Доступність посилання

ТОП новини

Президент Філіппін Ґлорія Арройо обіцяє ретельно розібратися у причинах заколоту військових


Петро Кагуй Президент Філіппін Ґлорія Арройо обіцяє ретельно розібратися у причинах заколоту військових

Прага, 28 липня 2003 року - Президент Філіппін Ґлорія Арройо, виступаючи сьогодні у парламенті зі щорічним зверненням до нації, засудила заколот армійських офіцерів, які у минулі вихідні близько 20 годин утримували торговельний комплекс у столиці Філіппін, Манілі. За словами Ґлорії Арройо, перед судом постануть як безпосередні учасники заколоту, так і політики, що його організували.

А в спільній заяві поліції і спецслужб Філіппін мовиться, що серед організаторів заколоту були члени уряду попереднього президента країни Джозефа Естради.

Із суботи на неділю близько 300 військовослужбовців захопили престижний торговельний комплекс «Оуквуд» у найдорожчому столичному районі Філіппін. Взявши заручників та замінувавши усі підходи до 20-поверхової будівлі, заколотники вимагали відставки президента, звинувативши владу у корупції та у таємних зв’язках із мусульманськими і комуністичними повстанцями, що вже тривалий час діють на Філіппінах. Однак, завдяки рішучості влади, кризу вдалося вирішити мирним шляхом, заколотники здалися урядовим військам без жодного пострілу.

Поліція Філіппін повідомила, що вже заарештовано одного з помічників колишнього президента Джозефа Естради, якого було скинуто і заарештовано в 2001 році. Тоді в результаті повстання армійського керівництва до влади прийшла Ґлорія Арройо – нинішній президент Філіппін.

У помешканні заарештованого Рамона Карденьяса, який входив до уряду при президенті Естраді, виявили зброю, боєприпаси та такі ж червоні нарукавні пов’язки, що їх мали учасники заколоту.

Ось що заявила у зверненні до нації президент Філіппін Ґлорія Арройо: «Учора без кровопролиття, без пошкодження майна, упродовж однієї доби ми подолали заколот дезінформованих армійських офіцерів».

Ґлорія Арройо також пообіцяла провести ретельне розслідування: «Вони дали знати про приховану проблему, з якою ми повинні впоратися. І тому я створюю незалежну комісію, щоб дослідити причини заколоту і провокацій, що його надихнули», - повідомила президент Філіппін Ґлорія Арройо.

Мирне вирішення кризи у Манілі з полегшенням сприйняли у сусідніх країнах. З цього приводу міністр закордонних справ Австралії Олександр Довнер сказав таке: «Ми задоволені тим, що уряд Президента Філіппін Глорії Арройо зміг взяти верх над заколотниками, які повернулися до казарм. Не годиться військовим виступати проти демократично та конституційно обраної влади”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG