Доступність посилання

ТОП новини

Сучасний екологічний стан малих річок Запорізького краю незадовільний. Такого висновку дійшли фахівці Державного управління екології та природних ресурсів Запорізької області під час паспортизації водних об’єктів


Леся Кленович Сучасний екологічний стан малих річок Запорізького краю незадовільний. Такого висновку дійшли фахівці Державного управління екології та природних ресурсів Запорізької області під час паспортизації водних об’єктів

Запоріжжя, 25 липня 2003 - Гідрографічна мережа Запорізького регіону, окрім Дніпра, представлена 3 середніми та 118 малими річками. Як за їхнім розташуванням, так і за наповненістю область характеризується певною строкатістю. За загальним вмістом солі вода малих річок належить до високомінералізованої, що робить її непридатною до питного споживання і малопридатною для зрошування та риборозведення. До того ж, уродовж останніх років малі річки зазнають надмірного антропогенного навантаження. Адже замість допустимих для сільгоспрозробки 40-50 % на Запоріжжі розорано близько 95% території. Насамперед від цього потерпають екосистеми малих річок. Для відновлення водних ресурсів потрібні чималі кошти. Держава грошей не дає. Навпаки, забирає останні екологічні вливання, - скаржиться начальник відділу контролю водних ресурсів Держуправління екології Володимир Гелетюк.

Пояснення тривіальне: дефіцит бюджету. Однак лише за останні 2 роки саме за використання водних ресурсів Запорізький регіон сплатив до Держбюджету понад 45 мільйонів гривень. У зворотному ж напрямку – не надійшло жодної копійки. Хоча, згідно з чинним законодавством, мало повернутися, принаймні, 20%. Більше того: центральна влада переконана, що із Запоріжжя за водокористування надходить замало грошей.Володимир Гелетюк:

“І Президент дає доручення Кабміну: починаючи з 2003-го року дотримуватись вимог Водного Кодексу. Як це все можна виконати у 2003-му, якщо фінансування буде передбачатися лише у 2004-му році?”

А відтак місцевим екологам доводиться звітувати про невиконання. Хто винен? Точніше, хто відповідатиме за негатив, адже у малих річок багато господарів: органи місцевого самоврядування, водгоспи, водопровідно-каналізаційні служби, зрештою – центральна виконавча влада, від якої залежить фінансування.

“Яскравий приклад можу навести: нашого міністра притягнули. Він проробив чи 6, чи 9 місяців (Шевчук Василь Якович). І сказали: не виконуєш, щось там не так, недовкладаєш до Держбюджету…Не до екологічного, а до держбюджету! Не забезпечуєш якихось надходжень. А що ж, забезпечувати надходження від водного господарства – це значить експлуатувати ще сильніше наші водні ресурси і вирішувати інші державні проблеми за рахунок водгоспу. Це довго продовжуватись не буде – ресурси вичерпуються!”

Отже, виходить, як завжди: “у семи мамок дитина без ока”.

Виправити ситуацію хоча б частково покликана регіональна програма охорони водних ресурсів, яку депутатам Запорізької облради представили на останній сесії. Справа у дещиці: ухвалити і профінансувати із регіональної кишені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG