Доступність посилання

ТОП новини

У США організовують “ринок терору”


Сергій Куделя У США організовують “ринок терору”

Вашингтон, 29 липня 2003 - Першого серпня розпочнеться реєстрація усіх ,хто бажає взяти участь у новому експерименті Пентагону, який має назву “Ринок політичного аналізу”. Цей експеримент покликаний надати оборонному відомству США додаткову інформацію про вірогідність скоєння терактів на Близькому Сході, а експертам та просто азартним гравцям – можливість добре заробити на їх прогнозуванні.

Схема, що її розробила спеціальна дослідницька агенція Пентагону, доволі проста. У віртуальному просторі Інтернету створюється ринок ф’ючерсних контрактів, прив’язаний до можливих подій у країнах Близького Сходу. Якщо, наприклад, ви переконані, що в Іорданії у найближчий місяць відбудеться повалення монархічного режиму, ви можете заробити, придбавши на цю подію контракт. Як і на будь-якому іншому ринку, попит на певний тип контрактів можна використовувати, як індикатор вірогідності тих чи інших подій. Наприклад, якщо надзвичайним попитом серед трейдерів ринку користується контракт щодо скоєння замаху на палестинського лідера Ясира Арафата, то цю подію можна розглядати як досить вірогідну. Саме тут і з’являються працівники Петагону, які, спостерігаючи за динамікою торгів, зможуть ефективніше передбачити розвиток подій у нестабільному, але критично важливому для США близькосхідному регіоні.

Однак, у Вашингтоні цей експеремент уже зазнав серйозної критики. Сенатор від демократичної партії Рон Уайден вважає гротескною ідею заробляння грошей на тероризмі чи насиллі. Інший сенатор-демократ Вайрон Дорган назвав цей проект неперевершено ідіотичним. Чи можете ви уявити, каже він, щоб в іншій країні розпочалися торги щодо можливого замаху на американського політика чи повалення якогось органу влади США.

Однак, як зазначає експерт Дослідницького відділу журналу “Економіст”, Мерлі Баруді, який також бере участь в організації проекту, він нічим не відрізняється від академічних дебатів за круглим столом:

“Ринок політичного аналізу ставить ті ж запитання, що регулярно з’являються в пресі, під час урядових засідань, політичних та академічних семінарів чи на законодавчих слуханнях. Він відрізняється лише тим, що цей обмін думок відбувається в умовах ринку, який використовує ціни для відображення різниці у поглядах та наданні оцінок і прогнозів”.

Торги на ринку почнуться першого жовтня, однак ставки охочих приймаються вже незабаром. Кількість трейдерів спочатку буде обмежена однією тисячею, але в майбутньому її плануєють розширити до десяти тисяч осіб. Звичайно, якщо опоненти екперименту у Конгресі не відмовлять Пентагону у його фінансуванні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG