Доступність посилання

ТОП новини

Два ювілеї останніх комуністичних диктатур


Василь Дарчук Два ювілеї останніх комуністичних диктатур

Прага, 28 липня 2003 – Два останні із чотирьох комуністичних режимів на планеті - Куба і Північна Корея - у минулі вихідні відзначили своє 50-річчя. 50 років тому тоді молодий Фідель Кастро організував бунт, який переріс у комуністичне повстання, що закінчилося ізоляцією, злиднями і поневоленням двох поколінь кубинців. Подібна доля спіткала і північних корейців після закінчення корейської війни і поділу півострова на дві держави.

У численних відгуках на згадані відзначення оглядачі підкреслюють, що протягом останнього півстоліття диктаторські режими обох країн позбавили населення будь -якого політичного або економічного вибору. На Кубі упродовж цього часу незмінно править одна людина, тобто Фідель Кастро, опираючись виключно на репресивний апарат. У Північній Кореї від 53-го року править комуністична династія Кімів – спочатку батько, а нині син. За цей період, приміром, у Сполучених Штатах було обрано 10 нових президентів. Від 53-го року сталося чимало позитивних змін у світі, які, однак, на дві згадані диктатури ніяк не вплинули. Впала опора комуністичного світу - Радянський Союз, усі колишні радянські республіки і сателіти Москви зреклися комуністичної ідеології, як помилкової і шкідливої. Нині більшість із цих країн стали на шлях розвитку демократії, а деякі з них успішно перебудувалися і вливаються у західні структури.

Тим часом два згадані режими і далі тримаються цієї ідеології, яка загальмувала розвиток демократії й соціально-економічний розвиток, проте і далі служить інструментом утримання влади в руках диктаторів. Як кілька десятиліть тому, громадяни обох країн, ризикуючи життям, втікають до берегів Сполучених Штатів з Куби або до Південної Кореї із північної частини півострова.

У коментарях на тему нинішніх ганебних ювілеїв для порівняння прірви між комуністичною тиранією і демократією оглядачі наводять Південну і Північну Кореї. За 50 років Південна Корея досягла колосальних економічних успіхів, її промислові вироби вийшли на світові ринки, її населення живе у достатку. Південні корейці без обмежень і паспортних заборон можуть мандрувати по світу. Тим часом північні корейці, як, зрештою, кубинці, крім ізоляції від світу і політичних репресій, терплять від соціальних нестатків, браку харчів і предметів першої необхідності. Часто населенню обох країн на допомогу приходять міжнародні доброчинні організації, постачаючи ліки, а до Південної Кореї і харчі.

Журналісти повідомляють про недавню пропозицію Європейського союзу із чисто гуманітарних міркувань надати населенню Куби економічну допомогу. Під час церемонії відзначень 50-річчя революції у Сантьяго, де комуністичне повстання почалося, Кастро відкинув пропозицію допомоги, назвавши Європейський союз троянським конем Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG