Доступність посилання

ТОП новини

Увагу влади на Івано-Франківщині привернула нова проблема: за півроку на водоймах області втопилося понад 30 осіб


Іван Костюк Увагу влади на Івано-Франківщині привернула нова проблема: за півроку на водоймах області втопилося понад 30 осіб

Івано-Франківськ, 30 липня 2003 - На Прикарпатті увагу влади привернула нова гостра проблема: на водоймах за перше півріччя цього року загинуло в 6 разів більше людей, аніж минулого року. Представники обласної аварійно-рятувальної служби заявляють, що це наслідок відсутності відповідних коштів на придбання обладнання упродовж 15-ти років.

Фахівці аварійно-рятувальної служби на Прикарпатті називають становище свого підрозділу катастрофічним. Більше того, вони визнають, що за нинішніх умов вони не спроможні нікого врятувати . Цього тижня рятувальники вже вкотре виїжджали в Надвірнянський район витягати з гірської річки Прут тіло дівчинки, яка потонула. Здебільшого рятувальники зараз лише підйомом тіл утоплеників і займаються. Така ситуація склалася практично на всіх водоймах області. Показовим прикладом є івано-франківське міське озеро. Стан рятувальної служби на ньому водолаз із сорокарічним стажем Тарас Діжак характеризує наступним чином: “Ми надавали допомогу, коли в нас працював катер. Надавали ми цю допомогу максимум за 4-7 хвилин. А зараз човном доплисти до другого берега озера, відстань до якого 1000 метрів, на це необхідно 8 хвилин. Звичайно ж, живою людину вже підняти неможливо”. На івано-франківській обласній аварійно-рятувальній станції не пригадують часів, щоб рятувальна служба була настільки занедбаною, як зараз. Ситуацію коментує керівник обласної аварійно-рятувальної служби Микола П”ятковський: “Акваланги в нас працюють упродовж 20-30 років. А термін їхньої експлуатації до 3 років. А в цих аквалангах спускаються під воду. Ми ремонтуємо їх своїми силами. Очевидно, що ризикуємо. Але ж треба виконувати свою роботу”. На ріках Івано-Франківщини немає жодного рятувального поста. Отож кожна з них є небезпечною для життя. Допомогу там, окрім тих, хто купається на річці, професійно надати нікому. Замість 18 водолазів в області працює лише семеро. І майже всі з них пенсіонери. Молодь у водолазну службу не йде: зарплати низькі, а за одну годину роботи під водою водолазам нараховують аж 14 копійок. До того ж, спеціальні курси навчання водолазів є лише на півдні України. Щоправда, обласне управління Міністерства надзвичайних ситуацій, якому кілька місяців тому поетапно почали передавати в підпорядкування цю службу, вже придбало для рятування на воді один човен, два акваланги та один гідрокомбінезон. І це вперше за 15 років. Така кількість загиблих врешті привернула увагу місцевої влади. Чиновники заявляють, що обласна аварійно-рятувальна служба потребує негайного фінансування. Якщо цього не зробити, то кількість загиблих на воді невпинно зростатиме.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG