Доступність посилання

ТОП новини

В Криму за фальсифікацію виборів засуджена голова виборчої комісії


Володимир Притула В Криму за фальсифікацію виборів засуджена голова виборчої комісії

Симферополь, 25 липня 2003 - В Криму Євпаторійський місцевий суд визнав голову однієї з дільничих виборчих комісій Венеру Владимирову винною у зловживанні владою під час виборів до кримського парламенту у 2002 році, і засудив її до 5-ти років позбавлення волі. У Центрвиборчкомі Криму кажуть, що це перший подібний випадок в Україні, але не знають, як бути з претензіями справжнього переможця виборів, який так і не став депутатом.

Суд визнав, що протиправні дії пані Владимирової вплинули на результати виборів, але зважаючи на похилий вік підсудної, стан її здоров’я та інші пом’якшувальні обставини, призначив їй покарання нижче нижчої межі – 5 років позбавлення волі з відтермінуванням на 2 роки і позбавлення права обіймати посади у виборчих комісіях будь-якого рівня терміном на 3 роки.

Апеляційний суд Криму підтвердив вирок, винесений Євпаторійським місцевим судом, скоротивши лише розмір відшкодування справжньому переможцю виборів зі 100 тисяч до 5 тисяч гривень. На торішніх виборах до Верховної Ради Криму в окрузі №7 в Євпаторії переміг представиник Партії Зелених Юрій Ткач, який на 200 голосів випередив підприємця Миколу Котляревського. Однак Венера Владимирова, діючи в інтересах третіх осіб, фальсифікувала виборчі документи і Центрвиборчком Криму визнав переможцем Миколу Котляревського.

Каже голова Кримської організації Партії Зелених Юрій Комов: “По-перше, це прецедент, і не тільки в Криму, а можливо, і в Україні, коли судові органи ухвалюють настільки жорстке рішення за перешкоджання здійсненню виборчого права. По друге, це хороший урок як для тих, хто звик вигравати вибори, використовуючи брудні технології і гроші, так і для тих, хто намагається відстоювати свої права через суд. І по-третє, ми переконалися, що і в судах є порядні і принципові люди. Це тішить, оскільки від цього залежить віра людей в державу та її захист”, - вважає Юрій Комов.

За його словами, тепер “зелені” домагатимуться відкликання з парламенту автономії Миколи Котляревського і визнання натомість депутатських повноважень Юрія Ткача. Юрій Комов продовжує: “Ми задіємо всі можливі механізми, законні, механізми, щоб домогтися зміни рішень Центральної виборчої комісії Криму і кримського парламенту з виборів до Верховної Ради АРК у виборчому окрузі №7 в Євпаторії. Й офіційно звернемося до ЦВК автономії з вимогою повернутися до питання правомірності визнання повноважень депутата Котляревського Миколи Миколайовича і видачі мандата законному депутату Юрію Миколайовичу Ткачу”, - заявив лідер кримських “зелених”.

Мені не вдалося зв’язатися із паном Котляревським, щоб отримати його коментар з цього приводу, а ось у Виборчій комісії Автономної Республіки Крим повідомили, що тут не знають правових механізмів відкликання одного депутата і визнання повноважень іншого, навіть якщо суд визнав, що голова дільничої виборчої комісії вчинив злочин і це вплинуло на результати виборів. Втім, незалежні юристи кажуть, що у цій ситуації можна домогтися визнання виборів недійсними, але чи вплине це на депутатський мандат Миколи Котляревського, не відомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG