Доступність посилання

ТОП новини

Київська влада позичає гроші за кордоном, а хто віддаватиме?


Мар’яна Драч Київська влада позичає гроші за кордоном, а хто віддаватиме?

Прага, 29 липня 2003 року - Мерія Києва вирішила позичити на зовнішньому ринку 150 мільйонів доларів, щоб поліпшити інфраструктуру міста. Міжнародні рейтингові агентства, зі свого боку, в останніх повідомленнях відзначають великий економічний потенціал столиці. Але деякі експерти висловлюють побоювання, що своєю позикою кияни можуть загнати до боргової ями і всю Україну.

У вівторок увечері з Лондона прилетів заступник голови київської міської державної адміністрації Михайло Поживанов, який відповідає за зовнішньоекономічні зв‘язки. В інтерв‘ю радіо "Свобода" він розповів про свої враження від презентації цінних паперів Києва в європейських столицях. Михайло Поживанов:

"Ми виконали наше головне завдання. Ми майже вперше (це був дебют будь-якого муніципалітету чи регіону України, коли ми виходили на зовнішні запозичення), і ми отримали 150 мільйонів доларів під 8,75 % на 5 років. Я думаю, що сам факт цього вже може сказати, що ми всі задоволені. І сприйняття road-show було дуже насичене. Це були і Лондон, і Франкфурт, і Цюріх, і Женева, де ми зустрічалися з інвесторами, дуже цікаві зустрічі, і з розумінням, незважаючи на те, що зараз час відпусток, ставилися до нас, до міста Києва."

Київську економіку у вівторок непогано оцінили і міжнародні рейтингові агентства. Як зазначає агентство “Moody''s”, Київ виробляє 15 % валового внутрішнього продукту України, хоча там живе 5 % населення держави. Заробляють кияни також удвічі більше, ніж жителі інших регіонів, зауважують закордонні експерти. Та й усі ми є свідками того, як швидко розбудовується українська столиця. І багато що робиться за рахунок внутрішніх капіталовкладень і приватної ініціативи. Для чого ж тоді місцевій владі брати гроші за кордоном? Доктор економічних наук Олексій Плотников так коментує рішення київської мерії:

"Все те, що робили в минулі роки, пов‘язане з тим, що були побудовані великі торговельні комплекси, великі офісні комплекси. Тобто, було побудоване те, що буде давати прибутки і вже дає прибутки. Інфраструктура міста, вона ніколи не є прибутковою, як правило, відбуваються дотації з державного бюджету і знайти якісь внутрішні джерела, чи знайти якихось приватних інвесторів, які б вкладали у місцеву інфраструкуру, тобто в комунікації, в каналізацію, в місцевий транспорт та все інше, досить важко. І в принципі, враховуючи те, що це не є прибутковою сферою, це нормальне явище, що міська влада пішла на зовнішній ринок і знайшла там 150 мільйонів доларів."

Але якраз низька рентабельність інвестицій в інфраструктуру стурбувала Інститут економічних досліджень та політичних консультацій у Києві. Експерт інституту Олена Білан каже радіо "Свобода," що треба замислитися над тим, що буде, коли гроші закордонним кредиторам столиця повернути не зможе.

"Це означатиме, що виплати мають відбуватися від бюджету. Якщо вони не відбудуться взагалі, це буде визначено, як дефолт всієї держави. А це погіршить економічну ситуацію в Україні значно. Друге питання, чому Київ вдається саме до єврооблігацій, але ж існують програми EBR, Європейського банку реконструкції та розвитку. Але, наскільки я знаю, ці програми потребують дуже добре розробленого бізнес-плану і гарантій уряду. Тобто, якщо уряд не дає гарантій, або не існує якогось інвестиційного проекту, який буде прибутковим з точки зору бухгалтерії, тоді ці гроші EBRD не дає. Наскільки я знаю, керівництво Києва вже зверталося до EBRD і не отримало грошей. Тому воно вдалося до єврооблігацій."

Для української столиці 150 мільйонів доларів - це сума порівняно незначна. Але в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій побоюються, що після першої позики місцева влада знову проситиме кошти за кордоном, адже легше жити на чужі, ніж на свої. До того ж, сьогодні,крім загального слова “інфраструктура”, громадськість не знає ,на що саме підуть гроші, які позичає Київ. Заступник київського мера Михайло Поживанов каже, що рішення з цього приводу має ухвалити сесія міської ради у четвер, 31 липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG