Доступність посилання

ТОП новини

Для того, щоб потрапити до Німеччини, українці видавали себе за євреїв


Надія Кандиба Для того, щоб потрапити до Німеччини, українці видавали себе за євреїв

Німеччина, 1 серпня 2003 - У Німеччині вже стало буденною справою процеси проти цілих банд та окремих осіб, які порушують закон про іноземців. Незабаром у суді міста Ґеттінґена розпочнеться розгляд чергової справи, пов’язаної з нелегальним переправленням українців до Німеччини.

Починаючи від другого вересня, перед судом Ґеттінґена постане екс-голова єврейської громади цього міста Ева Тіхауер. Її звинувачують у посібництві при підробці документів, нелегальному переправленні людей через кордон та порушенні закону про іноземців – традиційний набір звинувачень у таких випадках.

Представник суду Клаус Генінґ пояснив: “Обвинувачення торкаються подій 1996-го – 1998-го років. Якщо бути конкретнішим, то цього разу йдеться про визнання за євреїв українських нелегалів, які прибували до Німеччини за туристичними візами. Завдяки цьому ці люди отримали дозвіл на постійне проживання в країні”.

Ева Тіхауер, як голова єврейської громади Ґеттінґена, була уповноважена нижньосаксонським міністерством внутрішніх справ перевіряти єврейську ідентичність імігрантів з колишніх радянських республік, у тому числі й з України. Однак, як стверджує прокуратура, замість того, щоб відхиляти підробні документи, вона визнавала такі фальшиві свідоцтва справжніми.

Сама Ева Тіхауер неодноразово відхиляла висунуті їй обвинувачення. За її словами, єврейська громада міста сама проінформувала місцеву владу про підозру, що чотири українські родини, з яких власне й почалася вся справа, можливо, лише видають себе за євреїв. Цілком імовірно, що ці особи, керуючись почуттям помсти, й вирішили висунути проти міської єврейської громади несправедливі обвинувачення, аргументує Тіхауер.

Як зауважив представник суду Клаус Геннінґ, “проблема полягає в тому, чи пані Тіхауер, як вона запевняє, дійсно не могла відрізнити фальшивий документ від оригіналу. На те, що йдеться про підробні документи, звернули увагу, до речі, перекладачі, яким довелося перекладати свідоцтва”.

Якщо суд визнає, що документи було важко відрізнити від оригіналів, тоді Еву Тіхауер буде виправдано. В іншому випадку їй загрожує ув’язнення до трьох років або солідний грошовий штраф.

Про те, наскільки тема нелегалів є актуальною для німців, свідчить також той факт, що цього тижня на екрани кінотеатрів у Німеччині вийшов німецький фільм “Вогні”. У стрічці розповідається про українців, які намагаються нелегально перетнути німецько-польський кордон у районі міста Франкфурт-на-Одері.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG