Доступність посилання

ТОП новини

У Ліберії продовжуються бої за найбільше портове місто країни Бюкенен


Мирослава Гонгадзе У Ліберії продовжуються бої за найбільше портове місто країни Бюкенен

Вашингтон, 29 липня 2003 - Не вщухає конфлікт у Ліберії. Вчора повтанці захопили друге найбільше місто в тій країні – Бюкенен, відрізавши доступ до моря прибічникам президента Тейлора. Сьогодні вірний президенту міністр оборони цієї африканської країни Даніель Чіа заявив, що урядові війська відбили атаки повстанців і знову взяли контроль над містом.

Повстанці, члени організації „Ліберійці, об’єднані за примирення та демократію” вимагають усунення від влади президента Тейлора. Криваві сутички між урядовими військами та повстанцями у цій країні точаться уже другий місяць. Тейлор, що давав обіцянку покинути країну, поки що залишається при владі. Міжнародна спільнота, закликаючи до примирення, поки що не може знайти засобів для припинення конфлікту.

Сполучені Штати готові вислати свої війська до Ліберії. Але умовою цього є зупинка вогню з обох сторін.

Заступник міністра оборони США Пол Вульфовиц, говорячи про використання американського війська в Ліберії, заявив: “Вони поїдуть туди, коли припиниться вогонь, коли Чарльз Тейлор покине країну”.

Міжнародна спільнота стурбована також гуманітарною ситуацією в Ліберії. Люди, що потребують допомоги не можуть її отримати.

Президент США Джордж Буш днями заявив: “Ми дуже стурбовані тим, що громадяни в Ліберії почувають себе все гірше та гірше. Допомога не може дійти до людей . Американські солдати будуть там, як миротворці, допомогти Економічній Раді Західної Африки, щоб гуманітарна допомога змогла дійти ліберійцям”.

Дипломатичні посередники США ведуть переговори представниками обох сторін для того щоб досягти перемиря. На сьогодні Рух за димократію в Ліберії контролює 60 відсотків території Ліберії. “Тейлор мусит піти” – заявляють вони беручи до рук автомати. І все більше на перших сторінках світової преси ми бачимо ліберійських дітей з гранатами та автоматами в руках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG