Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну («В Україні розпочалися передвиборчі кадрові чистки...»).


Петро Кагуй Російська преса про Україну («В Україні розпочалися передвиборчі кадрові чистки...»).

Прага, 31 липня 2003 року - «Губернаторів звільняють з голоду: в Україні розпочалися передвиборчі кадрові чистки», - під такою промовистою назвою опублікувала статтю російська газета «Каммерсантъ».

«Формальним приводом для звільнення голів відразу чотирьох областей України стала їхня незадовільна робота з подолання продовольчої кризи, яка вибухнула на початку липня. Щоправда, виглядала ця так звана «криза» досить дивно», - зауважує московська газета «Коммерсантъ». У той час, коли відповідальні чиновники розповідали своїм співгромадянам про підвищення цін на хліб, крупи, макаронні вироби та цукор у зв’язку з дефіцитом цих продуктів, мішками з тим же цукром були густо заставлені узбіччя приміських київських доріг. Це колгоспники намагалися оптом збути залежаний товар. Однак усім провідним українським телевізійним ведучим це не заважало розповідати телеглядачам, що «країна перебуває мало не на порозі повторення голоду початку 1930-их років», - пише газета «Коммерсантъ».

«Але, - продовжує автор статті, - через два тижні продовольча так звана «криза» завершилася так само несподівано, як і почалася – за командою з центру». Варто було прем’єр-міністру України Вікторові Януковичу публічно заявити, що урядові відомі не лише фірми, які безпідставно завищили ціни, але й прізвища високопосадових чиновників, котрі взяли під свою опіку спекулянтів, як ціни повернулися на попередній рівень.

Після жорстких заяв мало хто сумнівався, що прізвища високопосадових чиновників, прямо чи опосередковано винних у підвищенні цін на продукти, будуть названі, - зазначає автор статті, розповідаючи про подальшу відставку кількох українських чиновників.

На думку експертів, - зауважує російська газета «Коммерсантъ», звільнення пов’язані не з продовольчою кризою, а з черговим загостренням боротьби за владу у найближчому оточенні президента України. «Леонід Кучма поки що не визначився зі своїм наступником, якому був би готовий віддати владу після президентських виборів у листопаді 2004 року. Політичні угруповання ведуть жорстку боротьбу за власну кандидатуру наступника», - мовиться у статті.

Звільнені керівники обласних адміністрацій Бауер, Томін і Швець останнім часом симпатизували об’єднаній Соціал-демократичній партії України, лідер котрої Віктор Медведчук очолює президентську адміністрацію. «Із цією партійною силою конкурує “Партія регіонів”, яка представлена в уряді прем’єром Віктором Януковичем, котрий не приховує власних президентських амбіцій. І тому розпочаті в Україні кадрові чистки необхідно у першу чергу розглядати як боротьбу за володіння адміністративним ресурсом напередодні початку президентської кампанії», - пише у четвер московська газета «Коммерсантъ».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG