Доступність посилання

ТОП новини

Як Україна і Молдова ділять Дністер


Мар’яна Драч Як Україна і Молдова ділять Дністер

Прага, 25 липня 2003 року.

Мар’яна Драч

Триває невизначена ситуація довкола Дністровської гідроакумулюючої електростанції, керівництво якої повідомило офіційний Київ про порушення державного кордону України. Технічний директор станції Ярослав Вавженчук заявив, що кілька днів тому без жодного попередження молдовські прикордонники вторглися на територію гідровузла, погрожуючи застосуванням зброї. Ба більше. Один з керівників Дністровської станції розповів газеті "Буковина," що молдовські прикордонники вже кілька днів супроводжують українських працівників станції "неначе заарештованих."

Але прикордонники ( і українські, і молдовські)стверджують, що кордону ніхто не порушував. Ось що сказав сьогодні керівник прикордонників Молдови Ігор Колєнов:

Не підтверджується нічого. Там відбувається нормальна охорона кордону, от і все. На всіх напрямках у нас зараз з українською стороною нормальні ділові відносини, спільне рекогносцування відбувається і на півдні, і на півночі. Тому це домисли якихось осіб. Наших прикордонників на вузлі немає.

Мар’яна Драч

Зі свого боку, секретар Ради вищої безпеки Молдови Володимир Горбуля сьогодні пояснив, що молдовські прикордонники таки виставили свій пост поруч зі українською станцією. З Кишинева розповідає наш кореспондент Олександр Танас:

Пан Горбуля заявив, що цей факт є не що інше, як виставлення поста на своїй території. Він сказав, що «це зроблено згідно з молдовсько-українським договором щодо делімітації та демаркації державного кордону між країнами».

За словами секретаря Ради Безпеки, під час демаркації з’ясувалося, що на правому, тобто молдавському, березі Дністра поставлена загорода біля якихось закинутих будівельницьких вагончиків Дністровської ГЕС. Пан Горбуля каже, що нині вже тяжко сказати про те, в якому році українська сторона виставила загороду а також чи існує на це якась згода між Кишиневом та Києвом. «Але це є молдовська територія, тому вирішили виставити пост прикордонників саме у точці, де сходиться гребля Дністровської станції з берегом річки. Прикордонники не ступають на греблю, а несуть службу на своїй території», - зазначив Горбуля.

Він рекомендував звернутися до тексту молдовсько-українського договору, де мова йде про те, що у випадках, коли державна межа проходить по греблі або мосту, то кордоном вважається середина цих об’єктів.

Молдова вважає, що кордон проходить по фарватеру Дністра. У цьому випадку всі будови на правому березі розташовані на її території.

Мар’яна Драч

Тепер цю проблему мають розв’язувати дипломати. В інтерв‘ю радіо "Свобода" заступник керівника прес-служби МЗС України Олександр Горьков заявив:

Питання довкола розміщення молдовською стороною прикордонного поста в зоні буферного гідровузла, що входить до каскаду гідроспоруд Дністровської ГЕС, вивчається на місці українськими експертами. Очікують, що ця ситуація буде обговорена на засіданні спільної українсько-молдовської комісії з демаркації, яка незабаром, тобто наступного тижня, відбудеться у Республіці Молдові.

Мар’яна Драч

Українські експерти, зі свого боку, прогнозують, що Київ і Кишинів зможуть швидко домовитися про кордон. Говорить головний редактор журналу "Політична Думка" Олександр Дергачов:

Я не думаю, що це дуже серйозний прецедент. Кишинів не має наміру щось радикально змінювати. Якщо цим самим він визначає якийсь новий етап своєї політики щодо України, то це не має перспектив. Думаю, що це не може бути ознакою зміни стратегії, хіба що тільки якоїсь нервовості, якихось помилок. І все це не привід переглядати ситуацію загалом у двосторонніх відносинах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG