреїв і стають головним об’єктом маніпуляцій етнічною ксенофобією російського суспільства». Протистоять цим маніпуляціям нечисленні і не дуже впливові громадські організації, але саме їхня робота вселяє надію на те, що російське суспільство колись стане толерантнішим.

«Якщо ви маєте смаглявий колір шкіри, то ,подорожуючи до Росі, будьте обережні і завжди майте при собі паспорт», - радять своїм громадянам міністерства закордонних справ західних країн. Те, що ці попередження недаремні, можуть підтвердити мадагаскарський, кенійський та малайський дипломати, які стали об’єктами расових нападів у Москві. Навіть високий дипломатичний статус не врятував дружину посла Південної Африки, яку московські підлітки піймали на закупах у центрі Москви та гасили об неї недопалки.

Проте расова ненависть спрямована не лише на іноземців. ÏÏ об’єктами можуть стати і українці, і татари, і євреї, і естонці, і цигани, що живуть у Росії. Але ніхто не страждає від расової нетерпимості більше, ніж вихідці з Кавказу. «Росію охопила "кавказофобія". Вона дуже поширена серед населення на всіх рівнях», - говорить голова російської Гельсинкської спілки Людмила Алексєєва.

За даними одного із соціологічних досліджень, більше половини етнічних росіян вважає, що вони повинні мати більше прав, ніж представники інших національностей. Майже половина висловлює ворожість до «чужаків», при чому найбільше нетерпимі молоді люди від 18 до 25 років. Вороже ставлення серед них демонструє понад 70%. Правозахисники б’ють на сполох і говорять, що Росії негайно необхідно проводити освітні програми про небезпеку расизму та ксенофобії. Але досвіду навчання толерантності в самій Росії небагато, тому свою допомогу запропонувала американська неурядова організація “Legacy International”.

Програма, спеціально розроблена для Росії, робить лише перші кроки. «Ми підготували трьох російських вчителів і разом із нашими інструкторами вони проводитимуть навчання з іншими російськими колегами, так, щоб ми могли почати працювати з молоддю впродовж наступних двох років», - говорить віце-президент “Legacy International” Шанті Томпсон.

Протягом майже 25 років “Legacy International” проводить навчальні програми з міжетнічного та міжкультурного порозуміння. «Однією з наших найстарших програм є програма «Глобальне молодіжне село». Щороку ми запрошуємо сюди до Вірджинії близько 60 молодих людей з різних куточків Землі та навчаємо їх краще розуміти одне одного», - говорить співдиректор організації Марлін Ґінзберґ. Досвід навчання толерантності “Legacy International” має навіть з місць, де точилася війна, таких як Південна Африка, чи Ізраїль та Палестина.

Цей досвід може бути неоціненним у російських умовах, де війна у Чечні триває майже десятиліття та підігріває нетерпимість щодо усіх кавказців. Навчати толерантності у цих умовах інколи означає йти проти офіційної політичної лінії. Говорить Шанті Томпсон: «Війна в Чечні та розмови про те, що іслам – це інструмент терористів, - це дуже заполітизовані питання. Але саме тому ми і говоримо про людську гідність».

Важливо пояснити це дітям саме у підлітковому віці, коли формується їхня уява про світ, наголошує Шанті Томпсон. Навчити їх «умінню бачити і визнавати відмінності між людьми, поважати їх та усвідомлювати, що, незважаючи на це, люди все одно можуть жити в гармонії та взаємоповазі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG