Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор Бен Найтхорс Кембел подав на розгляд сенату резолюцію про голодомор в Україні


Мирослава Гонгадзе Сенатор Бен Найтхорс Кембел подав на розгляд сенату резолюцію про голодомор в Україні

Вашингтон, 29 липня 2003 - Сьогодні була оприлюдненна спеціальна резолюція про голодомор в Україні, що надійшла на розгляд до верхньої палати Конгресу у понеділок. ЇЇ автор - сенатор Бен Найтхорс Кембел - є співголовою Гельсинкської комісії при Американському Конгресі .

Документ, підготовлений Гельсинкською комісією, вважають найсильнішою резолюцією про голодомор в Україні. Вперше найвищий законодавчий орган Америки готовий визнати, що голодомор 1932-33 років був геноцидом проти українського народу. Минулого року подібна резолюція вже надійшла до нижньої палати Конгресу, але досі не була ухвалена. Сенатор Бен Найт Хорс Кембел є американським індіанцем, і у тому, що саме він подав дану резолюцію до Конгресу, є певний символізм.

“2003 рік є 70-ю річницею голодомору в Україні - штучно створеного лиха , яке призвело до смерті мільйони невинних українців і винищило близько 25 % сільського населення України,”- мовиться в резолюції. У документі зазначається, що комісія американського уряду, яка у 1988 році оприлюднила звіт про голодомор в Україні, визнала, що Сталін використовував продовольство, як політичну зброю проти українців.

Орест Дейчаківський, радник Гельсинкської комісії в Конгресі, вважає ухвалення даної резолюції принципово важливим.

На сьогодні українсько-американські організації розпочинають кампанію лобіювання американських законодавців для того, щоб дана резолюція була таки ухвалена. Орест Дейчаківський каже, що прогнозувати цей процес складно, але він розраховує, що вже восени вона пройде через Сенат. Після постанови Верховної Ради України та резолюції Канадського парламенту це буде вже третій документ, що визнає голодомор, як злочин проти української нації та геноцид українського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG